Belgium

Nieuwe coronamaatregelen al vanaf middernacht van kracht, winkelen wordt beperkt tot 30 minuten

Minister van Binnenlandse Zaken (CD&V) Annelies Verlinden zal vandaag al een Ministerieel Besluit publiceren

Minister van Binnenlandse Zaken (CD&V) Annelies Verlinden zal vandaag al een Ministerieel Besluit publiceren

De nieuwe coronamaatregelen zullen al om middernacht ingaan en niet vrijdag, zoals de Vlaamse regering gisteren nog aankondigde. Dat blijkt uit een nieuwe wet die vanavond is gepubliceerd. Naast de reeds bekende maatregelen wordt winkelen weer beperkt tot 30 minuten.

Na overleg tussen premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van de verschillende gewesten worden de nieuwe coronamaatregelen, die de afgelopen dagen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel werden aangekondigd, op elkaar afgestemd.

Het overleg was ook noodzakelijk om alles juridisch waterdicht te maken. Want voor vele maatregelen die de gewesten hebben genomen, zijn ze helemaal niet bevoegd.  Het is de federale minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), die hierover een Ministerieel Besluit moet nemen.

Dat laatste is intussen gebeurd, laat Verlinden via Twitter weten. Haar besluit werd intussen in het Staatsblad gepubliceerd, waardoor het kracht van wet krijgt. De nieuwe maatregelen gelden vanaf middernacht. Opvallend: in het MB staat ook dat winkelen voortaan beperkt moet blijven tot 30 minuten. (Lees verder onder de tweet.)

Waardoor is alles de afgelopen uren dan in een stroomversnelling gekomen? Enerzijds was er het overleg tussen de premier en de minister-presidenten. Anderzijds zou Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) bij federaal minister van Binnenlandse Zaken en partijgenote Annelies Verlinden erop hebben aangedrongen om vaart te maken met het Ministerieel Besluit, weet Wetstraatjournalist Vansevenant. 

In het Radio 1-programma "De wereld vandaag" legde Wetstraatjournalist Johny Vansevenant uit hoe alles de afgelopen uren in een stroomversnelling is gekomen (lees verder onder de audio):

Strengere coronamaatregelen gaan vanaf middernacht al in

Verschillen

Nu lagen de maatregelen in de verschillende gewesten grotendeels in dezelfde lijn, toch zijn er nog een aantal verschillen. Zo kondigden Vlaanderen en Brussel al aan dat ze de cultuurhuizen (theaters, bioscopen, musea…) zouden sluiten, terwijl die in Wallonië nog open mochten blijven. Waarschijnlijk zal Wallonië de andere gewesten daarin nu volgen.

Het grootste verschil tussen de verschillende gewestelijke maatregelen zit hem nog in de avondklok: federaal werd vorige week beslist dat van middernacht tot 5 uur niemand buiten mag komen, tenzij om te werken of voor medische verzorging.

Daarna hebben Wallonië en Brussel die tijdspanne uitgebreid van 22 tot 6 uur, terwijl Vlaanderen vasthoudt aan de nachtklok van 0 tot 5 uur. Naar verwachting zal dat verschil tussen de gewesten blijven bestaan. 

De maatregelen waarin de gewesten blijven verschillen, moeten dan geregeld worden via provinciebesluiten.

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A) in "Terzake": "We zitten eindelijk op één lijn" (lees voort onder de video):

Vrijheid

Hoe komt het nu dat de verschillende gewesten er verschillende maatregelen op kunnen nahouden? Daarvoor moeten we terug naar vorige week. Op het Overlegcomité, de vergadering van de verschillende regeringen van het land, werden een aantal nieuwe maatregelen afgeklopt voor het hele land. 

Maar de verschillende landsdelen kregen de vrijheid om zelf strengere maatregelen te nemen, indien zij dat nodig achten. Omdat de coronacijfers in Wallonië en Brussel slechter waren dan in Vlaanderen, deden de Waalse en de Brusselse regering dat al snel na het Overlegcomité.

De Vlaamse regering hield de boot nog even af, maar zag zichzelf genoodzaakt om ook bij te schakelen, omdat de cijfers in Vlaanderen onderhand ook meer dan alarmerend zijn.

Gisteravond kwam de Vlaamse regering met een pakket nieuwe maatregelen, die vanaf vrijdagavond zouden ingaan. Daarop kwam veel kritiek: waarom niet meteen? Een aantal steden en gemeenten besliste zelf al om de maatregelen vroeger in te laten gaan. Op die kritiek is dus een antwoord gekomen: de nieuwe maatregelen gaan dus al om middernacht in. 

Bekijk hier meer uitleg van onze politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal":

Football news:

Flick over 3:1 met Stuttgart: we begrijpen dat Voor zo ' n spel we geen prijzen voor schoonheid zullen krijgen, maar Bayern bereikt resultaten
Cloud heeft 112 droge games van de 200 voor Attico in La Liga. Dit is een record. Jan Oblak speelde zijn 200ste La Liga-wedstrijd in Madrid. In deze tijd, heeft hij 112 games zonder het opgeven van doelen - een record figuur. Onder de goal-keepers die voor Letico hebben gespeeld, heeft alleen Abel Resino de 200-Spels in La Liga bereikt. Hij heeft 243 optredens voor de club, waarvan 94 droog
Mahrez op Burnley ' s hattrick: de derde goal is de beste-ik scoor niet vaak met mijn hoofd. Maar de overwinning van de stad is belangrijker
Mourinho tegen Chelsea is altijd machtig. Hoe zal het deze keer zijn? Lampard is de volgende. Ben je zeker van je keuze?
Real Madrid is de leider van de studenten in de top 5 competities. Spanje domineert over het algemeen, en de leverancier uit Duitsland is alleen Stuttgart
Thomas Muller: wat zeggen ze, je moet jezelf bewijzen op een winderige avond in Stoke? Stuttgart is geen Stoke, maar hun team is goed. Wat zeggen de Britten? Moet je jezelf bewijzen op een winderige avond in Stoke?
Atletico won de zesde opeenvolgende wedstrijd in La Liga, een winless streak - 25 wedstrijden