Belgium

Overleg preformateurs en liberalen levert voorlopig niets op, "ijzige sfeer"

Het overleg tussen de preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) en de liberale partijen Open VLD en MR heeft nog geen doorbraak opgeleverd. Na een dik halfuur zat het overleg er al op. Naar verluidt was de sfeer ijzig. Er zijn in de Wetstraat zelfs twijfels te horen of de preformateurs de opdracht wel zullen verderzetten als ze maandag verslag uitbrengen bij de koning.

De liberale partijen kwamen met een bepaald doel naar het overleg met de preformateurs: te weten komen of De Wever en Magnette met hen verder willen onderhandelen of daarentegen met de groene partijen. Tegen elkaar uitgespeeld worden in een opbod, zien de liberalen én de groenen niet zitten, lieten ze gisteren verstaan in een gezamenlijk persbericht.

Maar de liberalen vertrokken naar verluidt zonder die wetenschap, want de preformateurs waren nog niet bereid om te zeggen dat ze voor de liberalen willen kiezen. Na een dik halfuur was het overleg tussen de voorzitters van Open VLD en de MR en de preformateurs al afgelopen. Naar verluidt was de sfeer ijzig, hoorde Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

De gezamenlijke verklaring van de liberalen en groenen zet de formatie verder onder druk. De Wever en Magnette zijn op zoek naar een zesde partner om aan een meerderheid te komen. Nu hebben de N-VA, de PS, de SP.A, CD&V en CDH min of meer afgesproken om samen een regering te vormen, maar om aan genoeg zetels te komen, is nog een zesde partij nodig.

Ofwel de liberalen ofwel de groenen kunnen die meerderheid leveren. Maar beide formaties voeren nu de druk op de preformateurs op om snel te kiezen. Die zijn daar blijkbaar nog niet toe bereid. Van De Wever is bekend dat zijn voorkeur uitgaat naar de liberalen, of althans Open VLD. MR-voorzitter Jean-Louis Bouchez heeft het vertrouwen van De Wever geschaad. De liberalen willen echter samen uit, samen thuis. Magnette ziet dan weer liever de groenen komen. Dat zou de coalitie een flink pak linkser maken dan met de liberalen. Wat de N-VA moeilijker zal kunnen slikken.

Hoelang de verschillende partijen nog in dezelfde ronde zullen blijven dansen, is nu de vraag. Er zijn in de Wetstraat intussen al twijfels te horen of de preformateurs hun opdracht wel zullen verderzetten als ze maandag verslag uitbrengen bij de koning, vernam Vansevenant. Magnette zelf zou er niet meer in geloven na de verklaring van de groenen en liberalen. Een ontmoeting met de groenen vandaag is alvast geannuleerd.

Als de entente tussen de PS en de N-VA daarmee afgelopen is, welke formule is dan nog wel een optie. Een uitbreiding van de regering-Wilmès? Toch weer Vivaldi (paars-groen aangevuld met CD&V/CDH) of komt de Arizonacoalitie weer bovendrijven (de twee liberale partijen Open VLD en MR, de christendemocratische CD&V en CDH, de N-VA en de SP.A). Daarvoor zal dan toch eerst het vertrouwen tussen de N-VA en de MR hersteld moeten worden.

En als Magnette en De Wever de handdoek in de ring gooien, wie volgt hen dan op? Open VLD-voorzitter Lachaert en Ecolo-covoorzitter Nollet zou een mogelijkheid kunnen zijn. Naar verluidt zijn er de voorbije dagen al contacten geweest.

Football news:

Jose Mourinho: wat er met Dyer is gebeurd is niet normaal, hij was uitgedroogd. Als de League management niet geeft om de spelers, ik niet
Jose ging twee keer door het lint tijdens de wedstrijd met Chelsea: rende over Lampard en rende om Dyer te zoeken - hij haastte zich naar het toilet tijdens het spel
Lampard op degradatie van de League Cup:we moeten positief blijven. Alles zal komen als Chelsea tweede score, met de score
Call of nature, wat kun je doen? Dyer legde uit waarom hij naar de kleedkamer Rende tijdens de wedstrijd met Chelsea
Mourinho en Lampard hebben elkaar de hand geschud voor de schietpartij. In de eerste helft hadden zij een gevecht
Dest arriveerde in Spanje om een transfer te voltooien naar Barca
Ik ben verantwoordelijk voor mijn fouten. Ik wilde dat Barcelona sterker werd.Lionel Messi sprak de fans aan tijdens de crisis in de club. Na zoveel meningsverschillen wil ik hier een eind aan maken. We moeten eensgezind blijven en begrijpen dat het beste nog moet komen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen fouten. Als ik ze liet gebeuren, was het alleen maar om Barcelona beter en sterker te maken