Belgium

Liveblog - Ziekenhuizen vragen "versterking lockdown-maatregelen", gezondheidseconoom Annemans stapt uit Celeval

In totaal liggen nu 5.924 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, dat is het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie in ons land. De vorige piek dateert van 6 april. Toen lagen 5.759 besmette mensen in de ziekenhuizen. De roep om een algemene lockdown klinkt steeds luider, maar premier Alexander De Croo (Open VLD) wou in de Kamer vandaag nog niet vooruitlopen op het Overlegcomité van morgen. Intussen is bekend geraakt de professor Lieven Annemans zelf opgestapt is uit het adviesorgaan Celeval. Volg het nieuws over het coronavirus in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

Premier De Croo: "Alleen door inspanning van lange duur raken we uit de gevarenzone"

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) kunnen we een daling van de coronacurve maar bereiken door de regels te respecteren en dat ook vol te houden. "Als we uit de gevarenzone willen komen, zal dat een inspanning van lange duur zijn", zei de premier in de Kamer. Die "inspanning van lange duur" is volgens hem één van de onderwerpen op het Overlegcomité van morgen. Dat duidt er minstens op dat de huidige coronaregels langer zullen duren dan aanvankelijk was aangekondigd.

Dat Overlegcomité zal volgens De Croo beslissen op basis van wetenschappelijke adviezen, feiten en cijfers.

Bekijk hieronder een fragment van de toespraak van premier De Croo in de Kamer en lees verder onder het videofragment.

"De regeringen strijden vandaag hand in hand en moeten hand in hand blijven strijden", aldus De Croo in een niet mis te verstane boodschap aan de regionale regeringen. Hij wijst erop dat de toestand vandaag niet erger is in één regio dan in de andere.

"Alleen door eenheid en duidelijkheid kunnen we de hulpverleners maximaal bijstaan", aldus nog de premier.

Een nieuwe lockdown of niet? Op die vraag krijgen we wellicht een antwoord na het Overlegcomité van morgen. Maar het wordt in elk geval niet uitgesloten. 

Belgische ziekenhuizen: "Versterking lockdown-maatregelen is de énige optie"

De Belgische ziekenhuizen slaken een gezamenlijke noodkreet. "De situatie in de Belgische ziekenhuizen is kritiek, het zorgpersoneel zit op zijn tandvlees en de verspreiding van het virus toont voorlopig geen enkele vertraging", schrijven ze samen in een persbericht. Ze vragen aan de politiek om nu meteen maatregelen te nemen. "De versterking van de lockdownmaatregelen is niet langer een mogelijke optie, het is de énige optie. Het is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken, als we daarvoor nog de tijd hebben."

Een lockdown is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken 

Want het ziet er niet goed uit, schrijven ze. Over 7 à 10 dagen zal de maximumcapaciteit van de intensieve zorg overschreden zijn. "Wij zullen dan verplicht worden keuzes te maken. De ene patiënt zal dan betere zorg krijgen dan de andere. Er zal geen ander alternatief zijn." Er wordt volgende de ziekenhuizen wel aan oplossingen gewerkt - denk aan noodhospitalen op parkings of kamers in woonzorgcentra. "Maar bedden zijn niet het voornaamste probleem. Wel het personeel om de patiënten te verzorgen. Het is duidelijk dat deze situatie niet lang meer houdbaar is."

Ze beseffen dat een lockdown een zware impact heeft op de samenleving, maar denken dat het "de enige effectieve manier" is om de verspreiding van het virus te stoppen. "We spreken hier over het verschil tussen leven en dood van onze medeburgers en onze naasten." De brief eindigt met een vraag aan onze regering: "Waar wil u deze helse spiraal stoppen?"

Waar wil u deze helse spiraal stoppen?

Niet alleen de ziekenhuizen smeken om een lockdown in te voeren, de druk komt nu van verschillende kanten. Lees hier meer: 

Harde cijfers: met 5.924 recordaantal covidpatiënten in onze ziekenhuizen

Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

BELGA

09 min

Gezondheidseconoom Lieven Annemans niet langer lid van adviesorgaan Celeval

Professor gezondheidseconomie Lieven Annemans is geen lid meer van Celeval, het adviesorgaan met experts dat het Overlegcomité bijstaat in de strijd tegen het coronavirus. Hij heeft zelf ontslag genomen. Dat meldt Het Nieuwsblad en is door Annemans zelf bevestigd aan het persagentschap Belga.

Annemans stelde midden september bepaalde coronamaatregelen in vraag en vond dat er “onnodig angst” gecreëerd werd toen virologen, epidemiologen en infectiologen zich al opnieuw ernstig zorgen maakten over de stijgende coronacijfers. De aanhoudende kritiek op hem heeft ertoe geleid dat hij nu zelf is opgestapt. 

33 min

Frank Vandenbroucke (SP.A): "Ziekenhuizen kunnen een beroep doen op ziekenhuizen in Duitsland"

Mocht dat nodig zijn, kunnen ziekenhuizen coronapatiënten naar ziekenhuizen in Duitsland sturen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gezegd in de Kamer. Vandenbroucke heeft daarover afspraken gemaakt met zijn collega's in de Duitse federale regering en in de deelstaatregeringen van Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

"Ziekenhuizen die dat wensen, kunnen een beroep doen op ziekenhuizen in Duitsland om daar patiënten verder te laten verzorgen", aldus Vandenbroucke. "Een mooi voorbeeld van vanzelfsprekende Europese solidariteit." Volgens de minister gaat het hier niet om grote groepen patiënten en moet dit patiënt per patiënt worden bekeken.

Bekijk hieronder de verklaring van Frank Vandenbroucke in de Kamer:

Spaanse parlement keurt alarmtoestand tegen coronavirus voor zes maanden goed

Het Spaanse parlement heeft met een grote meerderheid het plan van de regering goedgekeurd om de alarmtoestand uit te roepen en dat tot 9 mei volgend jaar. Dat is een opsteker voor de socialistische premier Pedro Sanchez. De goedkeuring geeft de regionale overheden de mogelijkheid om strenge maatregelen op te leggen om het coronavirus te bestrijden.

De regering van de socialist Sanchez heeft geen meerderheid in het parlement, maar kon wel rekenen op de steun van regionale partijen uit Baskenland en Catalonië en van de liberale oppositiepartij Ciudadanos. De conservatieve Partido Popular onthield zich en de extreemrechtse partij Vox stemde tegen. Aan de stemming ging wel een vinnig debat vooral, vooral dan tussen de socialistische PSOE van Sanchez en de PP.

Tijdens de eerste lockdowncrisis begin dit jaar kon de regering die alarmtoestand enkel afkondigen voor twee weken. Daarna moest die telkens verlengd worden door de parlementsleden en dat leidde steeds tot spanningen. Met de nieuwe goedkeuring kan die alarmtoestand zes maanden lang van kracht blijven zonder dat premier Sanchez telkens naar het parlement moet.

Net als tijdens de eerste golf is Spanje nu opnieuw zwaar getroffen door het virus. In heel het land -behalve op de Canarische Eilanden- komt er nu een avondklok tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. De 17 regionale regeringen hebben evenwel de mogelijkheid om die uren te verlengen en om eventueel striktere maatregelen op te leggen.

Ik denk dat het niet uitgesloten is dat er bijkomende maatregelen op de agenda van het Overlegcomité zullen staan

Oproep kankerorganisaties: "Zet kankerzorg zo goed mogelijk verder"

Het College voor Oncologie en Radiotherapie, de vzw Kom op tegen Kanker en de Stichting tegen Kanker doen donderdag een oproep om kankerzorg de komende weken zeker niet uit het oog te verliezen. "Deze tweede golf veroorzaakt een enorme druk op de gezondheidszorg die hierdoor genoodzaakt is om drastische maatregelen te nemen", klinkt het. "Toch blijft het belangrijk om bij aanhoudende klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte zo snel mogelijk een arts te raadplegen."

De vier organisaties doen hun oproep zowel naar patiënten die uit angst voor het coronavirus te laat naar een arts zouden stappen met hun aanhoudende klachten, als naar de ziekenhuizen die ze oproepen om kankerzorg zo goed mogelijk voort te zetten.

"Een laattijdige diagnose of lang uitstel van behandelingen kan een impact hebben op de overlevingskansen", klinkt het. "Patiënten moeten weten dat huisartsen en ziekenhuizen een veilige zorgomgeving kunnen garanderen en dat er geen drempels mogen zijn voor de toegankelijkheid van de zorg. Enkel de behandelende arts kan beoordelen of een consultatie en/of behandeling kan worden uitgesteld of niet."

Prof. Marc Peeters, coördinator van het College voor Oncologie - een adviesorgaan dat waakt over kwaliteit van de oncologische zorg - en verbonden aan het UZA, voegt in een reactie nog toe dat de reguliere zorg steeds meer onder druk komt te staan nu het aantal COVID-19-opnames het alarmpeil bereikt.

"Het chirurgische aspect komt daarbij het eerst in de problemen, omdat daar meestal ook intensieve zorg voor nodig is", aldus Peeters. "Chemotherapie en andere systemische behandelingen blijven momenteel behouden, maar komen ook onder druk. COVID-19 is nu de kern van de zaak, maar op een bepaald moment gaan we misschien toch eens een afweging moeten maken tussen COVID-19 en andere pathologieën."

Catalonië sluit twee weken lang de grenzen met de rest van Spanje

De overheid van de Spaanse regio Catalonië gaat de grenzen voor twee weken lang sluiten. Niemand mag de regio dan nog binnen, noch vanuit Frankrijk, noch vanuit de rest van Spanje. Tijdens de weekends zullen mensen zich ook niet meer mogen verplaatsen tussen de gemeenten en steden onderling. Ook die grenzen gaan dus dicht. Ook zullen bars, restaurants, theaters en filmzalen nog eens 15 dagen langer gesloten moeten blijven.

Met de maatregel wil Catalonië de verspreiding van het coronavirus een halt toeroepen. Catalonië -met de grootstad Barcelona- was zowel tijdens de eerste als tijdens de huidige golf een van de meest getroffen regio’s in Spanje. De nieuwe maatregelen gaan vrijdag in en zullen dus 15 dagen van kracht zijn.

In de hoofdstad Madrid probeert de socialistische regering van premier Pedro Sanchez intussen een meerderheid in het parlement achter nieuwe maatregelen te krijgen, maar dat loopt niet van een leien dakje. Premier Sanchez wil opnieuw een alarmtoestand invoeren tot in mei volgend jaar. Dat houdt in dat de regionale overheden striktere maatregelen kunnen opleggen om het virus een halt toe te roepen. De rechtse oppositie ziet dat niet zitten en omdat Sanchez geen meerderheid heeft in het parlement, moet hij steun gaan vragen bij regionale partijen in Catalonië en Baskenland.

Van Quickenborne (Open VLD): "Alles doen wat nodig is om het virus te verslaan"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) benadrukt dat de federale regering "alles" zal doen om het virus te verslaan, maar of dat nu betekent dat we afstevenen op een nieuwe lockdown, wil hij niet met zoveel woorden gezegd hebben. Vanuit de medische wereld weerklinkt de roep om een lockdown steeds luider nu de coronacijfers exponentieel blijven stijgen.

We gaan alles doen wat nodig is om dit virus te verslaan

"We gaan alles doen wat nodig is om dit virus te verslaan", zegt Van Quickenborne in "Villa Politica". "Het zou onverstandig zijn om daarover nu al bepaalde verklaringen te doen. We moeten eensgezind beslissen en ook eensgezind communiceren. Dat is ook een les die we moeten leren van de voorbije dagen." Voor Van Quickenborne moeten we "samen beslissingen nemen en dat ook samen uitdragen". Morgen zal het Overlegcomité allicht de knoop doorhakken. 

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach