Belgium

Na crisisdag in onderhandelingen: preformateurs Lachaert en Rousseau naar de koning, onduidelijk met welke boodschap

Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) worden straks bij koning Filip verwacht om verslag uit te brengen. De ontmoeting vindt plaats na een dag van gespannen onderhandelen, nadat gisteren de gesprekken tussen de 7 partijen waren afgesprongen. Het is afwachten wat de uitkomst is. Is er toch nog een doorbraak geforceerd of wordt er een kruis gemaakt over "Vivaldi"?

Het preformateursduo is nu pas vertrokken naar het paleis. Oorzaak is hoogspanning tussen de zeven partijen die onderhandelen over een nieuwe regering.  Sinds 12 uur deze middag hebben ze opnieuw gesprekken gevoerd, bilaterale gesprekken. Dat betekent dat Lachaert en Rousseau met partijen apart hebben gesproken.

Bron van de hoogspanning bij de onderhandelaars is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Zijn opstelling aan de onderhandelingstafel en verklaringen - waarin hij niet enkel PS-voorzitter Paul Magnette bruuskeerde maar ook bleef vasthouden aan Sophie Wilmès als premier van de volgende regering - zorgde vandaag voor een onverzoenlijke houding bij de socialisten.

Beluister hier duiding door Wetstraatjournalist Johny Vansevenant, vanmiddag in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees eronder verder:

In de marge van het (digitale) partijbureau van de SP.A viel eerder op de dag te horen dat de socialisten niet verder willen met de MR. Ook een oplossing om twee onderhandelaars per partij te sturen, waardoor Bouchez wat minder gewicht zou hebben, volstaat dus niet. De MR moest weg van tafel, als het van de Vlaamse socialisten afhing. 

Mathematisch kan er een regering gevormd worden zonder de MR. De Vivaldi-meerderheid beschikt met PS, SP.A, Open VLD, MR, Groen, Ecolo en CD&V over 86 van de 150 Kamerzetels. Zonder MR zijn dat er nog 74, geen meerderheid dus. Als CDH erbij zou komen, zoals SP.A ook wil, worden dat er weer 79.  Zeg maar: een krappe maar misschien wel werkbare meerderheid. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" en lees daaronder voort:

Patstelling

Hét grote probleem is nu dat Open VLD niet van plan is om MR te lossen. Bij de Vlaamse liberalen is te horen dat preformateur Egbert Lachaert enkel wil verder werken als de huidige Vivaldi-meerderheid behouden blijft. "Als het project met de huidige zeven partijen niet zou lukken, dan zal Egbert zijn opdracht teruggeven", zo luidt het bij Open VLD.

Dat maakt de patstelling tussen de partijen van de twee preformateurs, Lachaert en Rousseau, compleet. Ondertussen blijft men erbij bij de MR: Vivaldi is de enige mogelijke oplossing, zo klonk het vanochtend na afloop van het partijbureau. Partijvoorzitter Bouchez wilde geen commentaar geven.

PS-voorzitter Paul Magnette hield zich op de vlakte. "Ik wil er geen persoonlijke zaak van maken, iedereen moet zijn best doen om een oplossing te vinden", zei hij.

Verkiezingen

Vlaams Belang is niet verbaasd over de ontwikkelingen en roept onder meer Groen en SP.A, die verkondigden dat het tijd was voor verkiezingen als deze poging zou mislukken, op om woord te houden. "Veel duidelijker dan nu kan het niet worden. De Vlaamse minderheid is een machteloze speelbal in de door Franstaligen gedomineerde Vivaldi-coalitie. En Vlaanderen betaalt de prijs."

"Deze slechte soap wordt meer en meer slechte sciencefiction", reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken. "Na maanden geknoei leek de enige oplossing voor deze Belgische zooi een volledige negatie te zijn van de verkiezingen in Vlaanderen: een linkse Vivaldi-coalitie zonder Vlaamse meerderheid. Ook dat lukt blijkbaar niet meer. Daarom maar één conclusie: Genoeg circus, nu is het tijd voor verkiezingen."

Coalities

Kijk hieronder zelf na welke coalitie een meerderheid heeft in de Kamer. Dat kan je doen door de verschillende partijen onderaan aan te klikken tot je een meerderheid van minstens 76 zetels hebt bereikt. Doe je dat op een desktop? Scrol dan beneden bij de partijen naar rechts om de partijen met kleinere zetelaantallen te zien. 

Let op: Emir Kir werd begin dit jaar uit de PS gezet. Hij wordt in dit overzicht nog meegeteld als een zetel voor de PS, maar ondertussen zit hij in het parlement als onafhankelijke. 

Bart Verhulst geeft een laatste stand van zaken aan het Egmontpaleis in Brussel:

Football news:

Frank Lampard: Mendy is onze Nummer één, maar iedereen heeft het recht om zijn superioriteit in de competitie te bewijzen
Ex-hoofd van Loco Naumov:we moeten Red bull verslaan in de tweede etappe en gaan van de derde plaats in de playoffs Europa League
CSKA begint in de Europa League. Wolfsberg Verslaan?
Arteta op het niet opnemen van Ozil in Arsenal ' s Premier League bod: ik kon geen beter spel uit Hem te krijgen
Ex-FIFA-Inspecteur Bartfeld op Loko Red Bull ' s 2de doelpunt: de scheidsrechter maakte een fout. Er was een directe trap tegen de benen, ging de ontwikkeling van de aanval
Vinicius na 2:3 met Shakhtar: real zijn al gericht op het winnen van de Clasico
Bayern wil blijven winnen. We speelden geweldige Bayern middenvelder Kingsley Coman, de auteur van de double in The League match