Belgium

Liveblog - Nederlandse parlement stemt in met avondklok: vanaf zaterdag moet iedereen om 21 uur binnenblijven

In Nederland is een avondklok ingevoerd. Die gaat in vanaf zaterdag. Nederlanders zullen moeten thuisblijven tussen 21 uur en 04.30 uur. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de avondklok op voorwaarde dat die pas om 21 uur zou ingaan, dat is een half uur later dan wat de aftredende regering-Rutte had gevraagd. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) liggen er op dit moment bijna geen dosissen van het vaccin meer opgeslagen in de frigo's van de hubziekenhuizen die niet gepland staan om geleverd te worden. Dat zei hij in de Kamer. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

22 min

Vanaf zaterdag avondklok in Nederland: van 21 uur tot 04.30 uur moeten Nederlanders binnen blijven

In Nederland heeft de Tweede Kamer, het parlement, ingestemd met een avondklok om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De avondklok zal wel pas vanaf 21 uur ingaan, een half uur later dan de regering van ontslagnemend premier Mark Rutte van plan was. De avondklok zal duren tot 4.30 uur. De maatregel gaat komende zaterdag in.

Klik op het artikel hieronder voor meer info:

Minister Vandenbroucke (SP.A): "Er is geen dode stock aan vaccins meer"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) weerlegt de forse kritiek dat ons land achterop loopt met vaccineren door een flaterend beleid. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer kwam hij met de cijfers die dit moeten aantonen.

In de ziekenhuizen zijn er 285.775 dosissen toegekomen, en daar komen er deze week nog eens 86.580 dosissen bij. Samen is dat 372.355. Daartegenover staat dat gisteravond ruim 142.000 mensen geregistreerd stonden als gevaccineerd. Er liggen dus nog veel vaccins in de diepvriezer. "Juist", zegt Vandenbroucke , "maar er is ongeveer geen dode stock meer."

"Er zitten in de diepvriezer geen dosissen meer die niet geprogrammeerd zijn om geleverd te worden. Natuurlijk ligt daar een enorme aantal, omdat wij volgende week beginnen met de tweede prik."

Vandenbroucke ontkent dat we achteroplopen met vaccineren. "We zitten in het Europese peloton, u mag dat nakijken."

Bekijk de uitleg die Frank Vandenbroucke gaf in de Kamer:

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

Stad Antwerpen roept de 6.500 inwoners van deze buurten op om zich te laten testen

Het aantal coronabesmettingen in enkele Antwerpse buurten is de laatste dagen hoog in vergelijking met het stedelijke gemiddelde. De stad wil de stijging op de voet volgen en ook nagaan of er nieuwe varianten circuleren. 

Daarom roept ze de inwoners (vanaf de leeftijd van 6 jaar) uit de volgende buurten op om zich dit weekend (23 en 24 januari) of maandag 25 januari te laten testen (onder de lijst staat een overzichtskaartje):

Inwoners van dit gebied krijgen een oproepingsbrief met een code waarmee ze zich gratis kunnen laten testen in het testdorp TestCovid op Spoor Oost. Het gaat volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) over ongeveer 6.500 Antwerpenaren vanaf 6 jaar.

Lees meer in dit artikel:

43 min

In januari meer dan 1.200 bedrijven gecontroleerd op het naleven van de verplichting om te telewerken

De arbeidsinspectie heeft tot 18 januari al 1.235 ondernemingen gecontroleerd op de naleving van de telewerkverplichting. Daarbij zijn 95 inbreuken vastgesteld, 8 bedrijven kregen een proces-verbaal.

Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) gaf de cijfers mee in de Kamer, waar hij een vraag kreeg van CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle. De regering schroefde de controles op het verplichte telewerk onlangs op, omdat bleek dat die regel niet altijd even goed wordt nageleefd.

Tijdens de 1.235 controles stelde de arbeidsinspectie 95 inbreuken vast. Ze deelde daarvoor 201 waarschuwingen uit. Acht bedrijven kregen een proces-verbaal, 13 anderen kregen een deadline opgelegd om aan alle maatregelen te voldoen.

Er vonden tussen 5 en 18 januari ook al 66 zogenaamde flitscontroles plaats. De controles hebben een preventief karakter, maar indien er flagrante overtredingen plaatsvinden, kunnen de inspecteurs dringende repressieve maatregelen nemen.

53 min

Tests bevestigen dat meeste besmettingen in De Vleugels in Klerken met Britse coronavariant zijn

23 van de 28 mensen die positief testten op het coronavirus in "De Vleugels" in Klerken, bij Houthulst, blijken besmet met de Britse variant. Het gaat allemaal om mensen die wonen of werken in twee leefgroepen van de instelling.

Lees meer in dit artikel:

53 min

Corona-uitbraak na vaccinatie in woonzorgcentrum Zoutleeuw

Net nu bewoners en personeel worden gevaccineerd slaat corona heel hard toe in rusthuis O-L-V van Lourdes in Zoutleeuw. Net als eerder in Limburgse rusthuizen blijkt nu dat je nog besmet kan geraken na de eerste dag van vaccineren. Hier was trouwens nog niet iedereen gevaccineerd. De besmettingsgraad is wel erg hoog: 47 bewoners raakten besmet. Ze zijn nu samen gezet op 1 afdeling.

Lees meer in dit artikel:

56 min

Limburgse rusthuisdirecteur trekt aan de alarmbel : "Omdat vaccinaties gestart zijn, worden bezoekers onvoorzichtig"

Roel Eerlingen van de vzw Integro, een koepel van Limburgse woonzorgcentra, roept de mensen in een open brief op om alle coronamaatregelen goed te blijven naleven. Nu meer en meer bewoners van woonzorgcentra een eerste vaccin tegen COVID-19 hebben gekregen, merkt hij dat bezoekers te euforisch en nonchalanter worden. Maar pas enkele dagen na de tweede dosis van het vaccin zijn mensen echt beschermd.

Lees meer in dit artikel:

Viroloog Piet Maes: "Isolatie en quarantaine optrekken naar 10 of 14 dagen"

Wie nu positief test op het coronavirus moet zeven dagen in isolatie. Als je een hoogrisicocontact gehad hebt of terugkomt uit een rode zone in het buitenland moet je zeven dagen in quarantaine. Maar Piet Maes, viroloog aan het Rega-instituut van de KU Leuven vindt dat te weinig. Hij zou de termijn liever weer opgetrokken zien tot 10 of 14 dagen, zoals het tot voor kort was.

"Er zijn heel veel aanwijzingen dat een aantal patiënten na zeven dagen nog altijd positief is en dat er dus nog altijd een kans is dat ze besmettelijk zijn", zegt hij in "Vandaag" op Radio 1. 

Volgens Maes geldt dit zeker voor de Britse variant. "Mensen hebben een veel hogere concentratie virus in het lichaam, dus dat maakt ook dat er een langere tijd nodig is om die concentratie naar beneden te krijgen. De periode waarin je besmettelijk bent, duurt dan ook veel langer. We zien dat niet alleen bij de Britse variant. Er zijn ook andere stalen die een hele hoge virale lading hebben." Uit hun testen blijkt dat het om 10 procent zou gaan.

Wie in quarantaine zit na een hoogrisicocontact wordt op dag 7 getest. Wie in quarantaine zit na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland, wordt getest op dag 1 en dag 7. Maar wie in isolatie zit na een positieve besmetting, wordt niet meer opnieuw getest en mag na 7 dagen weer buitenkomen. 

"Als je niet opnieuw getest wordt en je hebt nog een hoge concentratie virus in je lijf, dan loop je wel het gevaar om nog virus te verspreiden", zegt Maes.

Nog niet zo heel lang geleden duurde een quarantaine of isolatie 14 dagen, maar dat is teruggeschroefd. Piet Maes pleit ervoor om de periode nu opnieuw op te trekken. Een andere oplossing zou ook kunnen zijn dat iedereen eerst getest wordt voordat hij of zij uit quarantaine of isolatie mag.

Beluister hier het volledige gesprek in "Vandaag" met Piet Maes:

Viroloog Piet Maes: "Reisbeperkingen hebben nu nog weinig zin, het kwaad is al geschied"

Nevenwerkingen van coronavaccin? Minder dan 1 op de 1.000 ingeënte Belgen meldt een bijwerking

Van de eerste 100.000 mensen die in ons land zijn gevaccineerd, zijn er 73 die een bijwerking signaleren. Dat blijkt uit gegevens van het FAGG, het federaal geneesmiddelenagentschap. Dat is dus minder dan 1 op de duizend. Bovendien blijken de meeste klachten binnen enkele dagen te verdwijnen. De meeste klachten zijn ook gekend en staan beschreven in de bijsluiter.

Lees meer in dit artikel:

Druktebarometer van De Lijn voorbije maand 4,3 miljoen keer bevraagd

De druktebarometer van De Lijn, waarmee de vervoersmaatschappij de drukte op haar lijnen in kaart brengt, is de voorbije 30 dagen 4,3 miljoen keer bevraagd. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) geantwoord op een vraag van SP.A-parlementslid Els Robeyns. In dezelfde periode kleurde 5 procent van de tramritten en 1 procent van de busritten rood, de kleur waarmee wordt aangegeven dat het voertuig overvol zit.

Het is volgens minister Peeters nog te vroeg om te zeggen welke impact de druktebarometer van De Lijn precies heeft op het reisgedrag van de reizigers, maar volgens haar wordt het instrument alvast gretig gebruikt. 

Peeters blijft ook wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de reizigers. "We roepen de mensen op om enkel de noodzakelijke verplaatsingen te doen en om drukke momenten en plaatsen zoveel mogelijk te vermijden. Ook drukke trams en bussen worden best vermeden", aldus Peeters. Volgens haar doet de druktebarometer zijn werk door voor elke rit een voorspelling te maken.

Parlementsleden Els Robeyns (SP.A) en Imade Annouri (Groen) wijzen erop dat naast de reiziger zelf ook de vervoersmaatschappij verantwoordelijkheid draagt. Het is aan De Lijn om voldoende aanbod en capaciteit te voorzien om zo overbezette voertuigen te vermijden.

Volgens minister Peeters wordt dat aanbod constant opgevolgd. Zij wijst ook op het initiatief rond de versterkte ritten. Ze ziet ook een sterke daling in het aantal klachten: "In september waren er nog 784 klachten, maar in november was dat gedaald naar 36 en in december naar 34".

Football news:

Schalke heeft nog geen 10 wedstrijden gewonnen en staat als laatste in de Bundesliga. Ze hebben 10 punten in 24 wedstrijden
Monchi verontschuldigde zich bij Koeman omdat hij hem een zeurpiet noemde. Hij verontschuldigde zich ook bij Messi
Een speler uit de 3e divisie van Guatemala werd gediskwalificeerd voor 5 jaar voor het raken van een scheidsrechter in het gezicht
Benzema kan met Atletico spelen. Hij keerde terug naar de algemene groep van Real Madrid
Leeds middenvelder Diaz: Ronaldinho is mijn jeugd idool. Hij speelde met vreugde en spontaniteit
Rivaldo: ik zou graag Barca ' s epische comeback tegen PSG zien, maar ik geloof het niet. Het winnen van de Cup zal het seizoen niet redden
Marquinhos: ik word steeds meer enthousiast over Ligue 1. Het is niet PSG slecht, alleen andere teams op een goed niveau