Belgium

Maggie De Block wil asielmisbruik harder aanpakken

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) gaat misbruik van de asielprocedure door zogenaamde ‘Dubliners’ harder aanpakken. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. Wie nu nog weigert om te vertrekken, kan opgesloten worden.

In 2019 heeft ons land 11.882 Dublin-verzoeken ingediend, vragen aan een ander Europees land om zich te ontfermen over een asielzoeker die in België verblijft. Het gaat dan vooral over mensen die al elders in Europa als asielzoeker aangemeld waren en alleen daar het vluchtelingenstatuut kunnen krijgen.

Het aandeel van die zogenaamde ‘Dubliners’ groeide vorig jaar aan tot 43 procent van al onze asielzoekers. Van de 11.882 mensen voor wie een Dublin-verzoek werd ingediend, is echter nog geen tiende teruggekeerd naar het bevoegde land.

Begin dit jaar heeft België al getracht om de terugkeer op te drijven door ‘Dubliners’ uit de opvang te weren. Daarvoor werd de administratie van De Block de voorbije weken echter al verschillende keren veroordeeld door een arbeidsrechter.

Dreigen met opsluiting

Om te beletten dat ‘Dubliners’ onder de radar verdwijnen, wil De Block hen nu desnoods opsluiten. De Dienst voor Vreemdelingenzaken zal daarvoor extra plaatsen in de gesloten centra voorzien. En als een asielzoeker niet meewerkt aan zijn terugkeertraject, dan wordt de overdrachtstermijn systematisch tot achttien maanden verlengd. Nu proberen asielshoppers volgens De Block namelijk vaak om misbruik te maken van de standaardtermijn van zes maanden, waarna België wel de verantwoordelijkheid krijgt over hen.

Football news:

Echte buy spelers als we verkopen Bale (ESPN)
Novikov over de samenstelling van Dynamo: het Management is klaar om te versterken
Pedro zal een maand na de schouderoperatie missen
Hij is geslaagd voor het medisch onderzoek. Ik denk dat hij dinsdag een contract met CSKA zal tekenen
Lewandowski op Chelsea: ze spelen heel goed, maar wij zijn Bayern
Juventus wilde verdediger Akieme tekenen, maar Barcelona weigerde
Lazio heeft ingestemd met Mayoral en zal bieden echte 15 miljoen euro