Belgium

Liveblog: Nieuwe Vlaamse coronamaatregelen gaan al in vanaf middernacht, gedeeltelijke lockdown in Duitsland 

De nieuwe Vlaamse maatregelen gaan al om middernacht in. Minister van Buitenlandse Zaken en ex-premier Sophie Wilmès (MR) heeft intensieve zorg verlaten. Er liggen nu 5.554 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, 911 van hen liggen op de afdeling intensieve zorg. En ook in onze buurlanden worden de coronamaatregelen strenger en strenger. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

35 min

Duitsland gaat in gedeeltelijke lockdown tot eind november

Duitsland voert een gedeeltelijke lockdown in in de strijd tegen het coronavirus. Bondskanselier Angela Merkel is dat overeengekomen met de minister-presidenten van de 16 deelstaten. Het openbare leven wordt in heel Duitsland opnieuw drastisch ingeperkt en het aantal contacten tot een minimum herleid. Cafés, restaurants, sportzalen en cultuurhuizen gaan een maand lang dicht.

Lees meer in dit artikel:

Nieuwe Vlaamse coronamaatregelen gaan al in vanaf middernacht

De nieuwe Vlaamse coronamaatregelen zullen dan toch vroeger ingaan dan vrijdag. Om dat mogelijk te maken was een aanpassing nodig van het federale ministerieel besluit (MB) over de coronaregels in ons land. 

Dat is intussen gebeurd: om 18 uur zal dat MB worden gepubliceerd, waardoor de maatregelen vanaf middernacht van kracht zullen zijn. 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei daarstraks nog in het Vlaams Parlement dat er over dat MB nog consensus werd gezocht met de andere regeringsleiders van het land, maar dat het wat hem betreft "zo rap mogelijk" in orde zou komen.

Alle regionale maatregelen die niet zijn opgenomen in het MB, zullen via lokale gouverneursbesluiten worden doorgevoerd. 

Hieronder kunt u herlezen over welke maatregelen het gaat:

37 min

Wanneer oma plots in complottheorieën gelooft: "Pano" over de invloed van onlinedesinformatie tijdens de coronacrisis

Ons reportagemagazine "Pano" staat vanavond stil bij de gevolgen van foute en gemanipuleerde onlineberichten en video's over de coronacrisis. Samen met de crisis is op sociale media een stroom aan valse informatie over het virus op gang gekomen. En wanneer mensen met terechte vragen in valse informatie antwoorden zoeken, kan dat een grote impact hebben op het dagelijkse leven.

Lees hier meer: 

45 min

Wat als alle 2.000 bedden op intensieve zorg vol liggen? En is er een plan B?

Als het aantal patiënten op intensieve zorg aan dit tempo blijft toenemen, dan liggen tegen volgende week vrijdag alle bedden vol. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vanmorgen gezegd op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Er moet dus nagedacht worden over een "plan B". Maar hoe zou dat er kunnen uitzien?

Lees hier meer: 

46 min

"Superspreading event" in zesde leerjaar van school in Deinze

In een zesde leerjaar van een school in Deinze zijn 18 van de 26 leerlingen besmet geraakt met het coronavirus, vermoedelijk was de leerkracht de bron van de besmetting. Nochtans werden alle coronamaatregelen gevolgd. "Een schoolvoorbeeld van een 'superspreading event'", zegt infectioloog en pediater Koen Vanden Driessche, die wijst op het belang van goede ventilatie én het dragen van mondmaskers. "Als je praat, draag je binnen best altijd een masker."

Lees hier meer: 

Metaforen zijn niet weg te denken in deze coronacrisis, maar hoe komt dat?

Het taalgebruik van politici en experts staat bol met metaforen. Om het coronabeleid duidelijk uit te leggen werd het virus al vergeleken met brandende huizen en oorlog. De bevolking wordt vergeleken met flandriens. "Metaforen zijn een uitstekende manier om te communiceren", zegt professor Dominiek Sandra (UA) in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Lees hier meer: 

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant: “Maatregelen pas vrijdag laten ingaan werd belachelijk”

De Vlaamse regering is ingehaald door de alarmerende coronacijfers en laat de nieuwe maatregelen al ingaan vanaf middernacht. Dat de maatregelen die ze gisteren aankondigden pas vrijdag zouden ingaan, vloekte met de realiteit, zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevant in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Doordat verschillende lokale besturen en o.a. bioscopen zelf al vervroegde maatregelen namen, werd het stilaan belachelijk dat de nieuwe maatregelen pas vrijdagavond zouden ingaan.

Waardoor is alles de afgelopen uren dan in een stroomversnelling gekomen? Enerzijds was er het overleg tussen federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van de verschillende gewesten, om de verschillende maatregelen op elkaar af te stemmen. 

Anderzijds zou Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) bij federaal minister van Binnenlandse Zaken en partijgenote Annelies Verlinden erop hebben aangedrongen om vaart te maken met een  Ministerieel Besluit, weet Wetstraatjournalist Vansevenant. “Iedereen is dan ook heel blij dat de nieuwe maatregelen al vanaf middernacht kunnen worden ingevoerd."

Beluister het volledige gesprek met Johny Vansevenant:

Alle spelers van voetbalclub Club Brugge testen negatief voor Champions League-match tegen Lazio

Bij Club Brugge is COVID-19 vanavond geen thema. Alle spelers hebben negatief getest. "Positief nieuws dus", meldt de media-afdeling van blauw-zwart.

Lees hier meer: 

Beroemde Puppy van Guggenheimmuseum in Bilbao krijgt mondmasker

Puppy, het bekende werk van kunstenaar Jef Koons, krijgt een nieuwe look. Een inwoner van de Spaanse stad Bilbao schreef een brief naar de kunstenaar om te vragen of het werk een mondmasker mocht dragen, om iedereen aan te zetten om de coronamaatregelen zo goed mogelijk te volgen. En zo geschiedde. 

Puppy is een kunstwerk uit 1992 van maar liefst 12,4 meter hoog. In 1997 werd het verkocht aan het Guggenheim Museum in Bilbao, waar het sindsdien staat. Een detail: een paar dagen voor de opening van dat museum werd een aanslag verijdeld. Terroristen van deBaskische afscheidingsbeweging ETA waren een bom in het kunstwerk aan het verstoppen. Het werk is bekleed met 70.000 bloemen en heeft een ingebouwd systeem om die bloemen water te geven. 

Volgens Juan-Ignacio Vidarte, de directeur van het Guggenheim Museum is het logisch dat het kunstwerk een mondmasker krijgt. "Hedendaagse kunst is en moet verbonden zijn met het heden, dus het is logisch dat we de populariteit van Puppy gebruiken om een goed doel te steunen, zoals de bescherming van onszelf en anderen." Jeff Koons zelf laat weten dat "de Puppy blij is om veiligheid en welzijn over te brengen aan de inwoners van Bilbao".

Pieter Depuydt, coördinator intensieve zorg in het UZ Gent: "We kunnen niet oneindig mensen blijven opnemen, dat is de realiteit"

"Het is alle hens aan dek", zucht Pieter Depuydt, coördinator van de intensieve zorgafdeling in het UZ Gent, wanneer hij vijf minuutjes vrijmaakt voor een interview in "De wereld vandaag" op Radio 1. Want de vooruitzichten zijn niet goed: als de cijfers zo blijven stijgen, ligt intensieve zorg in ons land volgende week vol. "We proberen nu vooral een extra uitbreiding voor te bereiden", zegt Depuydt. "En het gaat dan vooral over adequate mensen vinden. Want dat is de bottleneck. Het volstaat niet om mensen in een bed te leggen, je hebt daar ook verpleegkundigen en dokters voor nodig."

We willen er liefst zo weinig mogelijk aan denken, maar wat als de capaciteit overschreden wordt? "Op een gegeven moment ga je moeten proberen een selectie te maken. De mensen die het ziekste zijn en de beste vooruitzichten hebben, die leg je dan op intensieve zorg. Het is een moeilijke oefening, maar er zit een maximale rek op de capaciteit."

Het is een moeilijke oefening, maar er zit een maximale rek op de capaciteit

En ja, Depuydt vreest dat we op die manier mensen gaan verliezen. "Maar we kunnen niet oneindig mensen blijven opnemen, dat is de realiteit."

Football news:

Anton Ferdinand over het racistische schandaal met Terry: ik kreeg een kogel in de post. De vroegere verdediger Anton Ferdinand van West ham en Queens Park Rangers herinnerde aan het schandalige verhaal van ex-Chelsea kapitein John Terry
Manchester City heeft 19 miljoen euro aangeboden waaronder bonussen voor 17-jarige Argentijnse middenvelder Sarmiento
Rehagel is een bandiet van wie ik geen excuses aanvaard. Het verhaal van de ergste blessure in de geschiedenis van de Bundesliga
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op 24 januari plaatsvinden. Barcelona heeft de datum van de presidentsverkiezingen van de club goedgekeurd. Het evenement vindt plaats op 24 januari. Van 23 December tot 11 januari zullen de kandidaten handtekeningen verzamelen ter ondersteuning. Van 15 tot 22 januari kunnen zij een actieve verkiezingscampagne voeren. Er zijn 10 zetels beschikbaar voor de verkiezingen, waaronder die buiten Catalonië, zoals in Madrid. Barcelona heeft ook de goedkeuring aangekondigd van een overeenkomst met spelers en coaches over een loonsverlaging. Met deze maatregel kan Blaugrana dit seizoen 122 miljoen euro besparen, en er zal ook een vertraging optreden in de betaling van bonussen
Om Bayern te verslaan, moet je een bijna perfecte match spelen. Ik hoop dat hun onverslagen streep morgen eindigt ... Tijdens de wedstrijd van de 5de ronde van de Champions League ... Tegen Bayern München. We spelen tegen Bayern, niet tegen de namen. Dit is een geweldig team. De spelers die het veld zullen innemen moeten veel enthousiasme hebben om de coach te overtuigen en een plaats in de start line-up te krijgen. We weten dat belangrijke Bayern spelers in München blijven, maar het zal moeilijk voor ons zijn, ongeacht wie er op het veld is (Robert Lewandowski, Manuel Neuer, Leon Goretzka en Corentin Tolisso hebben niet naar de wedstrijd tegen Attletico - approx gevlogen. Sovsport). Onze prestatie in München was niet slecht, ondanks de nederlaag. We hadden kansen, maar de bal ging niet in het doel. Ik hoop dat dit niet weer gebeurt
Loew kan Muller, Boateng en Hummels terugsturen naar het Duitse nationale team als er veel gewonden zijn.Sommige details van de vergadering van vandaag van de Duitse nationale team coach Joachim Loew met de leiding van de Duitse voetbalbond (DFB) zijn bekend geworden. Volgens de journalist Sport1.De Florian Plettenberg besprak de mogelijke terugkeer naar het nationale team van Bayern spelers Thomas Muller en Jerome Boateng, evenals Borussia defender mats Hummels. Er wordt gezegd dat Leo nu meer geneigd is tot een dergelijke stap, maar bereid is om het alleen in speciale gevallen te nemen. Bijvoorbeeld, als een groot aantal teamspelers gewond raken. Er wordt ook gemeld dat de nederlaag tegen Spanje (0:6) in de Nations League wedstrijd niet tot de belangrijkste discussiepunten van vandaag behoorde. De Duitse voetbalbond heeft eerder een verklaring afgelegd waarin zij haar steun betuigt aan Lev en zegt dat hij het Duitse nationale team zal leiden bij het Europees kampioenschap voetbal. Het Duitse nationale team verdrinkt in de problemen. Afwijzing van Muller, Hummels en Boateng kan leiden tot een mislukking in de Euro
Nacho over de Real Madrid wedstrijd: zo worden titels niet gewonnen. Nacho Fernandez heeft gesproken over de recente voorstellingen van het team. Wij proberen goed defensief te spelen, omdat wij daar spelen winnen. De manier waarop we ons de laatste tijd gedragen... Zo worden titels niet gewonnen. We werken aan het verbeteren van alle punten waar we niet zo goed zijn. Ik had nooit gedacht dat ik ooit voor Real Madrid zou spelen, maar ik heb bijna 200 wedstrijden gespeeld. Ik ben gelukkig en ik ben waar ik wil zijn. Ik verwacht niets meer. Ik Vecht voor de club waar ik altijd deel van heb willen uitmaken. Elke zomer zijn er aanbiedingen, maar ik herhaal dat ik hier gelukkig ben zei Nacho