Belgium

PODCAST. De Stemmen van Assisen: Sven Mary over het euthanasieproces: “De beschuldigden gaan dienen als kanonnenvlees”

Het proces-Tine Nys, dat vrijdag van start gaat, zal over veel meer gaan dan de dood van een jonge vrouw. “Het kan uitdraaien een princiepsproces over euthanasie, en dat is iets wat mij toch wat angst aanjaagt”, zegt hij in onze nieuwe podcast De Stemmen van Assisen. “Ik vrees dat de beschuldigden zullen dienen als kanonnenvlees, omwille van een overtuiging.”

Onder heel veel media-aandacht start vrijdag het assisenproces tegen Tine Nys, een 38-jarige vrouw die in 2010 euthanasie aanvroeg en dat ook kreeg. De euthanasie zelf verliep echter zeer amateuristisch, en bovendien was de familie van Nys het niet eens met de conclusie rond haar ondraaglijk psychisch lijden. De familie diende dan ook een klacht in tegen de drie artsen die de aanvraag goedkeurden. Die artsen staan nu terecht voor moord.

In onze nieuwe podcast De Stemmen van Assisen leggen we uit waarom dit een groot showproces kan worden, waar de hele euthanasiewet ter discussie staat. Ook strafpleiter Sven Mary – die niet deelneemt aan het proces – vreest dat: “De katholieke en de liberale zuil staan hier diametraal tegenover elkaar. Elke partij zal er op een bepaalde manier zijn gelijk uit willen halen. Ik denk dat de drie dokters zo’n beetje het kanonnenvlees zullen zijn die men gaat slachtofferen. Niet omwille van de zaak zelf, maar wegens een overtuiging.”

‘De Stemmen van Assisen’: beluister hier alle afleveringen van onze podcast.

Football news:

Thomas Tuchel:als beide benen intact waren, had je mijn 40 meter sprint kunnen zien
PSG redde Tuchel ' s huisdier: Choupo-moting kreeg iedereen gratis, slaagde er niet in om vanaf een centimeter te scoren, en trok Paris nu naar de halve finale van de Champions League
Gian Piero Gasperini: het ergste is dat we zo dichtbij waren. Ik kan alleen de jongens bedanken
Neymar was de speler van de wedstrijd Atalanta-PSG. Hij assisteerde
ПС PSG leed door de hele kwartfinale en draaide het om in 149 seconden. De Italiaanse vloek opgeheven en zo ver gegaan in de Champions League voor de eerste keer in 25 jaar
ПС PSG ' s pijn werd omgezet in geluk: in drie minuten, de lijdende sterren veranderden in het vieren van koningen
De club uit Italië wint de Champions League niet voor het 10de jaar op rij. Dit is een anti-record