Belgium

Persoonlijke bubbel tot 10 mensen en horeca open op 8 juni, grenzen open op 15 juni, volg LIVE "Het Journaal"

Vanaf 8 juni mogen we onze individuele bubbel uitbreiden tot 10 personen per week en gaan cafés en restaurants onder voorwaarden weer open. Vanaf dan mag u ook in eigen land uitstappen doen, van één of meerdere dagen. Op 15 juni gooit België dan de grenzen weer open. De Veiligheidsraad heeft heel wat versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Volg het hier op de voet in de liveblog.

Volg LIVE "Het Journaal" met meer uitleg van premier Sophie Wilmès (MR) over de versoepeling van de coronamaatregelen (en lees onze liveblog onder de video):

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

50 min

Hoeveel mensen mag u vanaf maandag zien? En wat met fysiek contact?

Vanaf maandag wordt onze "sociale bubbel" van mensen met wie we nauwer contact mogen hebben fors uitgebreid. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Binnen die bubbel hoef je geen fysieke afstand te houden. Al is het nog altijd niet aangeraden om binnen die bubbel zomaar iedereen een kus of een knuffel te geven.

Lees meer in dit artikel:

We gunnen iedereen het recht op lijflijk contact. Maar doe dat met een heel beperkte set van mensen, hou het beperkt. Want het houdt meer risico's in

Dit heeft de Veiligheidsraad beslist:

"We zijn begonnen met alles te verbieden, er was een soort van lockdown. Vanaf 8 juni kunnen we anders redeneren, uitgangspunt is onze vrijheid. Alles zal mogelijk zijn, behalve de activiteiten die uitgesloten zijn", zegt premier Sophie Wilmès (MR) op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.

De volgende maatregelen worden versoepeld: 

  • Vanaf 8 juni kan de horeca weer open. Cafés en restaurants zullen open mogen op voorwaarde dat ze enkele voorwaarden streng opvolgen (maximaal 10 personen aan tafel, de obers moeten een mondmasker dragen en de afstand van 1,5 meter moet gerespecteerd worden). Alle zaken kunnen openblijven tot 1 uur 's nachts. Ook nachtwinkels mogen openblijven tot 1 uur. Speelhallen, casino's, receptiezalen mogen pas open op 1 juli. Het nachtleven (discotheken, fuiven) zal pas ten vroegste eind augustus kunnen opstarten.
  • Vanaf 8 juni kunnen culturele activiteiten zonder publiek weer doorgaan. Voor culturele activiteiten met publiek (bijvoorbeeld bioscopen of theaters) is het wachten tot 1 juli. Dan worden er wel maximaal 200 mensen toegelaten. Ook pretparken mogen pas op 1 juli open. Kermissen en dorpsfeesten blijven verboden tot 1 augustus, massa-evenementen blijven verboden, al minstens tot eind augustus.
  • Vanaf 8 juni kunnen ook sportactiviteiten hervatten, zonder onderscheid. Trainingen, wedstrijden, binnen en buiten: alles mag weer open, maar opnieuw onder voorwaarden. Alleen bij contactsporten als voetbal, basketbal, judo of worstelen moeten sporters contactloos blijven trainen. Kleedkamers en douches mogen pas op 1 juli opengaan.
  • De zwembaden en wellnesscentra moeten voorlopig nog gesloten blijven, en mogen pas op 1 juli opengaan.
  • Religieuze diensten mogen vanaf 8 juni hervat worden, met maximaal 100 aanwezigen. Vanaf 1 juli wordt dat uitgebreid naar 200 personen.
  • Vanaf 8 juni mag u uitstapjes in België maken, voor een of meerdere dagen. Vanaf 15 juni gaan de grenzen opnieuw open voor wie reist binnen de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk en de andere vier Schengen-landen (Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein). Let wel: de landen zelf kunnen nog beslissen of u binnen mag of niet.

Wilmès kondigt aan dat er ook "6 individuele gouden regels" zijn, die alle inwoners moeten nastreven:

"8 juni is niet de finishlijn. Er moeten nog stappen worden gezet in juli en augustus", zei Wilmès nog. "De pagina van de coronacrisis is nog niet omgedraaid. Maar we kunnen ons normaal leven weer met onze vingertoppen aanraken."

29 min

Professor psychologie: "Uitbreiding bubbel naar tien personen is een zegen"

De professor psychologie Filip Raes juicht de uitbreiding van het aantal contacten van vier naar tien toe in "De wereld vandaag". 

"Hoe meer hoe beter, zou ik zeggen. Dat het er meer dan vier zijn is heel belangrijk. Heel veel mensen die zich netjes aan de regels hielden, hebben een keuze moeten maken tussen een aantal mensen. Sommige mensen konden ze niet zien en dat waren op sommige plaatsen mensen die ze even hard nodig hadden. Die kunnen ze nu wel zien en dat is bijzonder belangrijk", reageert Raes.

© Image Source, all rights reserved.

Sauna-uitbaters: "Wij blijven als sauna-uitbaters in de kou staan"

"Wij voelen ons als sauna-uitbaters in de steek gelaten door de overheid." Dat zegt Erik Defillet, voorzitter van de Sauna Vereniging België (SVB) nadat premier Sophie Wilmès de reeks versoepelingen bekendmaakte na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Welnesscentra, en dus sauna's, mogen nog niet openen op 8 juni. "We blijven als sauna-uitbaters in de kou staan, en dat is geen prettig gevoel", klinkt het.

Defillet vindt het overigens onbegrijpelijk dat er niets gezegd wordt over privésauna's: "We hebben met de sector een risicoanalyse laten opstellen, we hebben een protocol opgesteld en naar de overheid gestuurd. Maar er kwam geen reactie. Dan vraag ik mij af: waar zit het hiaat", zo vraagt Defillet zich af. "Een sauna is geen massagebeuren. We kunnen perfect werken op reservatie."

De "6 gouden regels" opgelijst

Naast de algemene versoepeling van de coronamaatregelen zijn er vanaf nu ook "6 gouden regels" die elk van ons moet volgen. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) gezegd op de persconferentie van de Veiligheidsraad. We zetten ze voor u op een rijtje in onderstaand artikel: 

Wat met reizen in eigen land of Europa?

Reizen wordt binnenkort weer mogelijk, zij het met enkele beperkingen. Er zijn twee belangrijke data om in het achterhoofd te houden: 

Ontdek hier wat weldra weer mogelijk is. 

Minister Nathalie Muylle: "Maximaal tien personen per tafel in horecazaken is eenvoudig systeem"

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) vindt de nieuwe richtlijnen duidelijk en eenvoudig uit te leggen. "We hebben gekozen voor maximaal tien mensen per tafel. We kozen voor een heel eenvoudig systeem voor alle horecazaken en maakten geen onderscheid tussen cafés en restaurants", aldus Muylle.

"Heel veel horeca leeft van de werkrelaties en de zakenlunches. De ene week kan je met tien collega’s (of vrienden) gaan eten. De week daarna kan je met tien andere mensen afspreken. We vragen om op weekbasis de contacten tot tien te beperken en die regel leek ons eenvoudig verklaarbaar."

Lees het volledige artikel over de horeca hier:

Wat mag er weer in juni, juli en augustus?

Vanaf maandag mag u weer een heleboel méér doen, want dan gaat de volgende fase van de versoepelingen van kracht. 

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan zetten we voor u alles nog eens op een rijtje in onderstaand artikel: 

Grote ontgoocheling bij zwembaduitbater Lago: "We hebben al 13 erg angstige weken achter de rug, en daar komen er nu nog eens 3 bij"

Zwembaden mogen net als de pretparken pas open op 1 juli, en dat is later dan de sector gehoopt had. Bij de groep Lago, die een 10-tal zwembaden uitbaat in België, is de ontgoocheling groot. zegt marketing-manager Lore Walravens: "Ik steek niet onder stoelen of banken dat wij zeer teleurgesteld zijn."

"Wij waren helemaal klaar om op 8 juni te openen in veilige omstandigheden. Zwemmen in chloorwater is veilig, je kan volgens ons nergens veiliger zijn. Maar nu moeten we dus opnieuw families teleurstellen, ons personeel teleurstellen. Dat is niet fijn. We hebben al 13 erg angstige weken achter de rug, en daar komen er nu nog eens 3 bij."

We begrijpen niet goed dat er met twee maten en gewichten gewerkt wordt en onze zwembaden pas op 1 juli mogen opengaan, terwijl de huisjes al op 8 juni open mogen. Wij zijn overtuigd dat we op een veilige manier kunnen opstarten.

Football news:

Setien ' s toekomst in Barca wordt bedreigd. De spelers steunen het niet
Ronaldo en Messi ontspannen nooit. Hoe meer je wint, hoe meer je wilt doorgaan
Conte op kritiek: val Mij aan, niet de club of mijn spelers. Er zijn mensen die het glas half leeg willen zien
Ancelotti op Everton: we willen ons graag kwalificeren voor de Europa League
Christophe Dugarry: Setien is gewoon incompetent. Ik weet zeker dat hij niets tegen Griezmann heeft
Sane ging naar Manchester City vanwege Guardiola, en nu gaat hij naar Bayern vanwege hem. Waarom?
Sancho heeft besloten te vertrekken, waarom zou hij terugkomen? Hij wilde niet in de stad zijn