Belgium

Liveblog - Wetstraatjournalist Bart Verhulst: "Lockdown lijkt onvermijdelijk", ziekenhuizen slaken noodkreet

In totaal liggen nu 5.924 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, dat is het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie in ons land. De vorige piek dateert van 6 april. Toen lagen 5.759 besmette mensen in de ziekenhuizen. De roep om een algemene lockdown klinkt steeds luider, maar premier Alexander De Croo (Open VLD) wou in de Kamer vandaag nog niet vooruitlopen op het Overlegcomité van morgen. Intussen is bekend geraakt dat professor Lieven Annemans zelf opgestapt is uit het adviesorgaan Celeval. Volg het nieuws over het coronavirus in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

20 min

Lockdown onvermijdelijk? Bart Verhulst blikt voouit naar Overlegcomité

"Dit wordt een vergadering zonder taboes": dat hoort Wetstraatjournalist Bart Verhulst bij alle regeringen, in aanloop van de vergadering van het Overlegcomité van morgenmiddag. Momenteel is de coronacommissaris de laatste cijfers en adviezen van experten aan het verzamelen. "Deze adviezen zijn beenhard, horen we", zegt Verhulst in "Het Journaal".

Twee dingen zijn hem vandaag opgevallen: de premier die in de Kamer een nieuwe lockdown niet uitsloot en de druk van de ziekenhuizen. "Een lockdown lijkt onvermijdelijk."

Hoe zal die lockdown er dan uitzien in vergelijking met die van maart-april? Zal het onderwijs deze keer open blijven? En wat met de winkels? "De niet-essentiële verplaatsingen liggen zeker op tafel", denkt Verhulst. Ook de "regel van vier" gaat mogelijk op de schop. "De politiek moet een evenwicht zoeken tussen de gezondheidszorg overeind houden, de economie zo veel mogelijk overeind houden en het mentale welzijn", weet Bart Verhulst.  

Morgen komt het Overlegcomité bijeen om 13 uur. Enkele uren later worden we wellicht iets wijzer.

Bekijk hieronder het gesprek met Bart Verhulst in "Het Journaal".

Belgische ziekenhuizen: "Versterking lockdown-maatregelen is de énige optie"

De Belgische ziekenhuizen slaken een gezamenlijke noodkreet. "De situatie in de Belgische ziekenhuizen is kritiek, het zorgpersoneel zit op zijn tandvlees en de verspreiding van het virus toont voorlopig geen enkele vertraging", schrijven ze samen in een persbericht. Ze vragen aan de politiek om nu meteen maatregelen te nemen. "De versterking van de lockdownmaatregelen is niet langer een mogelijke optie, het is de énige optie. Het is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken, als we daarvoor nog de tijd hebben."

Een lockdown is de enige manier om de ineenstorting van ons gezondheidssysteem te beperken 

Want het ziet er niet goed uit, schrijven ze. Over 7 à 10 dagen zal de maximumcapaciteit van de intensieve zorg overschreden zijn. "Wij zullen dan verplicht worden keuzes te maken. De ene patiënt zal dan betere zorg krijgen dan de andere. Er zal geen ander alternatief zijn." Er wordt volgens de ziekenhuizen wel aan oplossingen gewerkt - denk aan noodhospitalen op parkings of kamers in woonzorgcentra. "Maar bedden zijn niet het voornaamste probleem. Wel het personeel om de patiënten te verzorgen. Het is duidelijk dat deze situatie niet lang meer houdbaar is."

Ze beseffen dat een lockdown een zware impact heeft op de samenleving, maar denken dat het "de enige effectieve manier" is om de verspreiding van het virus te stoppen. "We spreken hier over het verschil tussen leven en dood van onze medeburgers en onze naasten." De brief eindigt met een vraag aan onze regering: "Waar wil u deze helse spiraal stoppen?"

Waar wil u deze helse spiraal stoppen?

Niet alleen de ziekenhuizen smeken om een lockdown in te voeren, de druk komt nu van verschillende kanten. Lees hier meer: 

19 min

Intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven): "Veel erger dan eerste piek en geen enkele trend tot afbuiging curve"

Volgens Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven, is de situatie op dit moment "veel erger dan de eerste piek".  Dat heeft hij gezegd in "Het Journaal". "Er is geen enkele trend tot afbuiging, we hebben nog niets gezien van effect (van de strengere maatregelen die al doorgevoerd zijn, red.). De toestand in de ziekenhuizen is dramatisch en er moet iets gebeuren." 

Intussen moeten er alweer niet-dringende behandelingen en operaties uitgesteld worden om de toevloed aan Covid-patiënten te kunnen opvangen. "We kunnen behandelingen even uitstellen, maar dat kan niet oneindig lang. We moeten hier zo snel mogelijk uit geraken, we moeten de Covid-patiënten uit onze ziekenhuizen krijgen", benadrukt Meyfroidt. 

Waar in de ziekenhuizen echt voor gevreesd wordt, is dat ze zo overspoeld zouden worden door Covid-patiënten dat zelfs de grote capaciteit op een bepaald moment op is en niet iedereen meer verzorgd kan worden. 

We kunnen geen handen bij toveren. Er moet iemand naast het bed kunnen staan om voor die mensen te zorgen.

Die capaciteit van 2.000 intensieve zorg-bedden zullen de ziekenhuizen volgens Meyfroidt "zo dynamisch mogelijk" proberen te benutten. "Maar dat is heel moeilijk te organiseren en vraagt heel veel technische aanpassingen. Waar de bottle neck in de eerste golf bij het materiaal zit, zijn het nu de mensen. We kunnen geen handen bij toveren. Dit gaat niet over noodziekenhuizen bouwen, er moet iemand naast het bed kunnen staan om voor die mensen te zorgen." 

Bekijk het gesprek met Geert Meyfroidt: 

Hoe zit het nu met sporten binnen voor kinderen jongeren dan 12?

Indoorsporten voor kinderen onder de 12 jaar is niet altijd toegestaan. Dat bevestigt het Federaal Crisiscentrum. Er was onduidelijkheid over, omdat Vlaanderen dinsdag beslist had dat het nog steeds mogelijk was. Het federale Ministerieel Besluit van gisteravond heeft dat echter beperkt.

Steven Van Gucht: "Allerbelangrijkste is dat we met z'n allen 2 weken onze sociale contacten stoppen"

Het woord lockdown nam viroloog Steven Van Gucht in "De wereld vandaag" niet in de mond, maar volgens hem leveren de tot nu genomen maatregelen wel nog niet het gewenste effect op. "We zien de lang verwachte kentering niet in de cijfers en dat creëert heel veel ongerustheid en tegelijk staan de ziekenhuizen zwaar onder druk. Het aantal patiënten neemt sterk toe. We zitten over de helft van de maximumcapaciteit, de cijfers verdubbelen om de 8 dagen, ik verwacht dat het gaat vertragen, maar dat zal te traag gaan.”

Daarom herhaalde Van Gucht zijn oproep van afgelopen zondag. Iedereen moet nu strikt binnen zijn gezinsbubbel blijven. "Het allerbelangrijkste is dat we met z’n allen onze sociale contacten even on hold zetten, gedurende de komende twee weken, zoveel mogelijk binnen de gezinsbubbel blijven, dan hoef je geen harde lockdown te hebben. Veel mensen doen dat, maar veel mensen ook niet. Koppels hebben met een bevriend koppel misschien nog vakantiehuisjes gehuurd of we willen elkaar zien met Allerheiligen, maar elke keer dat we elkaar zien kan het virus dat sprongetje tussen die bubbels maken. En binnen twee weken gaat men dat opnieuw extra voelen in ziekenhuizen."

Omdat de experts verwacht hadden al meer impact te zien, is het volgens Van Gucht dan ook beter om "even heel streng te zijn". "De komende twee weken is een kritieke periode. We komen aan de piekbelasting, we gaan mogelijk door dat plafond van 2.000 bedden schieten en we moeten dat zoveel mogelijk proberen af te toppen, zien dat het beheersbaar blijft." 

Gezondheidseconoom Lieven Annemans niet langer lid van adviesorgaan Celeval

Professor gezondheidseconomie Lieven Annemans is geen lid meer van Celeval, het adviesorgaan met experts dat het Overlegcomité bijstaat in de strijd tegen het coronavirus. Hij heeft zelf ontslag genomen. Dat meldt Het Nieuwsblad en bevestigt Annemans zelf aan het persagentschap Belga.

Annemans stelde midden september bepaalde coronamaatregelen in vraag en vond dat er “onnodig angst” gecreëerd werd toen virologen, epidemiologen en infectiologen zich al opnieuw ernstig zorgen maakten over de stijgende coronacijfers. De aanhoudende kritiek op hem heeft ertoe geleid dat hij nu zelf is opgestapt. 

Lees meer in het artikel hieronder:

Frank Vandenbroucke (SP.A): "Ziekenhuizen kunnen een beroep doen op ziekenhuizen in Duitsland"

Mocht dat nodig zijn, dan kunnen ziekenhuizen coronapatiënten naar ziekenhuizen in Duitsland sturen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gezegd in de Kamer. Vandenbroucke heeft daarover afspraken gemaakt met zijn collega's in de Duitse federale regering en in de deelstaatregeringen van Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

"Ziekenhuizen die dat wensen, kunnen een beroep doen op ziekenhuizen in Duitsland om daar patiënten verder te laten verzorgen", aldus Vandenbroucke. "Een mooi voorbeeld van vanzelfsprekende Europese solidariteit." Volgens de minister gaat het hier niet om grote groepen patiënten en moet dit patiënt per patiënt worden bekeken.

Bekijk hieronder de verklaring van Frank Vandenbroucke in de Kamer:

Spaanse parlement keurt alarmtoestand tegen coronavirus voor zes maanden goed

Het Spaanse parlement heeft met een grote meerderheid het plan van de regering goedgekeurd om de alarmtoestand uit te roepen en dat tot 9 mei volgend jaar. Dat is een opsteker voor de socialistische premier Pedro Sánchez. De goedkeuring geeft de regionale overheden de mogelijkheid om strenge maatregelen op te leggen om het coronavirus te bestrijden.

De regering van de socialist Sánchez heeft geen meerderheid in het parlement, maar kon wel rekenen op de steun van regionale partijen uit Baskenland en Catalonië en van de liberale oppositiepartij Ciudadanos. De conservatieve Partido Popular onthield zich en de extreemrechtse partij Vox stemde tegen. Aan de stemming ging wel een vinnig debat vooral, vooral dan tussen de socialistische PSOE van Sánchez en de PP.

Tijdens de eerste lockdowncrisis begin dit jaar kon de regering die alarmtoestand enkel afkondigen voor twee weken. Daarna moest die telkens verlengd worden door de parlementsleden en dat leidde steeds tot spanningen. Met de nieuwe goedkeuring kan die alarmtoestand zes maanden lang van kracht blijven zonder dat premier Sánchez telkens naar het parlement moet.

Net als tijdens de eerste golf is Spanje nu opnieuw zwaar getroffen door het virus. In heel het land - behalve op de Canarische eilanden - komt er nu een avondklok tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. De 17 regionale regeringen hebben evenwel de mogelijkheid om die uren te verlengen en om eventueel striktere maatregelen op te leggen.

Ik denk dat het niet uitgesloten is dat er bijkomende maatregelen op de agenda van het Overlegcomité zullen staan

Football news:

Neymar over hereniging met Messi: volgend jaar moeten we het doen
Scott Micromini: ik hoop dat Manchester United Leipzig zal winnen en de middenvelder Manchester United Scott Micromini de kansen van Manchester United inschat om in aanmerking te komen voor de knock-outfasen van de Champions League
Lampard over de vraag of Giroud in de Premier League zal beginnen: we zullen zien. Forward scoorde 4 doelpunten voor Sevilla
Lucescu na 0:3 met Juve: Dynamo is aan het leren, het krijgen van ervaring en moet gaan naar de Eurovesna
Je kunt niet half zwanger zijn en de Play-offs half halen. Tuchel op PSG ' s kansen in de Champions League
Barcelona eerste ooit Champions League penalty schop in 5 opeenvolgende rondes
Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB