logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Belgium

Lokaal een wit laagje in Limburg en Antwerpen, Frank Deboosere: "Het gaat om industriesneeuw" 

"We hebben al een aantal dagen een hogeluchtdrukgebied boven ons hoofd hangen. Dat betekent dat de lucht naar beneden wordt geduwd en er is weinig wind. Stofdeeltjes hangen al dagen in de lucht. Het is bijvoorbeeld niet gezond om te sporten. Als er nu motregen valt, kunnen er ijskristallen ontstaan rond de stofdeeltjes en dat maakt dat het lijkt op sneeuw. Het is eigenlijke vuile sneeuw", verklaart Verbruggen. 

Al dagen hangt een hogeluchtdrukgebied boven ons hoofd

Collega-weerman Frank Deboosere treedt hem bij en spreekt van "industriesneeuw" én "motsneeuw" (afkomstig van de mist die uitkristalliseert). "Voor wind is het wachten op zondag en volgende week", zegt Deboosere. Dan zouden de stofdeeltjes zich kunnen verplaatsen.   

Voor Vlaanderen is het de eerste "sneeuw" deze winter. Vorig jaar lag er al een laagje in de Ardennen. In Sint-Truiden en Genk was vanochtend het sneeuwlaagje al duidelijk te zien, maar ook in Hasselt en in Mol zijn er vlokjes naar beneden aan het vallen. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de strooiwagens uitgestuurd. Woordvoerster Veva Daniëls: "De strooidiensten zijn deze nacht uitgereden, maar er is ook neerslag gevallen in het uiterste oosten van het land. Dat kan ervoor gezorgd hebben dat het strooizout is weggespoeld. We volgen op en de strooidiensten zullen het nodige doen."

Enkele sfeerbeelden van de sneeuw:

FOTO: Michiel Arnouts (Diepenbeek)
Facebook Radio 2 Limburg\Marc Vh
FOTO: Liselotte Dupont (Lanaken)

Bekijk hier "Het weer" voor de komende dagen, het hardnekkige ochtendgrijs blijft:

Themes
ICO