Overzicht | Deze strengere maatregelen zijn vannacht ingegaan
Rommelmarkten mogen niet meer. Foto: DBA

Eenheid en duidelijkheid zijn nu belangrijk, in alle provincies en alle hoeken van het land, zo benadrukte premier Alexander De Croo (Open VLD) in zijn videoboodschap. Daarom werd beslist om te werken met de publicatie van een ministerieel besluit dat alle maatregelen voor het hele Belgische grondgebied maximaal moet stroomlijnen. Deze maatregelen zijn vanaf middernacht met onmiddellijk ingang in werking getreden.

Economie

  • Winkelen moet individueel gebeuren, of met maximum één andere persoon voor maximaal 30 minuten per winkel.
  • Hotels en andere logiesvormen: restaurant enkel open voor de gasten die er verblijven
  • Geen evenementen meer, behalve de wekelijkse markten. Rommelmarkten, ­kerst- en­ ­andere markten blijven dus onmogelijk.
  • Alle evenementen van de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden afgelast. Dat gaat over: casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren, wellnesscentra, met inbegrip van onder meer sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams, discotheken en dancings, feest- en receptiezalen, behalve voor de organisatie van rouwmaaltijden na begrafenissen en crematies, pretparken, binnenspeeltuinen, bowlingzalen, kermissen, jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten, kerstmarkten en winterdorpen, zwembaden, handelsbeurzen, met inbegrip van de salons, bioscopen.

Erediensten, begrafe­nissen en huwelijken

Sport

Onderwijs

Zorg

Jeugd

Deze nieuwe maatregelen komen bovenop de al bestaande regels