Overzicht | Deze strengere maatregelen gaan vannacht in
Controleurs van De Lijn krijgen de bevoegdheid om GAS-boetes te geven aan wie op het openbaar vervoer zijn mondmasker niet draagt. Foto: Jimmy Kets

Eenheid en duidelijkheid zijn nu belangrijk, in alle provincies en alle hoeken van het land, zo zei premier Alexander De Croo in een videoboodschap. Daarom werd beslist om te werken met de publicatie van een Ministerieel Besluit dat alle maatregelen voor het hele Belgische grondgebied maximaal moet stroomlijnen. De maatregelen treden vanaf middernacht met onmiddellijk ingang in werking.

Economie

  • Winkelen moet individueel gebeuren, of met maximum één andere persoon voor maximaal 30 minuten per winkel
  • Hotels en andere logiesvormen: restaurant enkel open voor de gasten die er verblijven
  • Geen evenementen meer, behalve de wekelijkse markten. Rommelmarkten, ­kerst- en­ ­andere markten blijven dus onmogelijk.
  • Alle evenementen van de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden afgelast.
    Dat gaat over: casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren, wellnesscentra, met inbegrip van onder meer sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams, discotheken en dancings, feest- en receptiezalen, behalve voor de organisatie van rouwmaaltijden na begrafenissen en crematies, pretparken, binnenspeeltuinen, bowlingzalen, kermissen, jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten, kerstmarkten en winterdorpen, zwembaden, handelsbeurzen, met inbegrip van de salons, bioscopen.

Erediensten, begrafe­nissen en huwelijken

Sport

Onderwijs

Zorg

Jeugd

Bestaande regels

Deze nieuwe maatregelen komen bovenop de al bestaande regels.

De regels komen bovenop de reeds bestaande federale sokkel: