Belgium

Parket gaat uit van medisch probleem bij spookrijder Houthalen-Helchteren, bestuurder: "Ik had een black-out"

De man die twee ongevallen heeft veroorzaakt op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren in Limburg, zegt dat hij een black-out heeft gehad achter het stuur. In totaal vielen er 14 gewonden. Het parket gaat er ook van uit dat het ongeval is veroorzaakt door een medisch probleem bij de 64-jarige spookrijder. De man is intussen zonder voorwaarden vrijgelaten.

Een spookrijder raakte zondag rond 18 uur 4 wagens ter hoogte van het kruispunt met de Ringlaan. "Hij heeft de auto achter ons 2 keer geramd", zegt een getuige die er met de schrik van af komt.

"Dan heeft hij 4 auto's aan het rode licht tegen volle snelheid geraakt. Toen is hij gaan spookrijden over het kruispunt richting McDonald's. Daar is hij overkop gegaan en heeft hij nog eens verschillende auto's geraakt."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

"De ravage is enorm", zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). "De spookrijder heeft op twee plekken echt heel veel schade aangericht." Verschillende mensen zaten ook gekneld, vertelt de burgemeester, en moesten bevrijd worden door de hulpdiensten die massaal ter plaatse kwamen. Het medisch rampenplan werd ook afgekondigd. 

Bij de twee ongevallen raakten in totaal 14 mensen gewond. Er zou niemand in kritieke toestand verkeren.

Black-out achter het stuur

De politie en het parket onderzoeken het ongeval. Na verhoor is de spookrijder, een 64-jarige man, gearresteerd. Volgens onze informatie zou hij niet gedronken hebben of onder invloed zijn geweest van drugs.

Tijdens zijn verhoor heeft hij gezegd dat hij een black-out heeft gehad achter het stuur en dat hij zich niets meer kan herinneren. Ook het parket gaat er op dit moment van uit dat het ongeval is veroorzaakt door een onderliggend medisch probleem bij de man. 

Vanavond is de man zonder voorwaarden vrijgelaten. Zijn rijbewijs is alvast voor 15 dagen ingetrokken. Dat zal mogelijk op vraag van het parket door een politierechter worden verlengd, tot de deskundigen klaar zijn met hun medisch onderzoek. Er loopt ook een onderzoek of de man in het verleden al ongeschikt was verklaard om een voertuig te besturen.

Verklaringen?

Als de bestuurder daadwerkelijk een black-out heeft gehad, denkt neuroloog Steven Laureys aan een aantal mogelijke verklaringen: een klassieke beroerte, een vorm van epilepsie of transient global amnesia, oftewel tijdelijk geheugenverlies. “Dat laatste is controversieel, want we weten niet alles over dit syndroom”, zegt Laureys in “De wereld vandaag” op Radio 1 (zie audio onder). 

“Ik denk dat hier hier aan de experts zal zijn om alle details te bekijken”, zegt Laureys voorzichtig. De bestuurder zal alleszins een grondig medisch onderzoek moeten ondergaan. Om te onderzoeken of het een klassieke beroerte was, zal er gezocht moeten worden of de een probleem heeft met hart en bloedvaten. 

Ook kan men hersenscans uitvoeren, met MRI-scanners, om te kijken of er geen littekens zijn in bepaalde gebieden van ons brein die belangrijk zijn voor ons geheugen, in de fameuze hippocampus. “Bij TGA”, zo legt Laureys verder nog uit, “kan je een aantal automatische bewegingen doen, terwijl je verward bent, verder wel functioneert, maar er niets meer van herinnert.”

De familie familie van de bestuurder verklaarde dat de man in het verleden een herseninfarct gehad zou hebben. “Maar om te weten of dit meegespeeld kan hebben, moet gekeken worden wat dit precies was. Het is niet altijd evident”, besluit hersenwetenschapper Laureys.

Football news:

Sandro Tonali: Zlatan is een voorbeeld voor Milaan en een idool voor iedereen
PAOK FC heeft striker Colak getekend. Hij stond vorig seizoen in de top 3 voor doelpunten in de Kroatische competitie
Stan Collymore: bale in Tottenham is een zet voor losers. Stan Collymore, voormalig Liverpool striker, vergeleek het transferbeleid van de Rods en Tottenham. De ondertekening van Tiago Alcantara door Liverpool en Gareth Bale door Tottenham vorige week is een duidelijk voorbeeld van de kampioenen die de ene kant op gaan en de andere kant op gaan. Tiago had geen verbinding met Liverpool voordat de club besloot hem te tekenen. In dit geval beoordeelde Klopp zijn team, keek Tiago aan en zei: hij heeft wat wij missen. Laten we tekenen. Dit is volledig in strijd met de koers van de spurs' ten aanzien van Bale, die alleen terug kwam omdat hij voor hen speelde. Ja, bale is een wereldklasse speler als hij op zijn hoogtepunt is. Maar hij speelde maar 20 wedstrijden voor Real Madrid vorig seizoen. Hoe goed ze ook zijn, hoeveel 31-jarigen zullen in het zicht zijn van de huidige kampioenen of teams met kampioenschapsambities als ze amper een jaar hebben gespeeld? Daarom is dit een puur emotionele beweging die kan werken, maar alleen onder de juiste omstandigheden. Maar kampioenen gaan niet die kant op, alleen verliezers doen dat, zei Collymore
Turkije verandert de grens voor buitenlandse spelers voor de 9e keer in 15 jaar. Het lijkt erop dat de aanscherping werd gelobbyd door Erdogan en agenten
Jovic wil terug naar Eintracht Frankfurt. Hij houdt niet van Zidane ' s houding.Real Madrid spits Luka Jovic is klaar om het team te verlaten. De Servische speler houdt niet van de houding van hoofdcoach Zinedine Zidane. Hij is teleurgesteld over de situatie in Madrid. Daarom wil Jovic terugkeren naar Eintracht, waar Real Madrid hem in de zomer van 2019 voor 60 miljoen euro kocht. (') Gedetailleerde statistieken van de 22-jarige voorwaarts zijn hier te vinden
Manchester United heeft 4-5 spelers nodig en slechts één is overgenomen. Er zijn geen excuses voor deze voormalige Manchester United verdediger Gary Neville heeft gesproken over de transfercampagne van mancunians. Door wat er de afgelopen acht jaar is gebeurd, heeft de club het vertrouwen verloren en probeert nu de andere kant op te gaan en te zeggen: we kunnen nu niet te veel betalen. Liverpool koopt spelers voor 40 miljoen pond, 25 miljoen. Andere clubs zijn het maken van overnames, Werner is goedkoop [Chelsea] in vergelijking met andere prijzen voor voetbalspelers. Manchester United lijkt altijd te veel te moeten betalen, het management vindt het niet leuk. Het probleem is dat ze een manier moeten vinden om deals te sluiten, en ze kunnen ze niet effectief doen. In feite is er geen excuus voor de club niet het maken van transfers voor het begin van het seizoen. De club heeft vier of vijf spelers nodig, en ze hebben er maar één [middenvelder Donny van de Beek]... Ik weet dat Liverpool zijn doel pas in de laatste paar dagen heeft bereikt, maar er is een gevoel dat ze alles onder controle hebben. De Manchester United kreeg het geld. Als ze 90 tot 100 miljoen pond kunnen uitgeven aan Sancho, dan hebben ze geld voor transfers. Wat ze niet hebben is een gevestigde clubstructuur. Ik begrijp niet hoe beslissingen daar genomen worden. Dit is het probleem van Manchester United, zij hebben geen macht op de transfermarkt. De mensen zullen die woorden niet leuk vinden. Maar ze moeten het horen, omdat ze hun werk niet doen zei Neville. Manchester United heeft geen plannen om een centrale verdediger te kopen in dit transfervenster
Suarez ontving van tevoren vragen over het Italiaanse paspoort examen. Er is een onderzoek aan de gang