Belgium

Liveblog - "Wellicht geen uitgebreide nachtklok in Vlaanderen", Vlaamse regering vanaf 18 uur bijeen

De Vlaamse regering buigt zich vanaf 18 uur over strengere coronamaatregelen. Een uitgebreide nachtklok zoals in Wallonië en Brussel zou voorlopig niet op de tafel liggen. Er volgen mogelijk wel strengere regels voor sport en cultuur. België heeft nu, in verhouding tot het aantal inwoners, de meeste coronabesmettingen van Europa. Het aantal ziekenhuisopnames blijft de hoogte ingaan. Lees meer in onze liveblog.

Rond 18 uur houdt de Vlaamse regering een extra ministerraad om mogelijk strengere coronamaatregelen in Vlaanderen te nemen. Na afloop volgt een persconferentie die je hier rechtstreeks kan volgen, maar ook in onze app. Die laatste kan je gratis downloaden voor iOS en voor Android.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

30 min

Wat ligt er op tafel bij de Vlaamse regering?

Vanaf 18 uur vanavond buigt de Vlaamse regering zich over nieuwe maatregelen om de coronacrisis aan te pakken. Brussel en Wallonië deden dat vorige week al. Zo begint de nachtklok er vroeger en duurt die langer. Volgens onze bronnen zou dat in Vlaanderen alvast niet op de tafel liggen.

Er zouden wel strengere regels volgen in cultuur en sport. Zo zou sport helemaal stilgelegd worden, met uitzondering voor buitensporten en voor de jeugd, jonger dan 12 jaar. In Brussel is ook het culturele leven helemaal stilgelegd, het is nog niet duidelijk of Vlaanderen daarin volgt.

Het zal pas helemaal duidelijk worden als het overleg met de Vlaamse regering is afgelopen.

Een overzicht van de mogelijke maatregelen in dit artikel:

België telt relatief gezien het grootste aantal COVID-19-besmettingen van heel Europa

België telt relatief gezien de meeste COVID-19-gevallen van heel Europa, met 1.390 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken. Dat blijkt uit recentste cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Tot nu toe ging Tsjechië ons land vooraf, maar dat is dus niet langer het geval.

Tsjechië telt op dit moment 1.379 besmettingen per 100.000 inwoners op twee weken. Op verre afstand volgen Luxemburg (760), Slovenië (732) en Nederland (694). ECDC verzamelt niet alleen de gegevens van de 27 landen van de Europese Unie, maar ook van de andere landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, net als het Verenigd Koninkrijk.

Het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan COVID-19 ligt op dit moment het hoogste in Tsjechië, met 12 overlijdens per 100.000 inwoners op twee weken. In België is dat cijfer, met 6 overlijdens, momenteel het op een na hoogste van Europa.

04 min

Omzet luchtvaartmaatschappijen in 2021 nog bijna helft lager dan voor corona

Wie denkt dat de luchtvaartsector volgend jaar wel even uit het coronadal zal klimmen, ziet dat verkeerd. Volgens de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen (IATA) zal de omzet van de maatschappijen wereldwijd in 2021 nog altijd 46 procent lager liggen dan in 2019.

Zonder financiële steun van de overheden zullen luchtvaartmaatschappijen massaal failliet gaan, klinkt het.

06 min

Zweden verstrakt aanbevelingen in sommige regio's

Inwoners van Zuid-Zweden wordt gevraagd om hun contacten te beperken en het openbaar vervoer en gesloten plaatsen te vermijden. Ook Zweden is in de greep van een opleving van het nieuwe coronavirus.

Skåne, de meest zuidelijke regio van Zweden, treedt in de voetsporen van de stad Uppsala, 70 km van Stockholm, waar bewoners sinds vorige week het advies krijgen om openbaar vervoer en fysiek contact met mensen buiten de huisgenoten te vermijden tot 3 november. De voor Skåne aangekondigde aanbevelingen blijven minimaal drie weken van kracht.

In een tijd waarin een groot deel van Europa zijn maatregelen aan het versterken is om de COVID-19-pandemie in te dammen, probeert Zweden op zijn eigen manier de maatregelen aan te passen, maar het land blijft over het algemeen zijn koers handhaven van een strategie zonder inperkingen of dwangmaatregelen.

07 min

Regering draagt bij aan vakantiegeld tijdelijk werklozen

De federale regering gaat voor een vijfde tussenkomen in de bijkomende kosten voor het vakantiegeld van wie tijdelijk werkloos is geweest door de coronacrisis. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd tijdens een videoconferentie met de Groep van Tien, waarin werkgevers- en werknemersverenigingen zijn vertegenwoordigd.

Midden september bereikten de sociale partners een akkoord om de koopkracht van werknemers tijdens de coronacrisis te beschermen. Zo beslisten ze om dagen tijdelijke werkloosheid tot het einde van het jaar gelijk te stellen voor het recht op jaarlijkse vakantie, waardoor iedereen in 2021 zijn of haar volledig vakantiegeld krijgt.

Daarnaast raakten de sociale partners het eens om de bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en de inschakelingsuitkeringen verder te verlengen tot eind dit jaar.

12 min

Gents Lichtfestival uitgesteld voor onbepaalde tijd

De stad Gent heeft beslist om de komende editie van het Lichtfestival, dat eind januari en begin februari in een alternatieve vorm zou plaatsvinden, uit te stellen naar een later te bepalen datum. Dat meldt de stad in een persbericht. Ook het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink zullen niet plaatsvinden.

Archiefbeeld

Archiefbeeld

40 min

FIFA-voorzitter Gianni Infantino test positief op coronavirus

FIFA-voorzitter Gianni Infantino (50) is besmet met het coronavirus. De Zwitserse voetbalbons vertoont milde symptomen en gaat tien dagen in quarantaine. 

Lees meer in dit artikel:

42 min

Raad van State beraadslaagt vrijdag over avondklok

De Raad van State beraadslaagt nu vrijdag over de avondklok in ons land. Maandag besliste een collectief van een tiental bezorgde burgers, onder wie zes academici, om de federale maatregel aan te vechten omdat hij ongrondwettelijk zou zijn. De zaak wordt nu bij hoogdringendheid behandeld.

Het verzoekschrift van een twintigtal pagina's vertrok maandag naar de Raad van State. Daarin eisen jurist Jan De Groote en wetenschapsfilosofe Karin Verelst dat het hoogste rechtscollege van ons land zich snel uitspreekt over het gebruik van de avondklok in de strijd tegen het coronavirus. Tegelijk met het verzoekschrift lanceerden de academici een online campagne met een open brief op de website www.geenvodjepapier.be. Die is intussen al meer dan 2.000 keer ondertekend, zeggen ze.

De Raad van State heeft nu beslist de zaak in Verenigde Kamers te behandelen, nu vrijdag 30 oktober. "Niet alleen resoneert de boodschap duidelijk bij de bevolking, afgaande op het grote aantal ondertekenaars van de open brief. Maar ook en vooral: dat de Raad van State ons verzoek bij hoogdringendheid behandelt in "Verenigde Kamers", betekent dat men de zaak wel degelijk heel ernstig neemt, en hij een uitspraak met het grootst mogelijk gezag willen doen", zegt Karin Verelst.

58 min

Gehandicaptensector kampt ook met problemen

Ook de gehandicaptensector wordt getroffen door de coronacrisis en kampt daarbij met specifieke problemen. Dat zegt Elke Winne, van de instelling Rozenweelde uit Aartrijke. Na de vaststelling van enkele besmettingen moest de werking van de instelling volledig worden gereorganiseerd. Een derde van de kinderen die er verblijven, zitten in de hoogrisicogroep. Winne hoopt dat het niet opnieuw tot een volledige lockdown komt, zowel voor de instellingen zelf, als voor de ouders die hun kind na al maar een keer per week kunnen zien. 

Spaanse artsen van openbare diensten gaan in staking temidden van pandemie

Artsen van de openbare diensten die op de rand van een inzinking staan na zes maanden strijd tegen het coronavirus, zijn gestart met een nationale staking, de eerste in 25 jaar, om meer erkenning te eisen.

Als gevolg van maatregelen op het gebied van sociale afstand en de minimumdienstverlening opgelegd door de autoriteiten, waren er in Madrid slechts ongeveer vijftig medici die protesteerden voor het parlement, en dat op aansturen van de Nationale Confederatie van Medische Vakbonden (CESM).

Volgens de CESM nam ongeveer 85 procent van de 267.000 Spaanse artsen deel aan deze staking, de meesten van hen symbolisch, want ze bleven nog steeds zorgen voor hun patiënten.

Deze nationale staking is een primeur in 25 jaar Spaanse gezondheidsgeschiedenis. De acties van artsen in Spanje verlopen meestal regionaal, omdat de regio's bevoegd zijn op het gebied van gezondheid.

Volgens Sergio Casabona, een gastro-enteroloog die meedeed aan de actie voor het parlement, was de druppel die de emmer deed overlopen voor zorgverleners een decreet dat het mogelijk maakt om de artsen naar andere ziekenhuisdiensten over te plaatsen als dat nodig gevonden wordt. Het is een hervorming die werd ingegeven door de COVID-19-pandemie, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Voor de artsenvakbond CESM is deze maatregel "de belangrijkste aanval op de Spaanse volksgezondheid" sinds lang.

Nog inzake gezondheidszorg maakte de Spaanse regering dinsdag bekend dat het budget voor volksgezondheid met 151 procent wordt verhoogd, met een toewijzing van ongeveer drie miljard euro extra, waarvan 2,4 miljard uit het Europese herstelplan zal komen en bedoeld voor de aankoop van vaccins en het versterken van het openbare netwerk van huisartsen.

Drukte bij kapsalon in As: “Mensen zijn bang dat de kapsalons terug moeten sluiten”

Haasten mensen zich zo snel naar de kapper nu er wellicht strengere coronarichtlijnen op komst zijn? Radio 2 Limburg belde vanmiddag met kapsalon Silvana in As en daar is het drukker dan anders. 

Lees meer in dit artikel:

Antwerpse ziekenhuizen schrijven open brief: “Wie zich niet houdt aan maatregelen is bedreiging voor medemens”

De Antwerpse ziekenhuizen hebben een open brief geschreven, omdat het water hen aan de lippen staat. Door het stijgend aantal coronabesmettingen zijn ze bang dat de ziekenhuizen overvol komen te liggen en dat het personeel te zwaar onder druk komt te staan. Ze vragen iedereen om de coronamaatregelen te respecteren om het aantal besmettingen terug te dringen.

Lees meer in dit artikel:

81 gedetineerden in gevangenis van Gent preventief in quarantaine

In de gevangenis aan de Nieuwewandeling in Gent zitten 81 gevangenen preventief in quarantaine, nadat 30 gevangenen contact hebben gehad met een persoon die mogelijk besmet is met corona. Daardoor moeten niet alleen die 30 gevangenen in quarantaine, maar ook hun celgenoten. Het is nu wachten op de testresultaten van de mogelijke besmette persoon voor er nieuwe stappen worden ondernomen.

Ook Vlaams-Brabant vraagt strengere coronamaatregelen op Vlaams niveau

De burgemeesters van Vlaams-Brabant vragen, net zoals hun collega's uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen, strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het overleg tussen de gouverneur en zijn burgemeesters. 

Lees meer in dit artikel:

Vlaamse Jeugdraad: "We mogen jongeren niet vastzetten in onzichtbare kooien"

De Vlaamse Jeugdraad wil dat jongeren en kinderen elkaar op een veilige manier kunnen blijven ontmoeten, zelfs nu de coronacijfers erg slecht zijn. Ze moeten voldoende echt contact met elkaar kunnen hebben. De Vlaamse regering zal vanavond nog strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus, maar mag de jongeren daarbij niet uit het oog verliezen, vindt Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

“Onze kernboodschap is inderdaad opnieuw dat we jongeren niet mogen verliezen en dat we hen, zelfs niet met deze alarmerende cijfers, mogen vastzetten in onzichtbare kooien omdat we vooral focussen op alles wat er kan misgaan. We zijn het verplicht aan de overgrote meerderheid van de jongeren die al maanden hun best doen om te bekijken hoe ze met elkaar in contact kunnen blijven.”

De Jeugdraad doet daarom constructieve voorstellen. “We zouden bijvoorbeeld in de publieke ruimte plaatsen kunnen gaan inrichten die perfect voldoen aan de regels van social distancing en andere regels om kinderen en jongeren er op een veilige manier met elkaar in contact te laten komen. Ik denk dat jongeren vandaag niet alleen hun gezinsbubbel nodig hebben maar ook echt elkaar.”

“Heel veel kinderen en jongeren houden zich al heel lang ontzettend goed aan de maatregelen en zijn nog altijd op zoek naar perspectief. Als  er één ding is dat we uit de eerste lockdown geleerd hebben, dan was het wel het dramatische effect op het mentale welzijn van kinderen en jongeren en ik zou vooral willen oproepen om dat niet meer te laten gebeuren.”

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) beseft hoe belangrijk het contact met leeftijdsgenoten voor jongeren is en wil hen ontzien bij de nieuwe coronamaatregelen. 

Bisschoppen schrijven Allerheiligenbrief over "bijzonder gevaarlijke situatie"

De kaart van ons land kleurt opnieuw donkerrood zowel in Brussel, Wallonië als Vlaanderen. Dat schrijven de Belgische bisschoppen in een opmerkelijke Allerheiligenbrief. De bisschoppen hebben het over "een bijzonder gevaarlijke situatie".

De bisschoppen roepen alle christelijke gemeenschappen en gelovigen op om loyaal mee te werken met de verantwoordelijke overheden en de afgekondigde maatregelen nauwkeurig te onderhouden. "Deze burgerzin hebben we nu meer dan nodig", heet het.

De bisschoppen waarschuwen ervoor dat "sommigen radeloos worden of wanhopig. Ze vrezen de deuren te moeten sluiten of zien een faillissement op zich afkomen. Wij vragen onze gemeenschappen en alle gelovigen om deze personen op de beste manier te ondersteunen, om solidair met hen te zijn en hun kansen voor de toekomst open te houden. De zorg voor het mentaal welzijn van wie door de crisis worden getroffen, is een collectieve verantwoordelijkheid."

Binnen enkele dagen is het Allerheiligen en Allerzielen, zo schrijven de bisschoppen. "Door de verscherpte maatregelen zullen met Allerheiligen geen kerkdiensten met een grote gemeenschap kunnen doorgaan", aldus de bisschoppen. "Bij voorbaat danken we parochies die tijdens de komende novemberdagen families in rouw een passend teken van verbondenheid bezorgen. Personen of families die hun overledenen willen gedenken en voor hen bidden, kunnen ze ondersteunen met een symbool, een ritueel of een gebedstekst. Dat kan ook gebeuren in openlucht of bij het kerkhof."

De bisschoppen benadrukken dat ze als christenen geloven in de kracht van het gebed. "Juist in deze onzekere tijden vraagt de Heer dat we blijven getuigen van solidariteit en vertrouwen", besluiten de bisschoppen. "Het feest van Allerheiligen herinnert ons eraan dat wij geroepen zijn om 'allen heiligen' te worden. Om te leven uit Gods leven."

Football news:

Marez scoorde voor het eerst sinds 2015 een hattrick. De Manchester City middenvelder scoorde drie keer voor Burnley
Klopp naar de Premier League omroepster over Milner ' s blessure: wat een verrassing. Felicitatie. Het spelen op woensdag en dan op zaterdag om 12:30 is zeer gevaarlijk voor spelers
Levandowski heeft 70 goals in 61 wedstrijden voor de club sinds het begin van het seizoen. Ronaldo en Immobile hebben elk 46 goals in de Bayern. Robert Lewandowski scoorde een goal tegen Stuttgart. De pole scoorde 70 goals in 61 wedstrijden voor de club van München in alle competities sinds het begin van vorig seizoen. Lewandowski is in deze periode de topscorer in de top 5. Hij is 24 goals voor Lazio 's Ciro Immobile en Juventus' Cristiano Ronaldo, beide met 46 goals
Klopp ' s 1-1 draw met Brighton: een moeilijke periode voor Liverpool. Trots op de jongens
Jay-Z is nu een partner in Leeds. Dit werd gemarkeerd door de coolste graffiti artiest die Rashford en Klopp
De presidentskandidaat van de luipaarden Freixo: niet de moeite waard om Neymar terug te brengen. Hij had geen respect voor de presidentskandidaat van de club
Jota heeft 8 doelpunten in zijn laatste 8 wedstrijden voor Liverpool