Belgium

Nieuwe beschuldigingen van corruptie tegen Isabel dos Santos, de rijkste vrouw van Afrika

Isabel dos Santos, de rijkste vrouw van Afrika en de dochter van oud-president José dos Santos van Angola, heeft jarenlang zichzelf verrijkt op kosten van de Angolese staat. Dat wordt aangetoond door een onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), in samenwerking met ruim 120 journalisten en 36 mediapartners, waaronder Knack, De Tijd en Le Soir.

Het ICIJ-onderzoek beschrijft nauwkeurig hoe Isabel dos Santos met de steun van de Angolese staat een rijk ter waarde van zo'n 2 miljard heeft kunnen opbouwen. Het onderzoek is gebaseerd op honderden interviews en een lek van ruim 715.000 vertrouwelijke financiële en zakelijke documenten, zoals e-mails, (overheids)contracten, audits, klantenlijsten, facturen, belastingdocumenten en overeenkomsten voor bankleningen. De documenten gaan terug tot 1980.

Het kan niet dat de strijd tegen de corruptie selectief wordt gebruikt om mensen te beschadigen van wie ze denken dat ze toekomstige politieke kandidaten zijn

Isabel dos Santos, haar echtgenoot en hun tussenpersonen hebben een zakenimperium uitgebouwd met meer dan 400 bedrijven en dochterbedrijven in 41 landen. Daarbij zijn ook 94 postbusbedrijven in onder meer Malta, Mauritius en Hongkong. Dos Santos en haar echtgenoot gebruikten hun postbusbedrijven om controles te ontlopen en te investeren in vastgoed, energie en media. 

Het Angolese gerecht verdenkt het koppel en een financieel adviseur ervan ruim 1 miljard euro overheidsgeld te hebben weggesluisd. Volgens Dos Santos zijn de beschuldigingen gefabriceerd en politiek gemotiveerd. "Het kan niet dat de strijd tegen de corruptie selectief wordt gebruikt om mensen te beschadigen van wie ze denken dat ze toekomstige politieke kandidaten zijn", zegt ze in een interview met de Portugese omroep RTP.

Ik zal alles doen om mijn land te verdedigen en te dienen

De dochter van oud-president José dos Santos kiest voor de vlucht vooruit. In het interview met RTP geeft ze aan dat ze wel eens kandidaat zou kunnen zijn om president van haar land te worden. "Dat zou kunnen", klinkt het. "Ik zal alles doen om mijn land te verdedigen en te dienen." Pas over 2 jaar zijn er presidentsverkiezingen in Angola.  

José Eduardo dos Santos was president van 1979 tot 2017. In september 2017 werd hij opgevolgd door zijn minister van Defensie João Lourenço. Die zwoer om de corruptie in het land aan te pakken. Angola is rijk aan olie en diamant, maar een groot deel van de bevolking is er straatarm. Volgens Transparency International is Angola een van de meest corrupte landen ter wereld. Het land werd pas in 1975 onafhankelijk van voormalig kolonisator Portugal.

Meer informatie vindt u op de website van Knack.

Football news:

Wat voor keeper heeft Chelsea genomen? Edouard Mendy was 6 jaar geleden werkloos, onder de indruk van de Tsjechen en zal Kepu
Solskjaer op Manchester United tekende alleen van de Beek: je toont geen respect voor Donny, hij is een topspeler
Milan wil striker Bude-Glimt Hauge tekenen. Hij scoorde ze in de Europa League op donderdag
Rivaldo: Barcelona zal niet gemakkelijk zijn zonder de doelen van Suarez
Munir uit Sevilla werd door de FIFA gedwongen de regels te herschrijven. Nu kunnen spelers het nationale team veranderen
Lampard zal met Kepa en Caballero praten na het tekenen van Mendy.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten na de overplaatsing van Rennes Keeper Edouard Mendy. Ik heb Cap nog niet gesproken. Toen de overdracht officieel werd aangekondigd, waren we aan het trainen. Ik heb Kepu nog niet gezien, maar Ik zal met hem en Willy Caballero praten in de komende 24 uur. Ik ben erg open met beide. Voor keepers is dit BELANGRIJK, ze hebben een eigen vakbond op het terrein van de opleiding vanwege de aard van hun werk. Er is nu een goede concurrentie [in deze positie], en zo gaan we vooruit
Een documentaire over Varane genomineerd voor de prijs van het Rotterdamse sportfilm festival