Belgium

Minister-president Jambon: "Serieuze versoepelingen mogelijk vanaf april", 70 procent meer besmettingen in Gent

James Arthur Photography

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land stijgt opnieuw, en we komen nochtans uit een vakantieperiode. De voorbije week zijn er dagelijks gemiddeld 2.171 besmettingen vastgesteld, 19% meer dan de week ervoor. Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames stijgt. Lokaal zijn er grote verschillen, zo is er in Gent een stijging van het aantal besmettingen met 70 procent in een week tijd. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) denkt dat serieuze versoepelingen mogelijk zijn vanaf april. Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

48 min

Jan Jambon (N-VA) denkt dat versoepelingen mogelijk zijn vanaf april

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) denkt dat serieuze versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn vanaf april. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement na vragen van verschillende parlementsleden over het Overlegcomité van komende vrijdag. Er moeten wel al vroeger, vanaf 1 maart, beperkte versoepelingen mogelijk zijn, "met eten en drinken voor de jeugd".

Lees er meer over in dit artikel:

Sterke stijging van besmettingen in Gent

In 1 week tijd is er in Gent een toename van het aantal vastgestelde coronabesmettingen met 70 procent. Bij de meeste nieuwe gevallen gaat het om de Britse variant. Experts blijven hameren op het belang om direct naar de dokter te gaan, zelfs bij lichte symptomen. 

Lees hier het volledige artikel:

21 min

Belgische reissector eist duidelijkheid over verbod op niet-essentiële reizen

De Belgische reissector eist snel duidelijkheid over het verbod op niet-essentiële reizen. Dat laten de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) en de Union Professionnelle des Agences de Voyages (UPAV) woensdag weten in een persbericht. De verenigingen verwachten op het komend Overlegcomité van vrijdag een duidelijk perspectief.

"De situatie in de reissector is kritiek. Niet alleen de reisbureaus, maar ook de reizigers willen van de overheid horen wanneer en onder welke voorwaarden toeristische reizen weer mogelijk zijn", zegt Koen van den Bosch, voorzitter van de VVR.

Het is van essentieel belang dat de regering begrijpt dat we perspectieven nodig hebben, vindt van den Bosch. "Als mensen hier de gezondheidsregels respecteren, moeten ze dat ook in het buitenland kunnen. Bovendien zijn vakantiereizen naar bepaalde bestemmingen tegenwoordig niet gevaarlijker dan zakenreizen, die overal ter wereld zijn toegestaan. Tot dusver hebben wij nog steeds geen onderbouwde uitleg gekregen over dit dossier", stelt hij.

Daarom vraagt de sector om meer duiding en concrete cijfers rond de maatregel.

30 min

De cultuur- en eventsector wil stapsgewijs heropenen

De cultuur- en eventsector heeft in samenspraak met het beleid de protocollen aangepast om veilig te herstarten. De cultuur en eventsector heeft alle kennis in huis om mensen op een gecontroleerde manier te laten samenkomen, zegt Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur aan VRT NWS.

“Vorige weekend hebben we gezien dat de mensen echt wel nood hebben om elkaar te ontmoeten”, zegt Sioen. “We zijn experten op dat vlak, we doen niets anders dan crowdcontrol. Dus we hopen dat de politiek ons als partner ziet.” Overmorgen komt het overlegcomité van de regeringen van ons land weer bijeen om eventuele versoepelingen te bekijken.Morgenavond worden de cultuurgevels in heel België groen uitgelicht om de urgentie van de heropstart van cultuur te benadrukken. “Geef groen licht om cultuur te heropenen in een veilig, sociaal-economisch leefbaar kader”, klinkt het.

Marc Van Ranst gevaccineerd met vaccin AstraZeneca

Viroloog Marc Van Ranst is gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Van Ranst verdedigt nogmaals de werking van het vaccin van AstraZeneca. "Het #AstraZeneca vaccin is een zeer veilig en zeer doeltreffend vaccin. Daarom laat ik mij als viroloog en gezondheidswerker deze namiddag in het Vaccinatiecentrum in Willebroek inspuiten met het AstraZeneca vaccin", schreef Van Ranst eerder op Twitter.

Brusselse ziekenhuizen voelen druk toenemen door stijgende opnamecijfers

Het aantal opnames in de ziekenhuizen gaat sinds enkele dagen licht in stijgende lijn en dat merken ze ook in de hoofdstad. Zowel bij het UZ Brussel, de Iris Ziekenhuizen en de Chirec-ziekenhuizen voelen ze de druk opnieuw toenemen.

Een verklaring voor het stijgend aantal opnames is er nog niet meteen. Of het aan intrede van de varianten van het COVID-19-virus ligt, blijft nog koffiedik kijken. Het is voorlopig moeilijk om er een interpretatie aan te geven, klinkt het.

"We voelen dat de druk toeneemt en dat zien we op alle diensten. We zijn met de Brusselse ziekenhuizen in fase 1B en dat is een moeilijke spreidstand tussen het hernemen van de gewone zorg en het beschikbaar blijven voor de COVID-zorg. Het is een zeer stressvolle situatie", vertelt Edgard Eeckman, woordvoerder van UZ Brussel.

Goed rapport voor vaccin van Johnson & Johnson in VS

Het vaccin van geneesmiddelenproducent Johnson & Johnson heeft volgens de Amerikaanse toezichthouder een beschermingspercentage van 72 procent. Wie toch besmet raakt, loopt bovendien nauwelijks risico om zwaar ziek te worden of te overlijden aan COVID-19. Die toezichthouder zou zaterdag al zijn goedkeuring kunnen geven voor het gebruik van het vaccin in de VS. 

Hier is het wachten op goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenagentschap. Die zou er midden maart kunnen komen. Voordeel van het vaccin is dat het op koelkasttemperatuur kan bewaard worden en dat er maar één dosis nodig is om te beschermen. 

In ons land zou Jansen Pharmaceutica, het dochterbedrijf dat voor Johnson & Johnson het vaccin ontwikkelt, vanaf juni 1,4 miljoen dosissen leveren. Bij een snelle goedkeuring zou dat leveringsschema mogelijk nog versneld kunnen worden.

Drukteplan NMBS in werking door drukte op treinen richting kust

Volgens de NMBS is het drukker dan normaal geweest op hun treinen richting de kust. Het veiligheidspersoneel in de grote stations zorgt ervoor dat er niet te veel mensen op een trein zitten. Dat dreigde rond het middaguur te mislukken, dus greep de NMBS in. 

Woordvoerder Dimitri Temmerman: “Rond 13 uur vanmiddag hebben we een extra trein ingelegd om de reizigers op een veilige manier naar hun bestemming te brengen. Voor elle duidelijkheid: geen geplande trein, we hebben die echt op het moment zelf moeten inleggen.”

De burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, is opnieuw niet te spreken over de NMBS: “Kappers mogen open, maar moeten zich aan een heleboel regels houden. De horeca mag zelfs niet eens open. Als je mensen met een trein vervoert, dan moet dat gebeuren met respect voor de coronareels. En als ik dan zie dat men dat niet doet, dan moet men eindelijk maar eens werk maken van een aanmeldingssysteem, waarbij mensen op voorhand melden welke trein ze zullen nemen. De mogelijkheden om dat te doen, zijn er. Maar men weigert dat. En dan krijg je dergelijke toestanden.”

Voorzitters jongerenpartijen dringen aan op afschaffing avondklok: "Heeft geen direct effect op corona"

Vijf Vlaamse jongerenpartijen willen dat de avondklok wordt afgeschaft. De voorzitters van Jong VLD, Jong Groen, Jong N-VA, JongCD&V en de Jongsocialisten vragen dat in een gezamenlijk persbericht in aanloop naar het overlegcomité van vrijdag. 

Het huidig samenscholingsverbod is volgens hen voldoende om de contacten te beperken in de strijd tegen het coronavirus. De avondklok is dan weer de maatregel te veel. "Ze mag misschien geholpen hebben om het samenscholingsverbod te handhaven, maar de maatregel zelf heeft geen direct effect op corona." klinkt het bij Tess Minnens, voorzitter van Jong VLD.

De avondklok is ondertussen al 4 maanden van kracht en volgens de jongerenvoorzitters kan de vraag gesteld worden of de maatregel nog noodzakelijk is, en of de negatieve effecten nog in proportie zijn met de positieve effecten. "Het voelt heel bedrukkend dat de overheid je niet laat gaan en staan waar je wil, zonder dat je een gezondheidsrisico bent."

Brussels Airlines gaat weer vliegen naar Noord-Amerika en meer Europese vakantiebestemmingen

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines verwacht dat de vraag naar vakantiereizen de komende maanden zal aantrekken. Vanaf april begint ze daarom weer te vliegen op een hele reeks vakantiebestemmingen in Europa, en midden juni zullen er voor het eerst sinds maart vorig jaar weer vluchten zijn van en naar Noord-Amerika.

Door de coronapandemie staan de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij momenteel op een laag pitje. In grote lijnen zijn er vluchten naar de meeste Afrikaanse bestemmingen, aangevuld met een tiental Europese vluchten om Afrika-reizigers aan te voeren en naar huis te vliegen.

Vanaf april wordt het netwerk stelselmatig uitgebreid. "Brussels Airlines zal het Europese netwerk geleidelijk aan heropenen", zegt de luchtvaartmaatschappij, "met een focus op vakantiehotspots als Griekenland, Portugal en Spanje". Vanaf juni zou Brussels Airlines zo weer vliegen naar zestig bestemmingen op korte en middellange afstand.

Vanaf midden juni plant Brussels Airlines de eerste Noord-Atlantische vluchten sinds 21 maart 2020. Vanaf 14 juni zouden er weer vluchten vertrekken naar Washington DC en New York in de Verenigde Staten, en een dag later naar de Canadese stad Montreal.

Brussels Airlines waarschuwt dat mogelijke reisbeperkingen nog tot wijzigingen kunnen leiden. Er kunnen minder of meer bestemmingen aangeboden worden. De maatschappij blijft naar eigen zeggen flexibel bij het omboeken. "Alle tarieven kunnen tot eind mei 2021 zonder boekingskosten en zo vaak als gewenst worden omgeboekt. Na die datum kan er nog één keer gratis omgeboekt worden", laat de luchtvaartmaatschappij weten.

Al ruim half miljard euro vrijgemaakt voor aankoop vaccins

De federale overheid heeft al meer dan een half miljard euro vrijgemaakt voor de aankoop van coronavaccins. Dat heeft staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) gezegd in de Kamer. In totaal heeft ons land intussen 44,8 miljoen dosissen besteld.

Op de coronaprovisie van vorig jaar - een budgettaire post die specifiek geldt voor corona-uitgaven - werd al 309 miljoen euro ingeschreven voor vaccins, waarvan 279 miljoen euro voor de aankoop zelf. In de provisie van dit jaar is nog eens 245,8 miljoen euro vastgelegd. Over de twee jaren samen gaat het dus om zowat 525 miljoen euro.

De nieuwe coronacijfers: 13% minder coronatesten, positiviteitsratio stijgt naar 6,5

  • Van 17 tot 23 februari werden elke dag gemiddeld 124 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 5 procent in vergelijking met de week voordien.
  • Gisteren, dinsdag 23 februari, werden 152 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 175 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 1.707 coronapatiënten in het ziekenhuis. 355 onder hen liggen op intensieve zorg, 176 patiënten hebben beademing nodig.
  • In de week van 14 tot en met 20 februari overleden elke dag gemiddeld 34 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor. 
  • Tussen 14 en 20 februari werden per dag gemiddeld 2.171 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 19 procent meer dan de week ervoor.

    De week van 14 en 20 februari is de week van de krokusvakantie. Dat er dan een stijgende trend is bij de besmettingen, is vrij "onverwacht", zei viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal".  Van Gucht verklaart: "De stijging doet zich vooral voor in de leeftijdscategorie 20 tot 60 jaar, minder bij tieners. Dat zou kunnen te maken hebben met een toename van het aantal contacten, we zien dat toch in een aantal studies. En er is de Britse variant die circuleert. Dus het is een beetje speculeren." 

  • Tussen 14 en 20 februari werden dagelijks gemiddeld 37.500 tests afgenomen. Dat is 13 procent minder dan de week ervoor. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) blijft intussen ook lichtjes stijgen en bedraagt 6,5 (gisteren 6,3). Dat betekent dat iets meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief was.
  • Op 23 februari (dat is de dag met het meest recente beschikbare cijfer) hadden in totaal 428.729 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen, dat is 4,65 procent van de volwassen bevolking. 280.839 inwoners kregen hun tweede dosis al.

Je kan de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens, ziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano.

Ghana krijgt als eerste land gratis vaccins via Covax-mechanisme

Ghana wordt het eerste land dat coronavaccins ontvangt die gefinancierd worden via het systeem van de Verenigde Naties, genaamd Covax. Het solidariteitsmechanisme werd opgezet om landen te helpen die moeite hebben om zelf vaccins aan te kopen.

"Ghana zal 600.000 dosissen van het vaccin van Oxford en AstraZeneca krijgen van fabrikant Serum Institute of India. Deze vaccins werden door Unicef van Mumbai naar Accra gestuurd en maken deel uit van de eerste lading COVID-vaccins voor lage- en middeninkomenslanden", klinkt het.

In Ghana, in West-Afrika, zijn 80.759 coronabesmettingen geregistreerd en 582 overlijdens. De eigenlijke cijfers liggen echter hoger, aangezien er weinig tests worden uitgevoerd. In het land wonen 30 miljoen mensen. Met de 600.000 dosissen kunnen 300.000 inwoners worden gevaccineerd. Zorgverleners zullen als eersten worden gevaccineerd.

Jongerenhulplijn Awel kreeg 28.232 oproepen

Ruim 28.000 jongeren en kinderen hebben vorig jaar contact gezocht met de jongerenhulplijn Awel, dat is 21 procent meer dan het jaar daarvoor. Een vijfde van alle gesprekken ging over corona. De jongeren hadden het dan vooral over angst, eenzaamheid, verveling en verdriet. 

Door de coronacrisis verschoven de gesprekken ook vooral naar de relaties binnenhuis, zoals de band met ouders en met een broer of zus.

Awel is elke dag tussen 16 en 22 uur gratis en anoniem bereikbaar op het nummer 102, op woensdag en zaterdag al vanaf 14 uur. Mailen en chatten kan via awel.be.

Moeten Club Brugge-voetballers Mignolet en De Ketelaere afhaken door corona?

Slecht nieuws voor Club Brugge: de kans bestaat dat Club tegen Dinamo Kiev het zonder Simon Mignolet en Charles De Ketelaere moet doen. Beiden legden een positieve coronatest af. "Ze hebben geen symptomen en testten in het verleden al vals positief. Er komt deze middag een nieuwe test."

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

De Leuvense kotstudent is terug met "meer kotfeestjes" en dus vallen er boetes

Tijdens de eerste twee maanden van 2021 heeft de Leuvense politie 450 corona-pv’s uitgeschreven. 280 pv’s hadden betrekking op illegale samenscholingen, waaronder een aantal kotfeesten. Dat heeft de Leuvense korpschef Jean-Paul Mouchaers gezegd tijdens de gemeenteraadscommissie Veiligheid.

Lees meer in dit artikel:

Football news:

Fernandinho betrapt Mount ' s gezicht met zijn laars als hij lag op het gras
Ole Gunnar Solscher: de fouten van de jury zijn een test. Tijdens Manchester United training, de scheidsrechters bewust maken ze
Gasperini voor de wedstrijd met Juve: Ronaldo is een echt fenomeen, maar het zou beter zijn als Dybala een week of twee miste
Barcelona schat Dembele op 50 miljoen euro. Juve kan de prijs verlagen door Rabiot op te nemen in de deal
Flick kondigde aan dat hij aan het einde van het seizoen uit Bayern München zou vertrekken. Naar verwachting zal hij de leiding nemen van het Duitse nationale team
Thomas Tuchel: Chelsea zit in de halve finale van de FA Cup en de Champions League, en wil ook in de top 4 van de Premier League. Er zijn cruciale wedstrijden vooruit
De stad verandert in een technologisch monster: Ze nodigden een astrofysicus-tacticus uit, werken samen met IT-fabrikanten en Google