Belgium

Na haar allerlaatste journaal: Martine Tanghe wint taalonderscheiding "Grote Prijs Jan Wauters"

Martine samen met Jan Wauters, bij de viering van 50 jaar Tom Lanoye in 2008

Martine samen met Jan Wauters, bij de viering van 50 jaar Tom Lanoye in 2008

Na de presentatie van haar allerlaatste Journaal is Martine Tanghe uitgeroepen tot de winnaar van de negende Grote Prijs Jan Wauters. Dat heeft de jury, voorgezeten door de weduwe van sportjournalist Jan Wauters, unaniem beslist. De onderscheiding bekroont elk jaar een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit. "Wat een ongelofelijk plezier doet dit mij nu. Ik ben helemaal overdonderd", reageert een verbaasde Martine Tanghe.

Wil je een boodschap of wens achterlaten voor Martine, nu ze met pensioen gaat? Dat kan via dit digitale register.

Met de Grote Prijs Jan Wauters wil de VRT taalvirtuozen zoals wijlen Jan Wauters, een legendarische sportjournalist, eren. De onderscheiding gaat aan de vooravond van haar pensioen naar journaalanker Martine Tanghe. Ze krijgt de prijs voor haar hele carrière als verrassing, tijdens haar allerlaatste journaalpresentatie, in haar vertrouwde journaalstudio. 

Juryvoorzitter Thérèse Wauters, weduwe van sportjournalist Jan Wauters,  leest bij wijze van felicitatie een uitgebreid eerbetoon voor, een zogenoemde laudatio. "Je bent ervoor gegaan: voor dat meesterschap in de eigen taal. Je hebt dat doorgezet, alle dagen van je leven. Het Nederlands boog je om tot jouw eigen instrument. Twee roden draden lopen door elkaar tijdens jouw carrière: de liefde voor de taal, en jouw betrokkenheid op de wereld buiten het scherm, buiten de studio."

Bekijk hier de lofzang van juryvoorzitter Thérèse Wauters (en lees voort onder de video):

De voltallige jury van de taalprijs wil Martine "bedanken, belonen en bekronen voor haar uitmuntend en helder taalgebruik, en voor haar jarenlange inzet voor het Standaardnederlands". Ze is erin geslaagd om een breed publiek aan te spreken, en nieuws helder, begrijpelijk en laagdrempelig over te brengen", aldus de jury.

Martine brengt het nieuws helder, begrijpelijk en laagdrempelig. Ze spreekt een breed publiek aan.

Het juryrapport staat vol lof over de 42-jarige carrière van Tanghe op de nieuwsdienst van de openbare omroep. "Een heel leven in dienst van warme, correcte, verzorgde en toch levende taal voor een breed publiek. Slechts één nieuwsanker heeft zo weinig woorden nodig om alles te kunnen zeggen; en wel omdat Martine met haar ogen kan spreken.  Kijkers kunnen de ziel van Martine lezen, vanuit het diepste van haar ogen. In alle jaren van de Grote Prijs Jan Wauters was Martine telkens de ontegensprekelijke toetssteen. Eindelijk wint Martine."

De jury van de "Grote Prijs Jan Wauters" bestaat uit acht leden, met Thérèse Wauters, de weduwe van Jan, als voorzitter. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet, Leo Hellemans, Wim Vanseveren, Jan Hautekiet, Kristof Demasure, An De Moor en Ruud Hendrickx. Ook collega-nieuwsanker Birgit Van Mol maakte jaren deel uit van de jury en werkt nog steeds van aan de zijlijn mee. In 2015 zat Martine Tanghe trouwens zelf in de jury: de prijs ging toen naar radiomaker Lieven Vandenhaute.

Martine was in alle jaren de toetssteen voor de Grote Prijs Jan Wauters. Eindelijk wint zij.

Aan de onderscheiding is - behalve de eer - ook een hedendaags kunstwerk verbonden als trofee. Als prijs krijgt Martine een sculptuur van de Belgische multimediale kunstenares Katrin Deconinck. Het beeldje van een lezende vrouw heet "Identiteit" en is 75 centimeter groot (zie onderstaande foto). 

De taal van Katrin vertoont verrassend veel overeenkomsten met die van Martine, aldus nog de jury. "Ik ben helemaal overdonderd. Wat een ongelofelijk plezier doet dit mij nu", reageert Martine aangenaam verrast. Een officiële ceremonie zit er dit jaar niet in, maar Martine krijgt de trofee  - coronaveilig  -aan huis geleverd.

Football news:

UEFA over de Euro in een land: elke stad zal zijn eigen scenario hebben
De FIFA en de UEFA zullen Superliga clubs verbieden deel te nemen aan toernooien onder hun eigen auspiciën.FIFA, UEFA en vijf andere continentale confederaties hebben een verklaring afgelegd over hun houding ten aanzien van het idee van de oprichting van een Europese Superliga. In het licht van de recente speculaties in de media over de oprichting van een gesloten Europese Superliga door sommige Europese clubs, willen wij herhalen en duidelijk maken dat een dergelijk toernooi niet zal worden erkend door de FIFA of de betrokken Confederatie. Bijgevolg mag elke club of speler die aan een dergelijk toernooi deelneemt niet deelnemen aan wedstrijden die door de FIFA of de betrokken Confederatie worden georganiseerd. De FIFA erkent het wereldkampioenschap voetbal als de enige Internationale clubcompetitie. De enige continental club competities die erkend worden door de FIFA zijn toernooien die georganiseerd worden door de respectieve confederaties. De universele beginselen van atletische prestaties, solidariteit, promotie en degradatie en subsidiariteit vormen de basis van de voetbalpiramide die het wereldwijde succes van het spel garandeert. Dankzij deze principes heeft voetbal een lange en succesvolle geschiedenis. Deelname aan Internationale en continentale competities moet altijd gewonnen worden op het terrein, aldus de verklaring. Onder auspiciën van de FIFA zijn het WK, de confederations Cup en de club world Cup. De UEFA is verantwoordelijk voor het organiseren van het Europees kampioenschap, de Champions League en de Europa League. Voetbal Super League 2025: teams alleen uit de top 5, licenties voor 3 jaar, schaak, oranje kaarten. De president van La Liga verteert het idee van een Super League niet. Hij zegt dat dergelijke projecten worden geboren in een bar om 5 uur, en geeft Perez
Mikel Arteta: Ozil heeft veel gedaan voor Arsenal, maar Ik wil het team in een andere richting sturen
Gladbach forward Embolo ontsnapte van een illegale partij via een raam naar het dak en verborg zich in een nabijgelegen appartement.De politie meldde details over een illegale partij die werd bijgewoond door Borussia Monchengladbach striker Breel Embolo. In een van de restaurants in Essen, die gesloten moest worden, verzamelden 23 mensen zich, Embol was onder hen. Volgens de politie ontsnapte de 23-jarige speler na de aankomst van de politie uit het restaurant via het raam naar het dak, van waar hij in het raam van een naburig appartement klom. De politie brak de deur van het appartement in en vond Embolo daar. Hij was alleen in de kamer. Daarom nemen we aan dat de persoon die ontsnapte Embolo was zei een politiewoordvoerder. Embolo werd uitgesloten van Borussia ' s bod voor de wedstrijd van de 17de Ronde van de Bundesliga tegen Werder (1-0). De club merkte op dat de beslissing werd genomen door het feit dat de speler het anti-coronavirus protocol schond
Simeone verandert Attico: hij speelt een hybride plan, geeft spelers meer vrijheid en gelooft in Suarez. De titel van de league is al lange tijd niet meer zo dicht bij elkaar gelegen.Attletico staat voor het eerst in vijf jaar stevig aan de leiding in La Liga. Real Madrid ligt maar vier punten achter, maar Simeone ' s kant heeft nog twee wedstrijden over. In potentieAttico draagt de buren maar liefst 10 punten - zo ' n reserve was zelfs niet in het kampioenschap seizoen. Vergelijkingen zijn logisch, maar deze Letico verschilt aanzienlijk van het team-2013/14
Villa defender doet mee aan Man City 's eerste doel: Ik heb nog nooit van zo' n regel gehoord. Nonsens
Pogba op 2:1 met Fulham: Ik zal altijd blij zijn met overwinningen en uitgangen op het veld