Belgium

Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”

Bilzen -

Amper drie weken na de parlements- en acht maanden na de gemeenteraadsverkiezingen trekken de Bilzenaren deze zondag opnieuw naar de stembus. Ze moeten nog eens stemmen voor de gemeenteraad omdat de verkiezingen van oktober 2018 ongeldig zijn verklaard. Met alle 13 stembureaus, is het duidelijk: de lokale CD&V-lijst Trots op Bilzen van Johan Sauwens is de grote winnaar.

De partij blijft status quo en behoudt 12 zetels. “Ik ga nu naar mijn achterban, de getuigen, de kandidaten, de gemeenteraadsleden, een beetje genieten. En dan zullen we zien naar de volgende verantwoordelijkheden”, zegt Sauwens in een eerste reactie. “De huidige coalitie is afgestraft.”

Beter Bilzen met Bruno Steegen zou op 10 zetels stranden en dus stijgen tegenover de 7 zetels van oktober. Vlaams Belang haalt twee zetels meer en stijgt naar vier zetels. Bilzen Bruist verliest twee zetels en strandt op 1 zetel. Groen behoudt zijn zetel en N-VA verliest 3 zetels en komt zo uit op 3 zetels.

De kopstukken gaan stemmen Video: TVL

De huidige meerderheid, Bilzen Bruist, Beter Bilzen en N-VA heeft volgens deze resultaten geen meerderheid meer.

Onregelmatigheden

De Bilzenaren moesten zondag voor de derde keer in één jaar tijd naar de stembus, nadat de Raad van State de verkiezingen van 14 oktober er ongeldig had verklaard na een klacht van gewezen burgemeester Johan Sauwens. Burgemeester Bruno Steegen besloot niet in cassatieberoep te gaan tegen de beslissing, waardoor er binnen 50 dagen nieuwe verkiezingen moesten komen. Na de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei barstte dan ook een korte maar hevige campagne los in Bilzen.

Volgens de Raad van State werden er verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling tussen de verschillende lijsten konden beïnvloeden. Voor vijf stembureaus zijn er door het telbureau één tot drie stembiljetten minder geteld dan er volgens het stembureau stembiljetten in de stembus zaten, in één stembureau heeft niet iedereen die zich voor de gemeenteraadsverkiezing kwam aanbieden, een stem kunnen uitbrengen, en in een ander stembureau zijn er vijf stembiljetten minder in de stembus gevonden dan er zich kiezers hebben aangemeld.

Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Foto: BELGA
Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Foto: BELGA

Bilzen opnieuw naar stembus: verkiezingen ongeldig

Football news:

Barcelona voor 4,5 miljoen euro zal 70% van de rechten op 19-jarige forward Sao Paulo Maya kopen
Martin Ødegaard: Sociedad wil meedoen aan de Champions League is een droom. Het is moeilijk om tegen Real Madrid en Barca te vechten, maar we kunnen tegen de rest vechten
Newcastle FC is een Engelse voetbalclub uit Longstaff. Zijn salaris zal met meer dan 30 keer stijgen
Milan defender Duarte raakte gewond. Dit is de tweede blessure in de club na het hervatten van de training
Lyon kocht Toko-Ekambi van Villarreal voor 11,5 miljoen euro
Porto coach: wedstrijden zonder fans zijn als salade zonder dressing. Zonder azijn, olie en zout – niet hetzelfde
Newcastle defender Yedlin: wij eisen niet dat het leven van zwarten belangrijker is dan het leven van blanken. Om als gelijken behandeld te worden