Belgium

Noodplan in de maak om toevloed coronapatiënten op te vangen: "Volgende week gaan we over de 2.000 intensieve bedden"

De ziekenhuizen staan zwaar onder druk en dus werkt onze federale overheid aan nieuwe maatregelen om de toevloed aan coronapatiënten op te vangen. Want de vrees is dat de maximale capaciteit van 2.000 bedden op intensieve zorg niet zal volstaan. “Het lijkt erop dat we daar volgende week gaan over gaan", zegt intensivist in het UZ Leuven Geert Meyfroidt.

Bijna 1.000 coronapatiënten liggen momenteel op intensieve zorg. Als de huidige trend zich doorzet, zijn dat er eind volgende week 2.000. Daarom moeten alle ziekenhuizen op korte termijn overstappen naar fase 2B van de noodplanning. 

Fase 2B?

Fase 2B betekent dat er alles samen 2.000 intensieve bedden moeten worden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Daarmee is echter de maximumcapaciteit bereikt, en de vrees leeft dat dat niet zal volstaan om de komende weken de toevloed aan coronapatiënten op te vangen. “Als we daar over gaan, moeten we zo slim mogelijk omgaan met die 2.000 bedden,” benadrukt Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven, in "De Ochtend" op Radio 1.

Daarom wordt er gezocht naar manieren om, als dat kan, patiënten sneller van intensieve zorg over te brengen naar gewone verpleegafdelingen. “Dat betekent bijvoorbeeld: patiënten aan de betere hand op tussenafdelingen leggen.” Daar zouden een paar 100 speciale bedden moeten bijkomen voor coronapatiënten.

De idee is om intensieve zorg zoveel mogelijk voor te behouden voor patiënten die zeer zware zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze intensief beademd moeten worden of er sowieso heel erg aan toe zijn. 

Je gaat niet sterven aan een gebroken been

De maatregelen zullen hoe dan ook wel een invloed hebben op overige medische ingrepen. “Je gaat niet sterven aan een gebroken been, en dringende zorg kunnen we ook goed organiseren,” verzekert Meyfroidt. Maar, "het gaat over mensen die voor een geplande operatie staan, die wel kunnen wachten, maar niet wekenlang. Daarom moeten we zo snel mogelijk uit deze situatie raken.”

Meyfroidt vreest overigens ook dat de zorg kritiek gaat krijgen, “omdat patiënten lang zullen moeten wachten, omdat ze getransfereerd zullen worden naar een ander landsdeel, omdat ze op een tussenafdeling zullen terechtkomen, of geen bezoek zullen krijgen.” 

Beluister hieronder het gesprek met intensivist Geert Meyfroidt in "De Ochtend" op Radio 1: 

Ziekenhuizen gaan opnieuw opschalen: "Kans is reëel dat 2000 intensieve bedden niet volstaat"

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach