Belgium

Opnieuw ruim verspreid protest tegen coronamaatregelen in Nederland: relschoppers plunderen winkels in Eindhoven

In aanloop naar het ingaan van de avondklok was het vanavond op meerdere plaatsen in Nederland weer onrustig. Er komen berichten uit onder meer Den Haag, Tilburg, Enschede, Venlo, Roermond, Stein, Arnhem en Apeldoorn. In Eindhoven werden winkels geplunderd.

In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich kort voor het ingaan van de avondklok een groep bestaande uit vooral jongeren. Er wordt vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten. Een politiewoordvoerster schat dat zo'n honderd mensen op de Vaillantlaan/Hobbemaplein bij elkaar zijn en zich dus niet houden aan de avondklok. "We zijn met veel agenten ter plaatse om de openbare orde te herstellen."

In de Roermondse wijk De Donderberg staan tientallen mensen met hun auto's op straat. Ook rijdt een aantal al toeterend in auto's rond. Ze kwamen bij elkaar na oproepen op social media. De aanwezigen steken vuurwerk af. De politie rijdt een aantal malen langs de groep, maar rijdt wel door. Een woordvoerster van de politie kan verder nog niets over de situatie zeggen.

Ook in Tilburg, in de buurt van de Warandelaan, staan tientallen mensen met hun auto. Ook deze bijeenkomst is waarschijnlijk het gevolg van oproepen op social media tot een protest tegen de avondklok. De politie zegt dat ook hier vuurwerk wordt afgestoken. De burgemeester van Tilburg heeft een noodbevel ingesteld om in te kunnen grijpen nu mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen de avondklok.

Eerder vandaag was er ool al protest in Amsterdam en Eindhoven. Daar ging het dikwijls hard aan toe. In Amsterdam stonden de aanwezigen in groepjes bij elkaar, sommigen met spandoeken tegen de ontslagnemende regering van Mark Rutte, en tegen de strenge coronamaatregelen.  

"De groep wordt te groot", maande de gemeente Amsterdam de mensen aan op Twitter. 

De politie, die uren voor de actie al ruim aanwezig was, ontruimde het Museumplein. Daarbij werden paarden en het waterkanon ingezet.

Hetzelfde gebeurde in Eindhoven, waar de demonstratie uit de hand liep. Op het 18 Septemberplein waren zo'n 500 mensen samengekomen. Velen wilden het plein niet verlaten en de sfeer werd grimmig. Betogers gooiden met vuurwerk naar de politie en daagden de eenheden uit. Die sloegen met wapenstokken van zich af. Ook werd er traangas ingezet.

Bekijk hier beelden van het geweld in Eindhoven en lees verder onder de video.

Op Twitter is te zien hoe politiepaarden bij een confrontatie onderuit zijn gegaan.

De politie heeft tientallen demonstranten gearresteerd en riep iedereen op weg te blijven uit de binnenstad van Eindhoven. Daar liepen na de beëindiging van de demonstratie op het 18 Septemberplein nog groepen demonstranten rond, die op verschillende plaatsen een ravage hebben aangericht.

Pro Shots

Fietsen en auto's werden in brand gestoken, en in en rond het station van Eindhoven, waar het treinverkeer is stilgelegd, zijn winkels geplunderd en ruiten ingegooid. 

Nederland is sinds half december in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Naar verwachting zal die zeker tot 9 februari van kracht zijn. 

Gisteravond was voor de eerste keer ook een avondklok van kracht. Ook dat verliep niet zonder slag of stoot. In totaal werden 3.600 boetes uitgedeeld aan mensen die de avondklok overtraden. 

In het dorp Urk kwamen tientallen jongeren op straat uit protest tegen de nieuwe maatregel en werd een coronateststraat in brand gestoken.

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Football news:

Sporting verlengde het contract met coach Amorim tot 2024. De club leidt Portugal met een marge van 12 punten
Moreno scoorde Villarreal ' s laatste 5 doelpunten in La Liga. Beste resultaat op de club sinds Bakambu in 2017
Schalke heeft nog geen 10 wedstrijden gewonnen en staat als laatste in de Bundesliga. Ze hebben 10 punten in 24 wedstrijden
Monchi verontschuldigde zich bij Koeman omdat hij hem een zeurpiet noemde. Hij verontschuldigde zich ook bij Messi
Een speler uit de 3e divisie van Guatemala werd gediskwalificeerd voor 5 jaar voor het raken van een scheidsrechter in het gezicht
Benzema kan met Atletico spelen. Hij keerde terug naar de algemene groep van Real Madrid
Leeds middenvelder Diaz: Ronaldinho is mijn jeugd idool. Hij speelde met vreugde en spontaniteit