Belgium

LIVEBLOG: Ook niet-essentiële winkels mogen vandaag weer de deuren openen, gemiddeld 217 nieuwe ziekenhuisopnames per dag

Vanaf vandaag mogen de zogenoemde niet-essentiële winkels weer hun deuren openen. Zij het onder strikte voorwaarden. Op markten mogen ook weer niet-essentiële kramen staan. De coronacijfers blijven de goede richting uitgaan. Volg alle updates in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

30 min

Comeos over opening winkels: "Er is genoeg voor iedereen, je hoeft je niet te haasten naar de winkels"

Alle winkels kunnen vanaf vandaag weer de deuren openen. De federatie van de handelaars, Comeos, roept mensen op om veilig te gaan winkelen. "Meer dan 40.000 winkels openen weer de deuren", zegt CEO Dominique Michel. "We moeten er samen voor zorgen dat dat veilig kan verlopen. De winkels zijn een maand dicht gebleven, om evidente redenen moet ik niet uitleggen dat er overal meer dan voldoende voorraden zijn. Er is genoeg voor iedereen. Je hoeft je niet te haasten."

Comeos vraagt klanten om hun aankopen te spreiden. "Er zijn nog precies 24 dagen voor Kerstmis, we hebben ook de zondagsopeningen deze maand, dus de meeste winkels zijn het volledige weekend open. U moet dus niet op de eerste dag komen winkelen of meteen al nu zaterdag." Daarnaast vraagt de federatie om de verplichting om alleen te winkelen, te respecteren en om vriendelijk te zijn voor het winkelpersoneel.

59 min

Coronacijfers: elke dag gemiddeld 217 ziekenhuisopnames

*Sinds 23 november is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de besmettingscijfers.

Van 21 oktober tot 22 november gold een andere teststrategie. In die periode werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

11 min

Ook musea en zwembaden mogen de deuren weer openen

Naast de niet-essentiële winkels, hebben ook musea en zwembaden vanaf vandaag groen licht om de deuren opnieuw te openen. Alleen zijn ze er nog niet allemaal klaar voor. Een overzicht in het artikel hieronder.

14 min

 Op onderstaande interactieve kaart kan je opzoeken welke maatregelen de grote winkelsteden genomen hebben, zodat je zo veilig mogelijk kan winkelen.

27 min

Bijna 200 miljoen euro aan Europese waarborgen voor Vlaamse coronasteun

Het Europese Investeringsfonds (EIF) voorziet in 195 miljoen euro aan waarborgen voor de achtergestelde leningen die de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV toekent wegens de coronacrisis. Het EIF en PMV ondertekenden daartoe maandag een overeenkomst tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) aan het EIF in Luxemburg.

Kmo's, zelfstandigen, start-ups en scale-ups die zware klappen kregen wegens de coronacrisis, kunnen sinds mei een achtergestelde lening met een looptijd van 3 jaar en interesten van 3 tot 6 procent aanvragen bij PMV. Tot nu toe kwamen er 1.016 aanvragen binnen voor een kredietbedrag van alles samen 394,2 miljoen euro, terwijl er voorlopig 269 dossiers voor 128 miljoen euro werden goedgekeurd. De Vlaamse regering trok een budget van 500 miljoen euro uit.

Door de overeenkomst met het EIF kan PMV tot 195 miljoen euro aan eventuele verliezen door niet-terugbetaalde achtergestelde leningen recupereren bij de Europese instantie. Daarvoor worden twee bestaande waarborginstrumenten (InnovFin en COSME) uitgebreid.

"Deze garanties maken echt een verschil voor de Vlaamse ondernemer: dankzij deze uitbreiding kunnen we voor coronaleningen met een kredietbedrag tot en met 150.000 euro een uitgestelde interestvoet van 3 procent (in plaats van 4,5 of 5 procent, red.) aanbieden", zegt Michel Casselman, algemeen directeur van PMV.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Goeiemorgen!

Goeiemorgen! Vandaag, 1 december, mogen alle winkels opnieuw open. Volg alle updates over de coronacrisis in deze liveblog. Wie de ontwikkelingen van gisteren wil herbeleven, kan de link hieronder volgen.

Football news:

Ødegaard is dicht bij de huur in Sociedad. Ajax is ook geïnteresseerd in de Real Madrid middenvelder
Ronaldo wordt onnodig bekritiseerd. Zijn partners, waaronder Morata, zijn nog erger. Ex-Interspeler over de wedstrijd met Juve
Koeman over Leonardo ' s woorden over Messi: wanneer mij gevraagd wordt of ik geïnteresseerd ben in Neymar of Mbappe, zou ik ook zeggen ja
De paus sprak met Spezia en feliciteerde hen met hun overwinning op Roma: u won 4:2. In Argentinië dansen we de tango, en dit is muziek 2/4
Arsenal benaderde Real Madrid met betrekking tot de lease van Edegra
Inter kan Gomez alleen ondertekenen in het geval van de verkoop van Eriksen. De Argentijn houdt van Conte
Real Madrid, AC Milan en Man City zijn geïnteresseerd in Feyenoord defender Senesi. Hij wordt geschat op 35 miljoen euro