Belgium

Liveblog: Straks overleg over wie in september naar school mag, gemiddeld 606 nieuwe besmettingen per dag

Een belangrijke dag voor alle schoolgaande jeugd, hun ouders en de leerkrachten: vanmiddag start het overleg tussen het onderwijsveld en de experten over welke kleurcode vanaf 1 september zal gelden. Die kleurcode bepaalt wie wanneer naar school mag. Wat de dagelijkse coronacijfers betreft: er zijn nu dagelijks gemiddeld 606 nieuwe bevestigde besmettingen, 33 nieuwe ziekenhuisopnames en 5 overlijdens. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Liveblog

51 min

Onderwijswereld overlegt straks met experts over kleurcode voor nieuwe schooljaar

Met welke kleurcode start het nieuwe schooljaar? In elk geval niet met groen, zoveel is zeker nu de coronacijfers weer stijgen in ons land. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakte eind juli een afspraak voor half augustus. "Dan is er overleg gepland met het onderwijsveld en met de experten, en dan zullen we handelen in functie van de cijfers die op dat ogenblik voorhanden zijn." Vanmiddag is het zover, samen met vertegenwoordigers van de onderwijswereld en de experts van de GEES (de groep van experts die belast is met de exitstrategie) wordt bepaald hoe de eerste dagen van het nieuwe schooljaar gekleurd zullen zijn.

Velen in de onderwijswereld zijn ongerust dat het oranje of rood wordt. Het gele scenario, waar minister Weyts eind juni nog van uit ging met de destijds dalende coronacijfers, lijkt nu compleet achterhaald. Veel wijst vandaag op een code oranje-scenario, wat betekent dat middelbare scholieren slechts om de week fysiek naar school zouden kunnen. Lagere schoolkinderen kunnen altijd naar school.

Groen, geel oranje en rood? Hoe zat dat nu weer?

Ter herinnering: in de draaiboeken die onze scholen sinds juni hebben klaarliggen voor het schooljaar 2020-2021 wordt gewerkt met kleurencodes: groen, geel, oranje en rood. Voor kleuters en lagereschoolkinderen maken die weinig verschil. Zij worden in elk scenario in de klas verwacht. Anders is dat voor wie in het middelbaar zit. In het gele scenario mogen plus-12-jarigen in principe vier van de vijf dagen op school zijn. Bij oranje of rood daalt dat naar één week op de twee. De rest wordt aangevuld met het inmiddels gekende afstandsonderwijs. Maar iedereen in de onderwijswereld is het erover eens dat fysieke lessen ver te verkiezen zijn boven dat afstandsonderwijs.

59 min

Nieuwe cijfers: gemiddeld 606 besmettingen, 5 overlijdens en 33 nieuwe ziekenhuisopnames

In de periode van 4 tot 10 augustus raakten gemiddeld 606 mensen per dag besmet met COVID-19. Het gaat om een stijging met 9 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen, toen raakten er dagelijks gemiddeld 556 mensen besmet.

In diezelfde periode overleden er in ons land per dag gemiddeld 5 mensen aan COVID-19. Dat is een stijging met 95 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen, toen er dagelijks gemiddeld 3 overlijdens waren.

In de periode van 7 tot 13 augustus waren er per dag gemiddeld 33 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat is een stijging met 35 procent ten opzichte van de periode daarvoor: van 30 juli tot 5 augustus waren er gemiddeld 24 per dag. 

16 min

Coronacrisis slaat hard toe op Nederlandse arbeidsmarkt

Ook in Nederland worden de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt pijnlijk zichtbaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat in het tweede kwartaal van het jaar 322.000 banen zijn verdwenen. "Een ongekende afname", concludeert het Nederlandse statistiekbureau, dat ook melding maakt van een fors opgelopen werkloosheid.

19 min

Colombia overschrijdt kaap van 14.000 doden

In Colombia zijn nu al meer dan 14.000 mensen aan COVID-19 bezweken sinds het virus op 6 maart voor het eerst opdook in het land. Dat blijkt uit de meest recente cijfers. Volgens het ministerie van Gezondheid kwamen er in de loop van de voorbije dagen 308 overlijdens bij, wat het totale aantal op 14.145 brengt.

In het 50 miljoen inwoners tellende land testten alles samen 433.805 mensen positief op het virus. Daarmee is Colombia na Brazilië, Mexico en Peru het zwaarst getroffen land in Latijns-Amerika. Zo'n 34,6 procent van het totale aantal gevallen situeert zich in Bogota. In verschillende wijken van de hoofdstad is daarom een strikte lockdown van kracht, in een poging de verdere verspreiding af te remmen.

In Bogota wordt een taxi ontsmet.

In Bogota wordt een taxi ontsmet. Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

27 min

Een vooruitblik naar het onderwijsoverleg van straks: onderwijsveld verkiest fysieke lessen

Iedereen in de onderwijswereld is het erover eens dat fysieke lessen ver te verkiezen zijn boven dat afstandsonderwijs.

"We zullen op het overleg met de minister nog heel wat vragen formuleren. We willen de evoluties tijdens de zomervakantie bekijken, de toepassing van de kleurencodes, en het omgaan met lokale lockdown-maatregelen", zegt Mariane Coopman, algemeen secretaris van het Christelijke Onderwijzersverbod (COV).

"Hoofddoel van het overleg is het vastleggen van een structurele methodiek over welke kleurcode wanneer (en waar) van toepassing is en door wie dat wordt beslist", zegt Marnix Heyndrickx van VSOA-Onderwijs. "Die structurele methodiek is nodig om het onderwijsveld de nodige stabiliteit te garanderen met het oog op de praktische organisatie binnen iedere school en instelling en dit gedurende het hele schooljaar."

"De draaiboeken zijn afgeklopt op basis van de virologische inzichten die eind juni voorhanden waren", zegt Nancy Libert van Acod-Onderwijs. " We moeten op het overleg bekijken welke eventuele bijkomende inzichten er zijn en kijken of de draaiboeken op bepaalde punten niet moeten aangepast worden met bijvoorbeeld strengere regels rond mondmaskers in het middelbaar onderwijs."

"Wij zullen er als onderwijskoepel op het overleg voor pleiten om leerkrachten en leerlingen maximaal op school te laten starten, uiteraard in veilige omstandigheden, maar daar hebben de scholen sinds vorig schooljaar heel wat ervaring mee", zegt Patriek Delbaere, directeur van OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten). "We gaan specifiek aandacht vragen voor de praktijklessen voor TSO-, BSO-leerlingen (T staat voor Technisch, B voor Beroepsonderwijs, nvdr), voor het buitengewoon onderwijs en voor de overgangsjaren (bijvoorbeeld de overstap van  basis naar middelbaar). Ook de academies en het volwassenenonderwijs moeten veilig kunnen heropstarten. Onze besturen en directies vragen een duidelijke en eenduidige communicatie, zodat ze hun schooljaar kunnen voorbereiden en hierover communiceren met hun personeel, leerlingen en ouders."

36 min

Man opgepakt die na terugkomst uit rode zone onmiddellijk aan het werk ging

De politie heeft een werknemer van een bedrijf in Haaltert opgepakt. Hij kwam terug van reis uit een rode zone, maar ging meteen weer aan het werk. "De man werd onmiddellijk opgepakt en in quarantaine geplaatst", zegt burgemeester Veerle Baeyens (N-VA).

De man was teruggekomen uit een rode zone en had daarvoor zelfs het verplichte formulier ingevuld. In plaats van in verplichte quarantaine te gaan, ging de man onmiddellijk aan het werk. "We weten niet wat de man heeft bezield om onmiddellijk aan het werk te gaan, maar toen de politie werd ingelicht, is er contact opgenomen met het agentschap Zorg en Gezondheid", zegt burgemeester Baeyens. "Hij werd verwijderd, even aangehouden en onmiddellijk in quarantaine geplaatst."

Volgens Baeyens gaat het om een zeer snelle en adequate reactie van de politie. Waarom de man -ondanks de voorschriften- niet in quarantaine is gegaan, weet ze niet. "Wel dat de man is getest. Afhankelijk van die resultaten daarvan zullen we maatregelen nemen bij het bedrijf."

Het bedrijf werd inmiddels ingelicht en gesensibiliseerd. De man riskeert een boete voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Londen voert quarataineverplichting in voor wie uit Frankrijk of Nederland komt

De Britse regering legt een quarantaineverplichting op voor reizigers die uit Frankrijk, Nederland, Monaco, Malta, Turks & Caicos of Aruba komen. Dat heeft de Brtitse minister voor Transport Grant Shapps aangekondigd. De maatregel gaat in zaterdagmorgen vroeg, om 5 uur (4 uur Britse tijd).

De beslissing heeft te maken met de heropflakkering van het coronavirus. Ons land werd vorige week al geschrapt van de Britse lijst met veilige landen.

Goeiemorgen!

Een nieuwe dag, een nieuwe liveblog met de laatste updates. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis hier. Wie de liveblog van gisteren wil herbeleven, kan dat via de link hieronder.

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet