Belgium

OVERZICHT: Wat heeft het Overlegcomité beslist?

Het Overlegcomité heeft beslist dat de niet-essentiële winkels, zwembaden en musea vanaf dinsdag weer open mogen gaan. Verder komt er voor Kerstmis alleen een kleine, tijdelijke versoepeling voor alleenstaanden. En tijdens de jaarwisseling zal een algemeen vuurwerkverbod gelden. Een overzicht van de nieuwe maatregelen die gelden tot 15 januari.

Winkels

Het hing al voor het Overlegcomité in de lucht en het is nu bevestigd: vanaf dinsdag 1 december mogen de zogenoemde niet-essentiële winkels weer hun deuren openen. Zij het onder strikte voorwaarden. Op markten mogen ook weer niet-essentiële kramen staan.

Een maand geleden moesten de winkeliers, voor de tweede keer dit jaar, verplicht de boel sluiten. Normaal zouden ze tot en met zondag 13 december gesloten blijven. Om te vermijden dat daarna drukte zou ontstaan wegens kerstaankopen, wordt de heropening vervroegd. 

Bekijk hier de uitleg die premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie gaf over het winkelen (lees verder onder de video):

Om te voorkomen dat er in de winkels besmettingen zouden zijn, worden er strikte voorwaarden opgelegd. Naast de mondmaskerplicht, zal ook alleen individueel winkelen worden toegestaan, met een uitzondering voor mensen die een hulpbehoevende begeleiden.

Daarnaast wordt winkelen beperkt tot maximaal 30 minuten. Per 10 vierkante meter winkeloppervlakte zal er een klant worden toegelaten. Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 vierkante meter, mogen maximaal 2 klanten tegelijk binnenlaten.

In winkelstraten, winkelcentra en op parkings zal het stads- of gemeentebestuur alles zo moeten regelen dat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Gemeentebesturen kunnen beslissen om dit uit te stellen als ze dit niet op tijd georganiseerd krijgen.

Zwembaden en musea

Naast de winkels mogen ook de zwembaden en musea vanaf dinsdag weer opengaan als zij de protocollen van hun sector volgen. Subtropische zwembaden zouden wel gesloten blijven.

Feestdagen

Terwijl het gemakkelijk was om consensus te vinden over de heropening van de winkels, zwembaden en musea, was het moeilijker om een deal te vinden over het vieren van Kerstmis en de jaarwisseling. 

Uiteindelijk is er één lichte versoepeling uit de bus gekomen: alleenstaanden mogen Kerstmis vieren met twee contacten (één knuffelcontact en één contact voor wie de afstandsregels gelden). Normaal mogen die twee personen niet tegelijk over de vloer komen. Deze uitzondering geldt wel alleen voor 24 óf 25 december. 

Voor samenkomsten buiten blijft de regel van vier gelden: we mogen niet met meer dan vier mensen samenkomen, tenzij je gezin uit meer dan vier personen bestaat.

Bekijk hier de toelichting die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gaf in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Daarnaast komt er - net als in Nederland - een algemeen vuurwerkverbod voor de jaarwisseling. Tijdens de jaarwisseling zal de nachtklok - van middernacht tot 5 uur - overigens blijven gelden, omdat men wil vermijden dat er 's nachts buiten feesten zouden worden gehouden.

Wie dus in levenden lijve een gelukkig Nieuwjaar wil wensen, is eraan voor de moeite.

Reizen

Nieuw is ook dat er scherper gecontroleerd zal worden op reizen

Wie langer dan 48 uur in het buitenland is geweest of in België zal verblijven, zal strenger gecontroleerd worden op het invullen van het Passenger Locator Form en op het naleven van de verplichte quarantaine.

"Buitenlandse reizen worden absoluut afgeraden", zei minister van Volksgezondheid Vandenbroucke in "Terzake". "Wie het toch wil doen, moet in quarantaine en de politie zal het controleren."

Horeca en contactberoepen

Voor de cafés, de restaurants en de contactberoepen, zoals de kappers en de schoonheidsspecialisten, blijft alles bij het oude: zij moeten vooralsnog gesloten blijven. 

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke sprak in "Terzake" de hoop uit dat de situatie in januari sterk verbeterd zal zijn.  Maar beloven dat de horeca dan weer open mag, dat kan hij niet. "Het hangt er echt van af of de cijfers dan veel beter zijn en onze ziekenhuizen weer normaal kunnen werken."

"Coronaschakelaar"

Het Overlegcomité zal voortaan twee fases gebruiken om de coronasituatie in ons land te beheren:

Op dit moment zitten we in de neergaande fase. Dit zal zo blijven tot 15 januari. Begin januari zal de situatie opnieuw geëvalueerd worden en zal gekeken worden of we kunnen overgaan naar de beheersfase.  Daarvoor moeten de cijfers wel laag genoeg zijn. 

Een gedetailleerd overzicht van de regels, zoals de overheid ze voorschrijft, is te vinden op de coronawebsite van het Crisiscentrum.

Football news:

Pogba ' s tijd bij Manchester United raakt weer op. De club kocht geen topspeler, maar een mooi verhaal voor sociale netwerken, Paul verloor de strijd om invloed aan Brun
Roma maakte een extra substitutie in de Italiaanse Cup wedstrijd. In de Italiaanse beker eindigde de club met een technische nederlaag (Roma) en verloor in de 1/8 finale in extra tijd van Spezia (2:4). De Club van Rome kan echter wachten op een technische nederlaag na de feiten voor het overschrijden van het toegestane aantal vervangingen. Het feit is dat de hoofdcoach van Roma Paulo Fonseca zes substituties maakte tijdens de wedstrijd-vier in regelmatige tijd en twee meer in extra tijd. De FIFA heeft onlangs toestemming gegeven voor een extra vervanging van overwerk, maar volgens het reglement van de Italiaanse Cup krijgt de club extra tijd voor vervanging in extra tijd, maar geen extra vervanging, waarvan het maximum aantal hetzelfde blijft-vijf. Roma wilde echt uit de beker: twee rooien in 30 seconden en een illegale vervanging in overwerk
De Premier League onderzoekt de overplaatsing van Snodgrass naar West Brom. West Ham verbood hem om tegen hen te spelen tijdens de verkoop
Football heeft ingebroken in Fortnite. Het spel zal de Pele Cup hosten, voeg de uniformen van Man City, Juventus en Milaan, en een legendarische viering
Shalimov over Miranchuk: Atalanta is een ideaal team voor hem. Ga nergens heen
Agent over Wendel in Zenit: een riskante deal, kan niet gerechtvaardigd worden
Shevchenko over Oekraïne in Euro 2020: doel-minimum-vertrek uit de groep