Belgium

Niemand wint voorlopig recordjackpot van 200 miljoen euro bij EuroMillions, dinsdag 8 december volgt nieuwe kans

Vanavond was een recordjackpot van 200 miljoen euro te winnen met een juiste combinatie bij EuroMillions, maar niemand heeft de 5 juiste cijfers en 2 sterren ingevuld. Sinds 17 november is er geen winnaar meer geweest. Daardoor was de jackpot voor het eerst aangegroeid tot aan zijn plafond van 200 miljoen euro. Op dinsdag 8 december zal die opnieuw zo groot zijn. Verslavingsexperten spreken van een "onrustwekkende trend".

Tot vanavond 20 uur kon je meespelen met de EuroMillionstrekking van vandaag, vrijdag 4 december. De jackpot stond op een recordhoogte en bereikte meteen ook zijn plafond. In februari hebben de organisatoren - de verschillende Europese nationale loterijen - de regels van het spel geoptimaliseerd. Daardoor is het plafond van de jackpot van 190 miljoen naar 200 miljoen gestegen.

De opbrengst die wordt opgehaald door de loterij en die niet wordt uitgekeerd aan winnaars, wordt gedeeltelijk aan de zogenaamde jackpot toegevoegd. Zolang er dus geen winnaar is met 5 juiste cijfers en 2 sterren, groeit die jackpot elke trekking aan. 

Opnieuw heeft vanavond niemand de juiste combinatie in rang 1 ingevuld. In rang 2 zijn er wel zes winnaars. Zij strijken elk 1.385.679,20 euro op. Ook bij de volgende trekking van EuroMillions op dinsdag 8 december zal de jackpot 200 miljoen euro bedragen.

Bij grote jackpots, zoals vandaag, hebben we makkelijk meer dan een miljoen deelnemers

Bij een doordeweekse trekking, zonder grote jackpot doen zo’n 450.000 Belgen mee, zegt Joke Vermoere van de Nationale Loterij. “Naarmate de jackpot aangroeit, stijgt dat aantal deelnemers naar zo’n 600.000”, legt Vermoere uit. “Wanneer bijvoorbeeld de trekking op een vrijdag de 13e valt, stijgt het aantal deelnemers ook, tot zo’n 800.000 en bij grote jackpots, zoals vandaag hebben we makkelijk meer dan een miljoen deelnemers.”

Het feit dat het erg begint te leven bij de mensen, vinden wij zeer onrustwekkend

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) maakt zich zorgen wanneer het hoort dat zoveel mensen een gokje willen wagen. “Het feit dat het erg begint te leven bij de mensen, vinden wij zeer onrustwekkend”, zegt directeur van het VAD Kathleen Peleman. “We weten dat mensen die beter niet zouden gokken, omdat ze kampen met een gokverslavingsproblematiek, zo aangezet worden om het toch te doen.”

De inzetten voor EuroMillions moesten binnen zijn om 20 uur vanavond, de fysieke trekking met de ballen in trommel gebeurde rond 20.30 uur in Parijs. Veel mensen beslissen vaak last minute om een gokje te wagen. “We zien dat op een dag als deze, nog heel veel mensen inzetten. Onze systemen verwerken dan meer transacties dan bancontact op kerst”, zegt Vermoere.

Kerstcadeau

De inkomsten die de loterij normaal bij de jackpot zou voegen, worden bij de volgende trekking verdeeld over de winnaars van rang 2. “Op 18 december gaat de jackpot sowieso de deur uit”, zegt Vermoere. “Als die jackpot dan nog altijd niet is gevallen, verdelen we hem over de rang waar er winnaars zijn. Dat zou een mooi kerstcadeau zijn”, besluit Vermoere.

200 miljoen euro is wel een enorm bedrag en daar vallen wel wat vragen bij te stellen. “Wij merken vooral dat mensen heel wat geld willen uitdelen, mochten ze het grote lot winnen”, zegt Vermoere. “Mensen geven aan dat ze hun vrienden en familie geld willen schenken en ook wat aan goede doelen willen geven. Ze hebben dan nog altijd geld genoeg over om zelf van te genieten.”

Geen reclame

“Het hele hoge bedrag draagt bij tot het onrealistisch voorstellen van de winstkansen”, zegt Peleman van het VAD. “Aanbieders geven vaak een onrealistisch beeld van de winstkansen. Wanneer die niet correct worden voorgesteld, is dat ook niet eerlijk. Men zegt bijvoorbeeld nooit hoeveel mensen hebben ingezet en hoeveel ze gemiddeld verloren hebben, het gaat altijd over degenen die gewonnen hebben.”

Het VAD is zelfs van mening dat reclame voor iedere vorm van kansspelen eigenlijk niet toegelaten zou mogen worden.

“Het is natuurlijk maar een klein deel van de spelers dat een verslavingsproblematiek heeft”, gaat Peleman verder. Maar de winst gaat maar naar een heel klein deel van de spelers, vaak op kap van de gokverslaafde speler. Een keer met EuroMillions meedoen is redelijk onschuldig, maar eens je online zit - want daar gebeurt het tegenwoordig vaak – wordt je van het ene naar het andere gelokt, en dan kan je heel snel terecht komen bij spelen waarbij het verslavingsrisico veel groter is.”

Football news:

Juventus heeft contact gehad met Genua met betrekking tot Shomurodov (Calciomercato)
Alexey Miranchuk is genoemd naar de zanger van de jaren 90 Glyzin. Van hem is fanatela ma
Ibrahimovic scoorde voor het eerst in twee maanden. Voordat Ronaldo-4 goals
Door het bijwonen van een illegale partij, Gladbach forward Embolo zal missen de wedstrijd met Werder
Torino heeft Giampaolo ontslagen als hoofdcoach ... Torino heeft coach Marco Giampaolo ontslagen. De directie van de club besloot de 53-jarige specialist te ontslaan na een gelijkspel in de wedstrijd met Spezia (0:0), die vanaf de 8e minuut tien speelde. Na 18 rondes staat Torino op de 18e plaats in de Serie A standings, met slechts 13 punten. Davide Nicola, bekend om zijn werk met Crotone, Genua en andere teams, kan de nieuwe hoofdcoach van Torino worden
Gary Neville: Manchester United zal geen kampioen worden tenzij Pogba een paar maanden van briljant spel geeft.Voormalig Manchester United verdediger Gary Neville heeft de kansen van het team beoordeeld om dit seizoen het Engelse kampioenschap te winnen. Ik denk dat Manchester United een kleine kans heeft om de Premier League te winnen. Liverpool en Manchester City zijn nog steeds de sterkste teams in de competitie. Maar die kansen hangen af van de vraag of Paul Pogba een paar maanden briljant spel levert. Hij is daartoe in staat. Hij heeft vertrouwen, er is een goede gonor in de zin dat hij vertrouwen heeft in zichzelf. Hij gelooft dat hij moet spelen in belangrijke wedstrijden en titels nemen, hij heeft een positieve instelling, omdat zichzelf beschouwen de sterkste is de beste manier om te winnen. In de laatste 20 minuten van de wedstrijd tegen Liverpool had ik het gevoel dat Manchester United dat vertrouwen bijna miste. Ze zijn ergens in de buurt, maar dit is wat het team niet zal toestaan om het kampioenschap te winnen zei Neville
Mohamed Salah: Ik wil zo lang mogelijk in Liverpool blijven, maar alles is in handen van de club