Belgium

LIVEBLOG - Recordaantal van 5.924 covidpatiënten in ziekenhuizen, volg LIVE het Kamerdebat over de corona-aanpak

In totaal liggen nu 5.924 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, dat is het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie in ons land. De vorige piek dateert van 6 april. Toen lagen 5.759 besmette mensen in de ziekenhuizen. De overheid werkt aan nieuwe maatregelen om de toevloed aan patiënten op te vangen. Volg het nieuws over het coronavirus in onze liveblog:

Volg hier LIVE het debat in de Kamer over de aanpak van de coronacrisis (en lees de liveblog onder de video):

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

Margot Cloet en Marc Van Ranst trekken aan de noodrem

Het is hoog tijd voor een algemene lockdown zoals in maart want zoals het nu gaat, zullen ziekenhuizen moeten kiezen wie ze verzorgen en wie niet.

Dat is de absolute noodkreet die Margot Cloet van Zorgnet-Icuro (een netwerk met verschillende ziekenhuizen en rusthuizen) vandaag de wereld instuurt. "De politiek blijft dit precies negeren maar we stevenen af op een crash van het systeem", benadrukt ze (foto onder).

Het probleem zal zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen zullen moeten laten sterven 

Binnenkort treedt in de ziekenhuizen fase 2 B in werking, waarbij er 2.000 bedden vrijgemaakt moeten worden voor coronapatiënten. Maar met de snel stijgende cijfers van het aantal opnames, bestaat de vrees dat dit niet voldoende zal zijn. Daarom wordt er gewerkt aan een ­breder plan B, zo melden verschillende media. Bedoeling is om heel snel ­enkele honderden bedden op intensieve zorg vrij te krijgen.

"Maar we moeten zo snel mogelijk opnieuw een algemene lockdown invoeren", zegt Cloet. "Met uitzondering misschien voor de schoolgaande jonge kinderen. Als we nog langer wachten, zal het probleem zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven of gewoon hun deuren zullen (moeten) sluiten. Er is gewoon geen personeel meer. Het is een illusie te denken dat we iedereen kunnen verzorgen."

Cloet krijgt op Twitter de steun van viroloog Marc Van Ranst. Hij pleit ook voor een lockdown. Hij ziet in de recente coronacijfers (nog) geen verbetering.  

Lees hier het hele verhaal:

Harde cijfers: met 5.924 recordaantal covidpatiënten in onze ziekenhuizen

Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

BELGA

24 min

Van Quickenborne (Open VLD): "Alles doen wat nodig is om het virus te verslaan"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) benadrukt dat de federale regering "alles" zal doen om het virus te verslaan, maar of dat nu betekent dat we afstevenen op een nieuwe lockdown, wil hij iet met zoveel woorden gezegd hebben. Vanuit de medische wereld weerklinkt de roep om een lockdown steeds luider nu de coronacijfers exponentieel blijven stijgen.

We gaan alles doen wat nodig is om dit virus te verslaan

"We gaan alles doen wat nodig is om dit virus te verslaan", zegt Van Quickenborne in "Villa Politica". "Het zou onverstandig zijn om daarover nu al bepaalde verklaringen te doen. We moeten eensgezind beslissen en ook eensgezind communiceren. Dat is ook een les die we moeten leren van de voorbije dagen." Voor Van Quickenborne moeten we "samen beslissingen nemen en dat ook samen uitdragen". Morgen zal het Overlegcomité allicht de knoop doorhakken. 

West-Vlaanderen verplicht mondmasker in bebouwde kom en op zeedijk in herfstvakantie

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in binnen de bebouwde kom en op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters.

Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden. Die regel komt er op vraag van de burgemeesters. Zij willen vermijden dat kinderen die bijvoorbeeld huis-aan-huis gaan voor Halloween tot te veel contacten leiden.

AZ Delta in Roeselare stelt bijna álle operaties uit: "Dit is ongezien"

Vanaf maandag worden alle niet-levensnoodzakelijke operaties in het AZ in Roeselare uitgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld over kankeroperaties. Het ziekenhuis wordt overspoeld door coronapatiënten en het is onmogelijk om die zorg te blijven combineren met de reguliere zorg. "De onderhandelingsfase met het virus is afgelopen."

Lees meer in onderstaand artikel:

Geen bezoek meer in Antwerpse ziekenhuizen mogelijk: "Handen vol met verzorging patiënten"

Vanaf morgen is er geen bezoek meer toegelaten in de ziekenhuizen in provincie Antwerpen. Dat zijn de Antwerpse ziekenhuizen onderling overeen gekomen. De maatregel komt er als gevolg van de sterke stijging van de coronabesmettingen. De ziekhuizen hebben nu vooral de handen vol met de verzorging van de coronapatiënten.

Lees meer in dit artikel:

Ook thuisverplegers voelen toegenomen druk van patiënten die het ziekenhuis vroeger verlaten

Door de grote druk op ziekenhuizen worden patiënten soms vroeger dan gepland terug naar huis gestuurd. En dan hebben ze thuisverpleging nodig. De thuisverplegers voelen dan ook de toegenomen druk. Dat zegt Karen Van Mossevelde, directrice van zorgorganisatie I-mens, die vooral (thuis)zorg verstrekt voor 75-plussers.

“Het is anders dan in de eerste golf, ja. Toen stelden veel zieken hun behandelingen uit, nu niet. Dat betekent dat er naast de vele coronapatiënten ook veel "gewone" patiënten bijkomen in alle ziekenhuizen. Dus laten ziekenhuizen sommige patiënten vroeger vertrekken en dat komt dan op onze schouders terecht", vertelt Van Mossevelde.

"Opvallend: wij moeten meer - dan de vorige keer - taken in huis doen. Dat maakt dat wij personeel niet naar woonzorgcentra of triagecentra kunnen laten gaan. Dus daar neemt de druk ook toe. Ons verhaal is er één met een einde, op een bepaald moment zullen wij handen te kort komen.”

Alle kerken in Glabbeek sluiten voor erediensten: "Het zekere voor het onzekere nemen"

In Glabbeek gaan de zes kerken dicht, nochtans mogen er volgens de nieuwe maatregelen wel nog erediensten gehouden worden met maximaal 40 aanwezigen. Maar de pastorale zone Glabbeek wil geen risico nemen en sluit de kerken. Begrafenissen, dopen en huwelijken kunnen nog wel gehouden worden. 

Lees meer in onderstaand artikel:

Gent verplicht alle middelbare scholen om na vakantie met afstandsonderwijs te starten

Gentse scholen moeten na de verlengde herfstvakantie overstappen op deeltijds onderwijs op afstand. Meteen na de vakantie is 2 dagen online les volgen voor alle leerlingen van de 2e en 3e graad (van het 3e tot hte 6e middelbaar) verplicht. De lesweken erop komen leerlingen in groepen om beurt naar school.

Lees meer in onderstaand artikel:

Huisartsen enthousiast over nieuwe investeringen, psychologen niet op de hoogte

Huisartsenkoepel Domus Medica is blij met de investeringen die minister van Volksgezondheid Frank Vandenboucke (S.PA) gisteren in "Terzake" beloofde. "Deze steun hebben we echt nodig en vragen we ook al een tijdje", zegt Roel Van Giel van Domus Medica. Het bedrag van 20 euro per dossier zorgt makkelijk voor een bedrag van 10.000 tot 20.000 euro per huisartsenpraktijk, klinkt het. 

Wat de geestelijke gezondheidszorg betreft worden zo'n 1.500 psychologen gezocht om aan te sluiten bij de eerstelijnszorg. Meer patiënten melden zich namelijk bij hun arts met psychische klachten door de coronacrisis.


Koen Lowet van de beroepsvereniging van klinische psychologen klinkt positief, maar erg verrast. "Wij weten van niets", zegt hij. "We weten niet of het gaat om extra psychologen die worden aangenomen of zelfstandige psychologen die beter zullen worden aangesloten bij de eerstelijnszorg. Wij betreuren dat er geen overleg is gepleegd op voorhand."

Bekijk hier het volledige gesprek met Frank Vandenbroucke in "Terzake" op Canvas:

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach