Belgium

Persoonlijke bubbel tot 10 mensen en horeca open op 8 juni, grenzen open op 15 juni, volg LIVE "De Afspraak"

Vanaf 8 juni mogen we onze individuele bubbel uitbreiden tot 10 personen per week en gaan cafés en restaurants onder voorwaarden weer open. Vanaf dan mag u ook in eigen land uitstappen doen, van één of meerdere dagen. Op 15 juni gooit België dan de grenzen weer open. De Veiligheidsraad heeft heel wat versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Volg het hier op de voet in de liveblog.

Volg LIVE "De Afspraak" met meer uitleg van vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) en viroloog Marc Van Ranst over de versoepeling van de coronamaatregelen (en lees onze liveblog onder de video):

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

Hoeveel mensen mag u vanaf maandag zien? En wat met fysiek contact?

Vanaf maandag wordt onze "sociale bubbel" van mensen met wie we nauwer contact mogen hebben fors uitgebreid. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Binnen die bubbel hoef je geen fysieke afstand te houden. Al is het nog altijd niet aangeraden om binnen die bubbel zomaar iedereen een kus of een knuffel te geven.

Lees meer in dit artikel:

We gunnen iedereen het recht op lijflijk contact. Maar doe dat met een heel beperkte set van mensen, hou het beperkt. Want het houdt meer risico's in

Dit heeft de Veiligheidsraad beslist:

"We zijn begonnen met alles te verbieden, er was een soort van lockdown. Vanaf 8 juni kunnen we anders redeneren, uitgangspunt is onze vrijheid. Alles zal mogelijk zijn, behalve de activiteiten die uitgesloten zijn", zegt premier Sophie Wilmès (MR) op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.

De volgende maatregelen worden versoepeld: 

  • Vanaf 8 juni kan de horeca weer open. Cafés en restaurants zullen open mogen op voorwaarde dat ze enkele voorwaarden streng opvolgen (maximaal 10 personen aan tafel, de obers moeten een mondmasker dragen en de afstand van 1,5 meter moet gerespecteerd worden). Alle zaken kunnen openblijven tot 1 uur 's nachts. Ook nachtwinkels mogen openblijven tot 1 uur. Speelhallen, casino's, receptiezalen mogen pas open op 1 juli. Het nachtleven (discotheken, fuiven) zal pas ten vroegste eind augustus kunnen opstarten.
  • Vanaf 8 juni kunnen culturele activiteiten zonder publiek weer doorgaan. Voor culturele activiteiten met publiek (bijvoorbeeld bioscopen of theaters) is het wachten tot 1 juli. Dan worden er wel maximaal 200 mensen toegelaten. Ook pretparken mogen pas op 1 juli open. Kermissen en dorpsfeesten blijven verboden tot 1 augustus, massa-evenementen blijven verboden, al minstens tot eind augustus.
  • Vanaf 8 juni kunnen ook sportactiviteiten hervatten, zonder onderscheid. Trainingen, wedstrijden, binnen en buiten: alles mag weer open, maar opnieuw onder voorwaarden. Alleen bij contactsporten als voetbal, basketbal, judo of worstelen moeten sporters contactloos blijven trainen. Kleedkamers en douches mogen pas op 1 juli opengaan.
  • De zwembaden en wellnesscentra moeten voorlopig nog gesloten blijven, en mogen pas op 1 juli opengaan.
  • Religieuze diensten mogen vanaf 8 juni hervat worden, met maximaal 100 aanwezigen. Vanaf 1 juli wordt dat uitgebreid naar 200 personen.
  • Vanaf 8 juni mag u uitstapjes in België maken, voor een of meerdere dagen. Vanaf 15 juni gaan de grenzen opnieuw open voor wie reist binnen de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk en de andere vier Schengen-landen (Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein). Let wel: de landen zelf kunnen nog beslissen of u binnen mag of niet.

Wilmès kondigt aan dat er ook "6 individuele gouden regels" zijn, die alle inwoners moeten nastreven:

"8 juni is niet de finishlijn. Er moeten nog stappen worden gezet in juli en augustus", zei Wilmès nog. "De pagina van de coronacrisis is nog niet omgedraaid. Maar we kunnen ons normaal leven weer met onze vingertoppen aanraken."

07 min

De uitgebreide sociale bubbel van 10 is veel. In deze fase van de epidemie kunnen we ons dat permitteren. Tot op het moment dat de curve weer omhoog gaat. Als het ook maar enigszins dreigt fout te lopen, moeten we er van afstappen.

19 min

Kustcampings klaar voor de heropening

De kustcampings zijn klaar voor de heropening. Dat tonen ze aan met een filmpje op YouTube. 

Huwelijkssector op achterste poten: "Dit is een slag in ons gezicht"

Bij de federatie van huwelijksleveranciers, HL België, stuiten de versoepelingen van de maatregelen op onbegrip. Vooral het gebrek aan perspectief en de onduidelijkheid rond huwelijksfeesten stuit hen tegen de borst. "Dit is werkelijk een slag in ons gezicht", zegt Cynthia De Clercq, woordvoerder van de federatie van huwelijksleveranciers HL België.

"De regels zijn bijzonder onduidelijk voor de huwelijkssector. Onze telefoon staat roodgloeiend, alsook bij al onze collega's. Koppels begrijpen de regels niet en vragen of hun trouwfeest kan plaatsvinden", klinkt het. Zo heerst er volgens De Clercq nog onduidelijkheid of een symbolische ceremonie gelijkgeschakeld kan worden met een religieuze of levensbeschouwelijke eredienst. Ook het gebrek aan perspectief op een verdere versoepeling voor huwelijksfeesten, en dat culturele evenementen wel reeds 200 bezoekers kunnen ontvangen, stuit op onbegrip. De Clercq wijst daarvoor naar Nederland, waar bijeenkomsten worden toegelaten tot 100 personen.

"We hebben onze oplossingen en voorstellen bezorgd aan de GEES, maar het is duidelijk dat er geen moeite gedaan wordt om deze oplossingen in acht te nemen. Waar een restaurant onbeperkt gasten mag ontvangen, mits maximaal 10 personen per gezelschap, mag een feestzaal, die nu net wel de nodige ruimte heeft, niet openen voor 1 juli", aldus De Clercq.

Banket- en receptiezalen mogen vanaf 1 juli echter wel weer open met maximaal 50 aanwezigen. "Daar hebben onze bedrijven niets aan. Het is onverantwoord dat er niet geluisterd werd naar de oplossingen en voorstellen die onze sector kon helpen. Dit is werkelijk een slag in ons gezicht", klinkt het.

Agenten kunnen opnieuw meer ingezet worden voor het gewone werk

De versoepelingen van de coronamaatregelen maandag betekenen voor de politie dat er minder streng gecontroleerd zal moeten worden en dat er dus meer tijd komt voor het gewone werk. “Er is opnieuw meer verkeer en dus ook meer overtredingen. Ook de criminaliteit stijgt opnieuw”, klinkt het bij politiezone Rhode en Schelde. 

Lees het artikel:

Ik reken op het gezond verstand van de mensen. De eerste regel blijft: hou afstand en hou je aan de hygiënemaatregelen

Zwemwereld begrijpt niet dat zwembaden pas op 1 juli weer mogen opengaan

Voor veel sporters kwam er vandaag positief nieuws, maar de zwemmers moeten nog langer geduld uitoefenen. De zwembaden mogen pas op 1 juli weer open. En dat wordt in de sector op veel onbegrip onthaald. "We waren klaar. We willen duidelijkheid waarom het nog niet mag."

Lees meer in dit artikel:

Professor psychologie: "Uitbreiding bubbel naar tien personen is een zegen"

De professor psychologie Filip Raes juicht de uitbreiding van het aantal contacten van vier naar tien toe in "De wereld vandaag". 

"Hoe meer hoe beter, zou ik zeggen. Dat het er meer dan vier zijn is heel belangrijk. Heel veel mensen die zich netjes aan de regels hielden, hebben een keuze moeten maken tussen een aantal mensen. Sommige mensen konden ze niet zien en dat waren op sommige plaatsen mensen die ze even hard nodig hadden. Die kunnen ze nu wel zien en dat is bijzonder belangrijk", reageert Raes.

© Image Source, all rights reserved.

Football news:

Van Persie heeft drie favorieten genoemd voor het Gouden Bal: Lewandowski, De Bruyne en mane
Hazard werkte voor Alaves in de Algemene groep. Zidane kan hem in het team opnemen
Messi toont elk jaar iets nieuws. Ik kan me voorstellen dat hij tot 2025 zal spelen
Klopp op Henderson ' s blessure: ik weet het nog niet zeker, er is iets mis met mijn knie. We weten alleen dat het niet klein is
Pavlyuchenko is zevende in de ranglijst van Tottenham ' s beste forwards in de 21e eeuw. Kane is de eerste (Squawka)
Manchester City maakte 93,7% van de juiste passen in de wedstrijd tegen Newcastle. Dit is een APL record
Ole Gunnar Solskjaer: 16 onverslagen spelen geven vertrouwen, maar het is niet iets dat Manchester United zou moeten streven naar