Belgium

OVERZICHT: Deze versoepelingen worden van kracht in juni, juli en augustus

Volgende week gaan cafés en restaurants weer open, vanaf dan mag u ook met veel meer mensen contact hebben en vanaf 15 juni kan u ook weer naar het buitenland reizen. Lees hier de nieuwe versoepelingen die de Nationale Veiligheidsraad vandaag heeft aangekondigd.

Herbekijk hieronder de persconverentie van de Nationale Veiligheidsraad (en lees voort onder de video):

Na maanden waarin een heleboel zaken niet mochten vanwege de corona-epidemie en sommige zaken wel mochten, is het tijd om de redenering om te draaien, maakte federaal premier Sophie Wilmès (MR) bekend. Voortaan zal alles toegestaan zijn, behalve een aantal activiteiten "die specifiek worden uitgesloten", bijvoorbeeld omdat er te nauw contact is tussen mensen of een te grote massa bijeen zou komen.

Hieronder lijsten we per datum op wat vanaf die dag weer kan.

8 juni

- Een maatregel die heel veel mensen met open armen zullen  verwelkomen: vanaf volgende week maandag mogen we elke week 10 mensen zien buiten onze "huisbubbel" (in plaats van de 4 nu). Die 10 mensen mogen ook elke week andere mensen zijn. U mag ook nauw contact hebben met die 10 mensen, u zal uw vrienden en familie dus weer mogen knuffelen en kussen. Al raadt de premier wel aan om zoveel mogelijk uw gezond verstand te gebruiken.

- Ook op restaurant of café gaan zal weer kunnen, zoals werd verwacht. Maximaal 10 mensen zullen aan één tafel mogen zitten en de zaken moeten sluiten om 1 uur. Ontdek hier alle veiligheidsmaatregelen. Nachtwinkels zullen vanaf 8 juni ook tot 1 uur 's nachts mogen openblijven.

- Culturele activiteiten zonder publiek zijn weer toegestaan. Dat kunnen bijvoorbeeld repetities zijn.

- Een daguitstap kan weer in eigen land. Ook meerdaagse uitjes zijn weer toegestaan. U kan bijvoorbeeld een andere stad bezoeken, met een caravan door het land reizen of gaan overnachten in een bed & breakfast.

Erediensten kunnen doorgaan met maximaal 100 mensen, ongeacht de oppervlakte.

Sporten hoeft niet langer buiten te gebeuren. Ook bijvoorbeeld een training voor zaalvoetbal zal kunnen. Maar opgelet: ook hier moet er afstand worden gehouden. Kleedkamers en douches zullen nog niet toegankelijk zijn. Een "matchke" zit er ook nog niet in. Bij contactsporten blijft het nog beperkt tot contactloos trainen. (Een uitzondering is er voor kinderen tot 12 jaar. Zij zullen wel vrij kunnen sporten, zonder afstand te houden.)

- Ook fitnesscentra gaan op 8 juni weer open, op voorwaarde dat ze zich aan de veiligheidsmaatregelen houden. 

15 juni

- Vanaf 15 juni zal u opnieuw naar het buitenland mogen om te reizen. Al zal dat beperkt blijven tot 31 landen: de 26 andere landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en vier Schengenlanden die niet tot de EU behoren: IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. (Lees hier meer.) 

Belangrijk om te weten is dat België op 15 juni de grenzen opent, maar of u daadwerkelijk naar die 31 landen kunt reizen, ook afhangt van wat die landen zelf beslissen. Lees daarover meer in dit artikel. 

1 juli

- Receptiezalen mogen weer open, maar er mogen maar maximaal 50 mensen aanwezig zijn.

- De regels voor sporten worden vanaf de zomervakantie verder versoepeld, zodat ook "contactsporten" weer mogelijk zijn. Er zal ook weer met publiek gesport mogen worden, al is enkel zittend publiek toegelaten.

- Zwembaden, sauna's en welnesscentra mogen weer open.

- Vanaf het begin van de zomervakantie kunnen ook de pretparken weer open.

- Eerder was al beslist dat zomerkampen kunnen doorgaan in bubbels van 50 personen, die geen afstand meer moeten houden. Hier kan je de regels nog eens nalezen. 

Culturele activeiten met publiek zijn weer toegestaan, met een maximum van 200 personen. Ook de bioscopen zullen dan weer opengaan, met maximaal 200 mensen in de zaal. Afstand houden blijft daar de norm. (Lees meer in dit artikel.)

Erediensten kunnen doorgaan met maximaal 200 aanwezigen, ongeacht de oppervlakte.

- Casino's mogen weer opengaan.

1 augustus

- Kermissen zijn weer toegelaten.

1 september

- Vanaf volgend schooljaar - en academiejaar - zullen de dancings en discotheken opnieuw open kunnen. Vanaf dan mogen ook weer fuiven georganiseerd worden.

- Massavenementen zijn verboden tot eind augustus. Vanaf september zouden zulke grote evenmenten normaal gezien weer kunnen. 

Tot slot: enkele persoonlijke regels

Wilmès benadrukte in het begin van de persconferentie nog eens de persoonlijke regels die iedereen best hanteert.

- De hygiëneregels blijven van kracht, zoals geregeld de handen wassen
- Activiteiten doet u het liefst buiten. Als dat niet kan, doe ze in goed geventileerde ruimtes.
- Neem extra voorzorgen bij mensen in risicogroepen.
- De afstandsregels blijven van kracht (anderhalve meter), behalve voor de mensen in uw thuisbubbel en uw uitgebreide bubbel (de 10 mensen die u wekelijks mag zien) en bij kinderen jonger dan 12.
- Bij activiteiten in groep mag de groep niet groter zijn dan 10 mensen (kinderen inbegrepen). Dat kan bij u thuis of buitenhuis.

Football news:

Havertz zei tegen Bayer dat hij weg wilde. Chelsea is klaar om er 70+30 miljoen euro voor te betalen
Wie zal er winnen?
Raphael Leau over de overwinning op Juve: Alle Milan spelers vochten voor elke bal
Griezmann blijft het volgende seizoen in Barcelona
Cristiano over de nederlaag van Milaan: hou je hoofd omhoog en blijf werken!
Dit is de beste Milan in jaren: superkambekom met Juve (3 goals in 5 minuten!) saved the intrigue in Serie A
Zlatan Ibrahimovic: Ik ben de President, speler en coach! Als ik in Milaan was geweest sinds het begin van het seizoen, hadden we de scudetto genomen