Belgium

Minister Vandenbroucke kondigt hulp aan voor huisartsen: 20 euro per patiënt, en minder "paperasserij"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft in "Terzake" een reeks maatregelen voorgesteld om te helpen de coronapandemie het hoofd te bieden. Zo had hij goed nieuws voor de huisartsen, die financiële steun krijgen en minder papierwerk zullen moeten doen.  

"We mogen niet onderschatten hoe ontwrichtend dit is voor onze huisartsen," zei Vandenbroucke over de administratieve last die gepaard gaat met o.a. de corona-attesten en quarantaine-voorschriften. Hij wil ze daarom financieel ondersteunen in deze moeilijke tijden, en verlossen van administratieve taken. 

Zo zullen huisartsen voor elke patiënt met een beheerd dossier binnenkort 20 euro ondersteuning krijgen, die ze kunnen investeren in extra hulp, zoals secretariaat en administratie, kondigde Vandenbroucke aan. 

En er is meer: "Nog belangrijker: we gaan ook een deel van de paperasserij (papierwerk, red.) waar ze nu mee geplaagd worden,  gaan we wegwerken. Zo zal een schoolarts of een bedrijfsarts zelf een attest voor iemand kunnen aanmaken om een coronatest te laten afnemen, in plaats van de huisarts. 

Of als iemand in quarantaine moet na een hoog-risicocontact (bv. na een melding via de corona-app) dan kan dat attest ook verkregen worden zonder tussenkomst van de huisarts, rechtstreeks van de website. Die vernieuwingen zouden maandag al ingaan. 

Emotionele Vandenbroucke na bezoek in Luiks ziekenhuis: "Wat ik hier zag, is choquerend"

Eerder vandaag was Frank Vandenbroucke in CHC Montlégia, een ziekenhuis in Luik. Daar zijn alle bedden op de afdeling intensieve zorg al ingenomen door covidpatiënten, ook de extra bedden die er speciaal bijgezet zijn.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is in het ziekenhuis geweest vandaag. Hij was duidelijk zwaar onder de indruk van wat hij had gezien, toen hij achteraf met de pers sprak.

Bekijk de video met de reactie van een emotionele Vandenbroucke: "Wat ik hier zag, is erg pijnlijk, erg choquerend." 

Bekijk hier minister Frank vandenbroucke in "Terzake" over zijn bezoek aan het ziekenhuis in Luik:

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis