Belgium

Meerdere gewonden aan kust door storm Odette

In Mariakerke waaide er strandcabines weg. In Middelkerke raakte een arbeider zwaargewond toen hij enkele blokken van een omgewaaide muur op zich kreeg.   — ©  Tony Arntjen, jve

De eerste najaarsstorm Odette heeft vooral al schade aangericht aan de kust. Zo zijn er op verschillende plaatsen cabines kapotgewaaid op strand. In Middelkerke raakte een man zwaargewond.

De brandweer- en politiezones aan de kust krijgen momenteel heel wat meldingen binnen van stormschade. De kern van de storm ligt dan ook voornamelijk aan zee. Weerman David Dehenauw sprak rond 18.00 uur van 10 Beaufort aan zee. Daarmee is ook officieel sprake van een storm. Vrijdagavond en -nacht wordt nog onstuimig weer verwacht, met lokaal veel regen en hevige rukwinden van tot boven de 100 km/u verwacht.

Schade

Brandweerzone Westhoek kreeg voornamelijk uit de kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort meldingen van stormschade. Volgens de laatste cijfers deed die zone al een 70-tal interventies.

In Blankenberge zijn al verschillende strandcabines gesneuveld door de wind. De politie sloot daar ook even een straat af omdat een gevel van een werf dreigde in te storten. ‘We hebben de muur gecontroleerd laten vallen, zonder verdere problemen’, zegt commissaris Philippe Denoyette.

Gewonden

In Middelkerke raakte een arbeider zwaargewond toen hij enkele blokken van een omgewaaide muur op zich kreeg. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis, bevestigt de brandweer. Ook enkele wandelaars raakten gewond aan de kust. Zo was in Nieuwpoort de tussenkomst van een ambulance nodig voor twee wandelaars die meegetrokken werden door de wind. Ze hadden snijwonden en moesten hechtingen krijgen.

‘We raden mensen absoluut aan om thuis te blijven. Het is te gevaarlijk buiten. Mensen waaien letterlijk weg’, zegt Barbara Wyseure, noodplanningsambtenaar van Nieuwpoort.

Andere meldingen gingen vooral over losgewaaide takken, dakpannen, tuinmeubilair en wegwaaiende werftoiletten.

Meer dan 100 km/u

Het hoogtepunt van de eerste herfststorm wordt in het tweede deel van de avond verwacht en duurt de hele nacht, zegt KMI-weerman David Dehenauw.

Aan de kust worden golven van 4 meter hoogte, of iets meer, verwacht. In de kustwateren op volle zee zijn dat golven van 5 tot 6 meter met pieken tot 8 meter. De rukwinden kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur of meer tijdens de buien aan de kust. Landinwaarts staat er een soms stormachtige wind in het noordwesten van het land. Rukwinden van 70 tot 90 km/u zijn mogelijk. Ook tijdens de nacht blijft het stevig waaien. Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 geactiveerd.

Football news:

Jaydon Sancho: Zenit liet ons hard werken, maar Borussia slaagde erin om
Frankie De Jong over de rol van de verdediger tegen Juve: altijd klaar om te spelen waar Barcelona moet spelen
Rashford met 4 goals leidde de race van de scorers van het seizoen Champions League
Holand scoorde de meeste doelpunten (12) in de eerste 10 wedstrijden in de Champions League
Pirlo about 0:2 met Barca: deze wedstrijd zal Juventus helpen groeien
Griezmann heeft geen enkele effectieve actie ondernomen in 6 wedstrijden onder Koeman
Ole Gunnar Solskjaer: Leipzig liet Manchester United hard werken. Rashford had een grote invloed op het spel