Belgium

Liveblog: Over de koppen lopen in veel winkelstraten, Verenigd Koninkrijk rondt kaap van 1 miljoen besmettingen

Aan verschillende (speelgoed)winkels is het opvallend druk. Op 27 oktober zijn voor het eerst meer dan 20.000 coronabesmettingen op 1 dag vastgesteld in België. Er liggen nu 6.438 mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen, van wie 1.105 op intensieve zorg. Tussen 21 en 27 oktober overleden gemiddeld 91 mensen per dag aan de gevolgen van een besmetting. Volg het nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

21 min

Al meer dan 1 miljoen besmettingen in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft de kaap van 1 miljoen besmettingen met het coronavirus overschreden. Dat heeft de Britse regering meegedeeld.

De voorbije 24 uur zijn 21.915 bevestigde besmettingen geregistreerd. Dat brengt het totale aantal coronagevallen sinds het begin van de epidemie op 1.011.660. Er zijn al 46.555 Britten overleden door het coronavirus. 

Straks geeft de Britse premier Boris Johnson een persconferentie. Verwacht wordt dat hij strenge maatregelen zal aankondigen, mogelijk ook een nieuwe lockdown.

AFP or licensors

34 min

Mensenzeeën in de winkelstraten van de grote steden

De Nieuwstraat in Brussel, de Meir in Antwerpen, de Veldstraat in Gent: het was er vanmiddag over de koppen lopen. Het lijkt erop dat velen de weg naar de winkels hebben gevonden, net voor de lockdown begint. Voor de winkels stonden lage rijen wachtende shoppers.

Hoewel velen het erover eens zijn dat zes weken lockdown nodig zijn, leken vele anderen voor even te zijn vergeten dat er zoiets bestaat als corona. Van anderhalve meter afstand houden bleek niet echt sprake.

27 min

Opnieuw gedeeltelijke lockdown in Oostenrijk

Vanaf dinsdag legt Oostenrijk voor vier weken het grootste deel van het openbare leven stil om de coronapandemie in te dijken. Vanaf dan geldt tussen 20.00 uur en 06.00 uur een uitgaansverbod en de meeste publieke instellingen en de horeca moeten de deuren sluiten. Winkels, scholen en dienstverleners zoals kappers mogen onder voorwaarden open blijven. Middelbare scholen en hogescholen en universiteiten gaan weer over tot onderwijs op afstand, zoals tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar.

"Vanaf dinsdag 3 november middernacht tot eind november komt er een tweede lockdown in Oostenrijk", zegt de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. "Het is noodzakelijk om deze stap te zetten, om te vermijden dat de afdelingen intensieve zorgen overbelast geraken."

Het aantal besmettingen stijgt sinds enkele weken weer sterk in Oostenrijk. Vandaag zijn 5.349 nieuwe besmettingen geregistreerd in 24 uur tijd. Gisteren is een recordaantal van 5.627 besmettingen geteld.

57 min

NMBS en Infrabel krijgen coronacompensatie van regering

Spoormaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel krijgen elk een uitzonderlijke subsidie om de gevolgen van de coronapandemie op hun financiën te compenseren. De NMBS krijgt 264 miljoen euro, Infrabel krijgt 46,9 miljoen euro.

De ministerraad heeft daarvoor een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd, op voorstel van de minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

De subsidies zullen uiterlijk op 31 december worden uitbetaald. In april volgend jaar krijgt de ministerraad een nieuwe monitoring van de financiële situatie van de NMBS.

Hilde Crevits oogst verontwaardiging: "Normaal roep ik alleen bij sport naar mijn TV"

Een uitspraak van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) in "De afspraak op vrijdag" dat de Nationale Veiligheidsraad in september heeft beslist om de coronamaatregelen te versoepelen op basis van de kennis die er toen was, leidt tot verontwaardiging in de medische wereld. Verschillende vooraanstaande artsen wijzen erop dat de politiek wel degelijk had kunnen weten dat de toestand zou ontsporen. 

Lees meer in het artikel:

Jonge skaters aan het begin van de herfstvakantie: "Het is allesbehalve evident om vandaag jong te zijn"

De skateparken zijn open en dat blijft ook zo. Tot zover het goede nieuws. De schoolgaande jeugd krijgt een herfstvakantie die twee keer zo lang duurt als gewoonlijk, maar velen vragen zich af hoe ze die op een prettige manier kunnen invullen, nu er zoveel mogelijkheden weggevallen zijn. "Het Journaal" ging kijken in een skatepark in Diest:

Ook deze herfstvakantie zoeken mensen warme oorden op met het vliegtuig: "Op Lanzarote is het beter dan in België"

Hoewel het sterk wordt afgeraden, is het niet verboden: het vliegtuig nemen naar een warme bestemming om de herfstvakantie door te brengen. "Het Journaal" ging vanochtend kijken op Brussels Airport en peilde er naar vertrekkende passagiers naar hun gevoelens bij hun vertrek:

Vakantieparken moeten dinsdag de deuren sluiten: "Je ziet niemand, nergens branden lichtjes"

Vakantieparken en campings moeten dus vanaf dinsdag de deuren sluiten. Wie voor de herfstvakantie een verblijf geboekt had, zal vervroegd naar huis moeten terugkeren of niet kunnen vertrekken. Dat is pech voor heel veel mensen, want alle vakantieparken waren zo goed als volgeboekt. "Het Journaal" ging kijken in Centerparcs Erperheide:

Ook boekensector voelt corona door dalende verkoopcijfers en wegvallen Boekenbeurs, hoe ernstig is de crisis?

De coronacrisis hakt ook in op de boekensector. Midden mei al besloot organisator Boek.be om de Antwerpse Boekenbeurs niet te laten plaatsvinden deze herfstvakantie. Uitgeverijen zien zo een belangrijk promotieplatform wegvallen en auteurs missen het contact  - ja, zelfs de onvermijdelijke selfie - met hun lezers. Hoe reageert de sector op zo'n jaar zonder (fysieke) Boekenbeurs en zien zij de toekomst van het boek nog rooskleurig in?

Lees meer in dit artikel:

Donkere dagen én een lockdown: hoe kunnen we gemotiveerd blijven?

De donkere koude winterdagen staan voor de deur en we bevinden ons in een lockdown. Voor heel wat mensen weegt het zwaar door. Hoe kunnen we ons gemotiveerd houden? "Met structuur, perspectief en risicobesef", zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste. 

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach