Belgium

MR wil “paarsgroen met CD&V of nieuwe verkiezingen”: “Bart De Wever is de vader van de regenboogcoalitie aan het worden”

De liberalen geven het idee van een federale regering met de PS en de N-VA op en geven voorrang aan een paarsgroene (of regenboog-)coalitie van socialisten, liberalen en groenen, met de christendemocraten van CD&V. Dat zegt vicepremier David Clarinval (MR) in een interview in La Libre Belgique en La Dernière Heure. Lukt dat niet, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen.

“Door ervoor te zorgen dat hij geïsoleerd staat, is Bart De Wever de vader van de regenboogcoalitie aan het worden”, zegt de minister van Begroting en Ambtenarenzaken. “Het is een jaar geleden dat de regering-Michel gevallen is. Het is tijd om de stier bij de hoorns te vatten.”

Een as PS-N-VA en een Zweedse coalitie (N-VA, MR, CD&V en Open VLD) zijn onmogelijk, stelt Clarinval vast. “Wat blijft erover? De regenboogcoalitie. Maar een klassieke regenboogcoalitie, met 76 parlementsleden op 150, is te nipt, vinden we bij de MR. Er moet dus een Vlaamse partij bij, die voor evenwicht zorgt tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. Als dat de CD&V is, komen we aan aanvaardbare verhoudingen. Het vierde scenario, tot slot, zijn verkiezingen.”

LEES OOK. De bruidsschat van CD&V: Koen Geens en co willen huid duur verkopen om in een regering te stappen (+)

Voor de MR is het met andere woorden duidelijk: paarsgroen met CD&V of verkiezingen. Clarinval benadrukt overigens ook dat de nota van gewezen informateur Paul Magnette (PS) aangepast moet worden in het voordeel van de liberalen (“evenwichtiger”) om tot een echt akkoord te komen.

Football news:

Yeovil van Engeland ' s 5e divisie about De Gea: Nee, Ik ben niet geïnteresseerd. Sorry, David
Henderson is de beste speler van Liverpool in het seizoen 2019/20
Massimo Moratti: de eigenaars van Inter hebben alles wat ze nodig hebben om Messi mee te nemen
Gagliardini op de wedstrijd met Shakhtar: ze zijn sterk, maar Inter is vastbesloten
De President van Attico Madrid bij het vertrek van de Champions League: niet onze avond. Ze hadden geluk om twee keer te scoren, we hebben een goed team
Verdediger Lyon van Marsal: we denken erover om de finale van de Champions League te bereiken. We hebben een grote kans om te winnen
Arsenal is een van de grootste clubs ter wereld. Ik ben hier om trofeeën te verzamelen