Belgium

Minister Dalle “geschrokken” van contracten tussen El Kaouakibi en VRT: “Kan niet door de beugel”

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) is naar eigen zeggen geschrokken van de contracten tussen de VRT en Sihame El Kaouakibi, voormalig lid van de raad van bestuur. Dat zei hij in het parlement na vragen van Wilfried Vandaele (N-VA) en Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Dit soort zaken kan niet door de beugel en zal ook in de toekomst niet meer mogen en kunnen gebeuren. Dat is absoluut essentieel”, aldus Dalle.

De VRT bevestigde dinsdag dat de vennootschap van El Kaouakibi in 2017 twee contracten heeft afgesloten om prestaties te leveren aan de VRT. De Antwerpse onderneemster was op dat moment lid van de raad van bestuur van de openbare omroep, en dus was er sprake van een inbreuk op het charter deugdelijk bestuur.

“Het is evident dat dit niet kan”, zei Dalle woensdag. “Als bestuurder mag je niet betrokken zijn in organisaties die contracten sluiten met de VRT.” Volgens hem is ook de nieuwe beheersovereenkomst daarover glashelder. “De VRT moet voldoen aan de hoogste standaarden rond integriteit en deontologie. Ik reken erop dat de directie en de raad van bestuur dat de komende maanden en jaren zeer nauwgezet zullen opvolgen.”

Vertrouwen

Gevraagd hoe er in de toekomst kan worden toegezien op de kwaliteit van de bestuurders, zei Dalle: “Volgens het Mediadecreet zijn het de politieke fracties die de voordrachten doen. We kunnen rekenen, hoop ik, op fracties die de best mogelijke mensen naar voren schuiven.”

“Ik deel uw standpunt dat we nu vooral naar de toekomst moeten kijken”, reageerde Wilfried Vandaele. “Maar precies om die veilig te stellen, moeten wij de VRT kunnen vertrouwen. En om die reden is het belangrijk dat de verantwoordelijken zelf spontaan informatie geven. Dat zoveel maanden na de even grondige als pijnlijke discussie hier in het halfrond toch nog dingen aan het licht komen, schaadt opnieuw dat zo noodzakelijke vertrouwen.”

Volgens Slootmans neemt de minister zelf te weinig verantwoordelijkheid. “U bent zeer goed in het doorschuiven van de zwarte piet, maar uw partij stond met Luc Van den Brande natuurlijk wel aan het hoofd van de raad van bestuur toen de feiten plaatsvonden en ook vandaag.”

Football news:

Gasperini voor de wedstrijd met Juve: Ronaldo is een echt fenomeen, maar het zou beter zijn als Dybala een week of twee miste
Barcelona schat Dembele op 50 miljoen euro. Juve kan de prijs verlagen door Rabiot op te nemen in de deal
Flick kondigde aan dat hij aan het einde van het seizoen uit Bayern München zou vertrekken. Naar verwachting zal hij de leiding nemen van het Duitse nationale team
Thomas Tuchel: Chelsea zit in de halve finale van de FA Cup en de Champions League, en wil ook in de top 4 van de Premier League. Er zijn cruciale wedstrijden vooruit
De stad verandert in een technologisch monster: Ze nodigden een astrofysicus-tacticus uit, werken samen met IT-fabrikanten en Google
Rostov middenvelder Gigovic werd weggestuurd voor twee gele kaarten in de wedstrijd met Loko
Musiala maakte zijn eerste double voor Bayern