Belgium

Liveblog - Overlegcomité vanavond eerste keer bijeen: strengere regels voor sport en cultuur, nog geen coronabarometer

Het Overlegcomité komt vanavond een eerste keer (digitaal) samen. De coronabarometer zou nog niet worden voorgesteld, strengere regels voor sport en cultuur liggen wel in het verschiet. Alle ziekenhuizen van België moeten tegen 2 november 60 procent van de bedden op hun afdelingen intensieve zorg voor covidpatiënten beschikbaar maken. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Liveblog

32 min

Overlegcomité eerste keer bijeen: coronabarometer nog niet voor morgen, strengere regels voor sport- en cultuurevenementen

Normaal gezien was er morgen een Overlegcomité gepland, maar onze redactie hoort dat het Overlegcomité vanavond al om 20 uur een eerste keer (digitaal) samenkomt. Het gaat om een eerste discussie. Morgen is een nieuwe vergadering gepland, voor beslissingen wordt het waarschijnlijk wachten tot dan. 

Een algemene lockdown zou voorlopig niet aan de orde zijn. Ook de sinds lang aangekondigde coronabarometer zou morgen nog niet worden voorgesteld, verneemt VRT NWS uit goede bron. De focus zou liggen op nieuwe en strengere maatregelen in de cultuur- en sportsector.

Ziekenhuizen schakelen over naar fase 2A: 60 procent van bedden op intensieve zorg voor covid-patiënten

Alle ziekenhuizen van België moeten ten laatste tegen 2 november overschakelen naar fase 2A. Dat betekent onder meer dat ze dan 60 procent van de bedden op hun diensten intensieve zorg voor covid-patiënten moeten vrijhouden.

Lees meer in dit artikel:

06 min

Geert Meyfroidt: "Aan dezelfde groeisnelheid wordt het minstens zo erg als in maart"

De bezorgdheid bij de ziekenhuis is heel groot. Dat zegt intensifist Geert Meyfroidt in "Terzake". "De ziekenhuizen kunnen zich proberen te organiseren op wat op hen afkomt en dat gaan we ook doen, maar de grootte van wat op ons afkomt bepalen we niet zelf. Dat bepaalt de maatschappij, bepalen elf miljoen mensen, hoe zij zich gedragen. Als we nu gewoon doorrekenen aan dezelfde groeisnelheid dan word het minstens even erg als in maart of mogelijk zelf iets erger als het niet aftopt."

Franse Gemeenschap wil makkelijker studenten kunnen inzetten in de zorg

De minister voor Hoger Onderwijs van de Franse Gemeenschap, Valérie Glatigny, werkt aan een rondzendbrief die het makkelijker moet maken om studenten uit de medische en paramedische opleidingen te laten meehelpen in de zorgverlening.

"Het doel bestaat erin studenten toe te laten om de onder steeds grotere druk staande eerstelijnszorg te versterken, en tegelijkertijd aan deze crisis aangepaste vaardigheden te ontwikkelen binnen een adequaat pedagogisch kader", zei Glatigny met de blik op de nieuwe coronagolf.

Met de rondzendbrief reageert de minister op vragen van ziekenhuizen, rusthuizen en lokale overheden. Het initiatief richt zich voornamelijk op studenten uit het derde en vierde jaar en uit gespecialiseerde opleidingen.

Op een vergadering met de gesprekspartners uit het hoger onderwijs onderstreepte Glatigny ook dat alle geplande stages voor studenten in ziekenhuizen en rusthuizen behouden blijven. Studenten verpleegkunde kunnen zich ook steeds als vrijwilliger aanbieden. De gepresteerde uren kunnen volgens de minister ook als stage-uren beschouwd worden, op voorwaarde dat het werk strookt met wat vereist is voor de stage en er pedagogische omkadering aanwezig is.

De Lijn lanceert volgende week eerste versie druktebarometer

Vervoersmaatschappij De Lijn lanceert volgende week een ruwe versie van haar druktebarometer. Reizigers zullen via een kleurencode in de app van De Lijn kunnen zien hoe druk het is op bepaalde lijnen. Dat zegt woordvoerder Karen Van der Sype.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) zei woensdag in het Vlaams Parlement dat de druktebarometer binnen twee weken geïntroduceerd zou worden. "We zijn er inderdaad volop aan bezig", bevestigt Van der Sype. "Volgende week lanceren we een eerste versie. Die zal gewoon in de app van De Lijn verschijnen, reizigers moeten dus niets extra downloaden."

De verschillende bus- en tramlijnen zullen een kleur krijgen naargelang de drukte: groen, geel, oranje of rood. "In de verbeterde versie, die kort daarop zal volgen, kunnen reizigers ook zelf input geven."

Het idee van de minister om controleurs GAS-boetes te laten uitschrijven voor wie het mondmasker niet draagt, vindt De Lijn niet onlogisch. "De grote meerderheid van onze reizigers houdt zich aan de mondmaskerplicht", zegt Van der Sype. "Maar voor die hardleerse enkelingen zou handhavingsbevoegdheid voor onze controleurs, die nu enkel bij de politie ligt, wel handig zijn."

Ook nachtklok in Athene en Thessaloniki vanaf zaterdag

In de Griekse hoofdstad Athene geldt vanaf zaterdag een nachtklok, net als in de tweede stad Thessaloniki. Ook andere Griekse regio's die zwaar worden getroffen door het coronavirus zullen 's nachts op slot gaan. Dat heeft de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis donderdag bekendgemaakt tijdens een tv-toespraak.

De nachtklok zal gelden tussen middernacht en 5 uur. "We willen het verkeer en de nachtelijke bijeenkomsten beperken die het virus helpen verspreiden", zei Mitsotakis. Daarnaast wordt een mondmasker dragen zowel binnen als buiten verplicht in Athene en de meest getroffen regio's. "Het masker is het vaccin, tot het vaccin er is", zei de premier.

In Griekenland werd donderdag, voor de derde dag op rij, een nieuw record van het aantal nieuwe besmettingen gemeld. Het ging om 882 infecties Er waren ook 15 overlijdens. In vergelijking met vele andere Europese landen slaat de tweede golf van het virus minder hard toe in Griekenland.

Meer dan 21.000 nieuwe besmettingen in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn op een dag tijd 21.242 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, zo heeft Sky News donderdag op basis van regeringscijfers gemeld. Woensdag was sprake van een record: 26.688 nieuwe infecties. Op 24 uur tijd waren er 189 nieuwe sterfgevallen, tegen woensdag 191. In het Verenigd Koninkrijk zijn reeds 810.467 besmettingen en 44.347 sterfgevallen geregistreerd.

Agoria wil dat overheid snel testcapaciteit verhoogt

Om te vermijden dat industriële bedrijven nodeloos de deuren moeten sluiten, roept technologiefederatie Agoria de overheid op om sneltesten beschikbaar te maken. Industriële bedrijven die kunnen aantonen dat ze veilig werken moeten onder alle omstandigheden open kunnen blijven, klinkt het bij Agoria. Maar aangezien de testcapaciteit beperkt is en er wordt overgeschakeld naar een quarantaineaanpak, dreigen bedrijven stil te vallen wegens gebrek aan personeel.

Daarom vraagt Agoria de overheid om zo snel als mogelijk ook de snelle speekseltests te bestellen en te beslissen waar ze in te zetten.

Van het vagevuur in de hel: corona duwt Aziatische kledingarbeiders naar nog harder werk en prostitutie

Miljoenen Aziatische kledingarbeiders dreigen door de coronapandemie in een nog slechtere situatie te verzeilen. Dat zegt de Internationale Arbeidsorganisatie. Wie in het begin van de pandemie met verlof gestuurd of ontslagen werd, krijgt dat werk niet altijd terug. Mannen nemen uit noodzaak zwaar fysiek werk aan, vrouwen belanden in de prostitutie. Wie wel naar de fabriek kan terugkeren, riskeert sociale rechten te verliezen. 

Lees meer in dit artikel:

Rode Kruis roept studenten op om bloed te geven

Het Rode Kruis roept de Gentse studenten op om ook in deze coronatijden bloed te geven tijdens Bloedserieus. Dat is een speciale bloedinzameling voor studenten volgende week in Gent. Door de strenge coronamaatregelen mogen minder studenten naar de universiteit of de hogeschool komen. En net daarom vreest het Rode Kruis dat er minder studenten bloed zullen geven.

Football news:

Pogba en Mctominay zullen niet met Southampton spelen vanwege blessures
Chalhanoglu zal naar Manchester United verhuizen in de zomer van 2021 (Christian Falk). AC Milan middenvelder Hakan Chalhanoglu kan een Manchester United speler worden. De kans dat de 26-jarige aan het begin van het seizoen 2021/22 tot de Engelse club zal toetreden, is 90%, schrijft Sempre Milan, verwijzend naar exclusieve informatie van Sport Bild journalist Christian Falk. AC Milan is te laat met de onderhandelingen over een nieuw contract met de speler en zijn huidige overeenkomst loopt af in juni 2021. Çalhanoğlu heeft dus sinds januari het recht om met andere clubs te onderhandelen. Volgens onze informatie hebben de eerste onderhandelingen tussen Manchester City en Chalhanoglu over de overgang naar 2021 deze zomer al plaatsgevonden. Zij bevonden zich toen in een vergevorderd stadium. Dit werd ondersteund door het feit dat Milan ' s management Juventus afwees, die kort voor het transfervenster in de zomer van 2020 Chalhanoglu wilde tekenen. Op dit moment hebben we het over het salaris dat de speler zal ontvangen. Het feit dat chalhanoglu een vrije agent zal zijn, is een groot voordeel voor hem zei Falk. Dit seizoen maakte de speler 8 optredens voor AC Milan in de Serie A en maakte één assist. De volledige statistieken zijn hier te vinden
Benzema, Carvajal, Ramos en Valverde zullen niet spelen met Alaves als gevolg van blessures
Ronaldo speelt niet tegen Benevento. Volgens journalist Gianluca Di Marzio zal Juve striker Cristiano Ronaldo morgen niet deelnemen aan deze wedstrijd, omdat de hoofdcoach van het team Andrea Pirlo besloten heeft om hem te laten rusten
Alaba ' s agent wil een gesprek beginnen met Chelsea en PSG in Januari
Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training