In Meulebeke in West-Vlaanderen is vannacht een grote brand geweest in het palettenbedrijf JH Pallets. Die is vermoedelijk aangestoken. Het is al de tweede keer deze week dat er brand uitbreekt in het bedrijf. Er is nog steeds erg veel rookhinder richting centrum. De gemeente vraagt om ramen en deuren dicht te houden.

Vannacht brak plots brand uit in het bedrijf JH Pallets in Meulebeke. De brandweer kwam massaal ter plaatse, en zag meteen dat er wellicht kwaad opzet in het spel was. "We stelden vast dat er op verschillende plekken brandstichting is gedaan", zegt burgemeester Dirk Verwilst.

Het was al de tweede keer deze week dat er brand was in het bedrijf. "Maandagmorgen stelde men ook al vast dat er opzettelijk brand was gesticht", zegt Verwilst. "Toen was het aan de woning, die nu niet meer bewoond is. Men had geprobeerd om de trap en de woning op zich in brand te steken." Het gerecht zal de situatie nu verder onderzoeken. Het is alleszins nog niet duidelijk wie erachter zou zitten.

Ramen en deuren dicht

Intussen heeft de brandweer het erg moeilijk om de brand helemaal geblust te krijgen. "De brand was onder controle, maar de wind is nu gedraaid. En nu kunnen ze niet tot op het einde van het magazijn. Het zijn opgestapelde paletten die één roodgloeiend blok vormen. Men moet nu met een kraan één per één de gloeistukken wegtrekken naar buiten", zegt de burgemeester.

En dat heeft ook gevolgen voor de inwoners van de gemeente. "Door de gedraaide wind gaat alles naar het centrum. Daar is er enorm veel rook- en geurhinder", zegt Verwilst. De gemeente vraagt dan ook om ramen en deuren dicht te houden, en ventilatiesystemen uit te schakelen.