Belgium

Ook het Rekenhof stelde inbreuken op wet op overheidsopdrachten bij de VRT vast

In 2018 deed het Rekenhof een steekproef bij VRT-contracten. Uit het rapport daarvan, dat de voorzitter van de Mediacommissie Elisabeth Meuleman (Groen) vandaag in handen kreeg, blijkt dat het Rekenhof ‘voor 18 van de 47 uitgaven (ruim 38%)’ van de onderzochte contracten, ‘een tekortkoming op het vlak van mededinging vaststelde’.

‘Meermaals wees de VRT een overheidsopdracht rechtstreeks aan een dienstverlener toe, zonder een overheidsopdracht te plaatsen of zonder meerdere ondernemingen te raadplegen, hoewel de overheidsopdrachtenregelgeving dat vereiste. Minstens kon de VRT de raadpleging van meerdere ondernemers of de onmogelijkheid daartoe niet aantonen, bij gebrek aan stavingstukken of gemotiveerde beslissing’, staat nog in het rapport.

Het Rekenhof rapporteerde over het definitieve rapport aan de toenmalig gedelegeerd bestuurder van de VRT (Paul Lembrechts, red.), de voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT (Luc Van den Brande), en de bevoegde minister.

Het is geen toeval dat de conclusies van het rapport van het Rekenhof nu komen bovendrijven. Net vandaag wordt Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur aan de tand gevoeld over zijn rol in de crisis aan de VRT-top diesinds vorige winter heerst. Op 27 november 2019 had ceo Paul Lembrechts het ontslag gevraagd van zijn directeur Productie & Media, Peter Claes. Dat werd hem geweigerd door de raad van bestuur. In de nasleep van dat ¬conflict werd Lembrechts door de bevoegde minister gevraagd op te stappen, pas later moest ook Claes gaan. Na berichtgeving over malversaties aan de top van de VRT, startte Audit Vlaanderen ene forensisch onderzoek.

Twee weken geleden konden de parlementsleden het rapport van Audit Vlaanderen daarover inkijken. Uit dat rapport zou blijken dat Lembrechts destijds terecht het ontslag van Claes had gevraagd. Het Auditrapport, dat geheim is, zou ook aankaarten dat de VRT voor bepaalde contracten ‘niet de geijkte procedures volgde.

Net daarom timing van dit rapport van het Rekenhof zo opmerkelijk. Het is niet duidelijk wanneer de VRT het ontving, wel dat de toenmalige ceo Paul Lembrechts een antwoord formuleerde op 14 november. Nog geen twee weken nadien vraagt hij het ontslag van Peter Claes.

Football news:

Tuchel in de wedstrijd tegen Manchester United: de overwinning is verplicht. Voor haar naar Engeland komen is een grote uitdaging
Jimenez zal Attletico ' s wedstrijden met Real Madrid en Salzburg missen als gevolg van een heupblessure
Gladbach middenvelder Neuhaus: het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale van de Champions League. Laten we dit in Madrid ophelderen! Borussia Monchengladbach middenvelder Florian Neuhaus sprak over de aankomende wedstrijd van de Champions League groep het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale, maar we zullen het gewoon ophelderen in Madrid! Wij hebben er al op gewezen dat wij niet alleen in deze groep goed willen spelen, maar ook vooruit willen gaan! We vliegen naar Real Madrid, op de eerste plaats aan tafel, en we hebben alle reden om vertrouwen te hebben zei Neuhaus. Borussia scoorde 8 punten na 5 wedstrijden van de groepsfase van de Champions League en leidde hun Kwartet. Real Madrid scoorde 7 punten en staat op de derde plaats, achter Shakhtar in persoonlijke ontmoetingen. Groep B: Borussia M en Shakhtar verhuisden Real Madrid en Inter. Iedereen heeft een kans voor de Play-offs
Ex-Manchester City en Arsenal defender Gael Clichy verhuisden naar Servette
Zoon van Maradona: nummer 10 moet uit de circulatie worden genomen in Barca en andere teams van zijn vader
Ronaldo was mijn held. Voor kinderen uit Portugal was hij altijd een voorbeeld
Koeman zal niet gestraft worden voor het spreken over VAR na de wedstrijd met Real Madrid. Hij zei dat het systeem werkt tegen Barca