Belgium

Organisatoren van coronaprotestmars Luik zoeken getuigen van ‘repressie’ door politie

De organisatoren van de protestmars tegen de avondklok van afgelopen weekend in Luik veroordelen de ‘repressie’ van de politie en doen een oproep tot getuigen. Dat zeggen ze in een persbericht dat maandagavond is verspreid.

Bij een manifestatie tegen de avondklok kwamen zaterdagavond een vijfhonderdtal mensen op straat in Luik, tot na die avondklok.

Volgens de politie werden ongeveer 350 mensen administratief aangehouden en geïdentificeerd, zonder vastgehouden te worden. Een vijftigtal betogers moest worden meegenomen naar het politiebureau om hun identiteit te verifiëren. Alle geïdentificeerde personen worden geverbaliseerd. Er worden meer dan 400 pv’s uitgeschreven.

Zeventien mensen zijn administratief aangehouden en tijdelijk vastgehouden: vijf mensen voor het verstoren van de openbare orde en 12 omdat ze door de politiebarricades wilden breken. Er zijn ook drie gerechtelijke aanhoudingen verricht: twee voor gewapend verzet in de omliggende straten en één voor opzettelijke vernielingen.

Er vielen ook zeven gewonden, van wie vier politieagenten.

Organisatoren van coronaprotestmars Luik zoeken getuigen van ‘repressie’ door politie
Foto: BELGA

‘Wurgtechnieken en vernedering’

Volgens de organisatoren kwam de politie zaterdag zonder enige waarschuwing tussenbeide, waardoor een ‘mensenmassa’ werd samengedreven op een brug en er een gevaarlijke situatie ontstond, klinkt het. Daarnaast hebben getuigen gezien hoe één persoon door meerdere agenten in elkaar is geslagen, aldus de organisatie. De politie zou daarbij gebruikgemaakt hebben van ‘wurgtechnieken’.

De organisatoren van de protestmars dringen er nu bij ‘getuigen of slachtoffers van repressie’ op aan contact met hen op te nemen. Het gaat daarbij ook om gevallen van ‘vernedering, intimidatie en manipulatie’ bij de identiteitscontroles op het politiebureau, benadrukken ze.

Football news:

Atletico leidt Real Madrid met 7 punten in La Liga en heeft een wedstrijd te missen
Liverpool wint geen 5 wedstrijden op rij in de Premier League. Het team van Klopp herhaalde de ergste reeks in 4 jaar
Liverpool ' s 68-wedstrijd ongeslagen thuis in de Premier League is afgelopen. De ongeslagen wedstrijd van de Reds op Anfield in de Premier League is afgelopen. Het was 68 wedstrijden. Het team van Jurgen Klopp heeft drie jaar en 273 dagen niet verloren in het kampioenschap. Liverpool ' s streak is de op één na langste in termen van het aantal wedstrijden zonder nederlaag thuis in de geschiedenis van het Engelse kampioenschap. Het record is van Chelsea-86 wedstrijden
Liverpool scoorde niet 4 opeenvolgende Premier League wedstrijden
Milik verhuist naar Marseille. Hij werd gefotografeerd met een shirt met het 19e nummer
Suarez scoorde 10 keer in de competitie voor de tiende keer op rij
Attletico miste een schot van Eibar Dmitrovich vanaf de strafplaats. De doelman Marko Dmitrovic, die een straf veranderde, maakte in de 12e minuut een goal-keeper Marko Dmitrovic. Hij werd de eerste keeper sinds 2011 die scoorde in La Liga. Daarna volgde hij Daniel Aranzubia op in de Deportivo. Het was ook de eerste keer sinds 2002 dat een doelpunt werd gescoord door een doelman van de penalty spot. De laatste keer dat Nacho Gonzalez, de keeper van Las Palmas op dat moment, scoorde vanaf een punt in de Spaanse top league. In de geschiedenis van La Liga slaagden slechts zes goal Keepers erin om het doel van de tegenstander te raken voor de huidige wedstrijd