Belgium

Liveblog - "Nachtklok niet uitgebreid in Vlaanderen", Vlaamse regering zit bijeen, nieuw dagrecord van 689 opnames

De Vlaamse regering buigt zich vanaf 18 uur over strengere coronamaatregelen. Een uitgebreide nachtklok zoals in Wallonië en Brussel zou voorlopig niet op de tafel liggen. Er volgen mogelijk wel strengere regels voor sport en cultuur. België heeft nu, in verhouding tot het aantal inwoners, de meeste coronabesmettingen van Europa. Het aantal ziekenhuisopnames blijft de hoogte ingaan. Lees meer in onze liveblog.

Rond 18 uur houdt de Vlaamse regering een extra ministerraad om mogelijk strengere coronamaatregelen in Vlaanderen te nemen. Na afloop volgt een persconferentie die je hier rechtstreeks kan volgen, maar ook in onze app. Die laatste kan je gratis downloaden voor iOS en voor Android.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

12 min

Wat ligt er op tafel bij de Vlaamse regering?

Vanaf 18 uur vanavond buigt de Vlaamse regering zich over nieuwe maatregelen om de coronacrisis aan te pakken. Brussel en Wallonië deden dat vorige week al. Zo begint de nachtklok er vroeger en duurt die langer. Volgens onze bronnen zou dat in Vlaanderen alvast niet op de tafel liggen.

Er zouden wel strengere regels volgen in cultuur en sport. Zo zou sport helemaal stilgelegd worden, met uitzondering voor buitensporten en voor de jeugd, jonger dan 12 jaar. In Brussel is ook het culturele leven helemaal stilgelegd, het is nog niet duidelijk of Vlaanderen daarin volgt.

Het zal pas helemaal duidelijk worden als het overleg met de Vlaamse regering is afgelopen.

Een overzicht van de mogelijke maatregelen in dit artikel:

14 min

689 ziekenhuisopnames voorbije 24 uur, record van 28 maart is gebroken

De voorbije 24 uur zijn 689 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Dat vertelt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano aan Het Laatste Nieuws en bevestigt hij aan VRT NWS. Het vorige record van 28 maart is daarmee gebroken. Die dag ging het om 629 patiënten. "Het wordt heel warm in de ziekenhuizen", zegt hij. "Er is dringend actie nodig."

België telt relatief gezien het grootste aantal COVID-19-besmettingen van heel Europa

België telt relatief gezien de meeste COVID-19-gevallen van heel Europa, met 1.390 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken. Dat blijkt uit recentste cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Tot nu toe ging Tsjechië ons land vooraf, maar dat is dus niet langer het geval.

Tsjechië telt op dit moment 1.379 besmettingen per 100.000 inwoners op twee weken. Op verre afstand volgen Luxemburg (760), Slovenië (732) en Nederland (694). ECDC verzamelt niet alleen de gegevens van de 27 landen van de Europese Unie, maar ook van de andere landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, net als het Verenigd Koninkrijk.

Het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan COVID-19 ligt op dit moment het hoogste in Tsjechië, met 12 overlijdens per 100.000 inwoners op twee weken. In België is dat cijfer, met 6 overlijdens, momenteel het op een na hoogste van Europa.

06 min

Sommige voorzieningen voor mensen met handicap "in zwaar weer"

Ook in de sector van de gehandicaptenzorg zijn er veel coronabesmettingen. Er is een besmettingsgraad van 1,25 procent, toch nog iets lager dan de algemene Belgische besmettingscijfers. De cijfers zijn gebaseerd op de eigen tellingen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. In 1 op de 6 zorgcentra voor mensen met een handicap, zijn er al besmettingen genoteerd. 

Karina De Beule van het agentschap zegt dat de situatie ook in de zorgcentra voor gehandicapten ernstig is. "De laatste weken zijn er toch wel exponentiële stijgingen van de besmettingen", zegt ze. "Niet de hele sector is getroffen, maar het is wel degelijk zo dat sommige voorzieningen in zwaar weer zitten, met ziekenhuisopnames en overlijdens."

Ze zijn heel alert en overleggen goed met alle betrokkenen in de sector, om alle nodige voorzorgen te nemen én om de crisis in te dijken. "Ons geluk is dat we in vergelijking met de eerste golf over voldoende beschermings- en testmateriaal beschikken", aldus De Beule. "We hebben ook veel ervaring door de vorige zware periode en kunnen die nu gebruiken. We willen zoveel mogelijk dezelfde verzorging aanbieden aan de mensen, al zal dat niet altijd meer kunnen, een uitdaging wordt het zeker, dat voelen we nu duidelijk.”

18 min

Politie Brussel West stelde 265 processen-verbaal op sinds aanscherpen maatregelen

Sinds de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus op 19 oktober opnieuw werden aangescherpt, heeft de lokale politie van de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem) 265 overtredingen vastgesteld.

Achtentwintig procent daarvan ging om overtredingen van het samenscholingsverbod, 38 procent om inbreuken op de avondklok, en 27 procent om mensen die geen mondmasker droegen. "Afgelopen nacht werden, bij de verstrengde toepassing van de avondklok, 18 processen-verbaal opgesteld", klinkt het bij de politie.

32 min

Kerstversiering verkoopt extra vlot om donkere coronadagen door te komen: "Sommige klanten zetten nu al een kerstboom voor de gezelligheid"

In tuin- en decoratiecentra, onder meer in Merelbeke en Erpe-Mere, verkoopt de kerstversiering opvallend vlotter dan de voorbije jaren. "Mensen die nu thuis werken willen het al gezellig maken in deze donkere coronadagen."

Lees meer in dit bericht:

33 min

Jongerenatelier Villa Basta ligt stil tot eind december: "Risico op besmettingen wordt te groot"

Omdat het aantal coronabesmettingen in ons land sterk stijgt, heeft het creatief jeugdcultuurhuis Villa Basta beslist om alle activiteiten tot eind december preventief te schrappen. Want er komen kinderen en jongeren uit verschillende gemeenten naar de cursussen, workshops en kampen. 

Lees meer in dit bericht:

33 min

Oost-Vlaamse bus rijdt door provincies om snelle coronatesten af te nemen. Eén sneltest kost 80 euro

Vanaf donderdag kan je je in de provincie Oost-Vlaanderen en in andere provincies laten testen op een bus. De 'sneltestbus' kan per dag 150 à 200 mensen testen op corona. Bedrijven of scholen kunnen de bus inschakelen om hun personeel te laten testen. Maar ook als je gewoon zeker wil zijn, kan je er terecht. Zo'n sneltest kost 80 euro. Bedrijven die meerdere mensen willen laten testen betalen minder.

Lees meer in dit bericht:

39 min

Omzet luchtvaartmaatschappijen in 2021 nog bijna helft lager dan voor corona

Wie denkt dat de luchtvaartsector volgend jaar wel even uit het coronadal zal klimmen, ziet dat verkeerd. Volgens de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen (IATA) zal de omzet van de maatschappijen wereldwijd in 2021 nog altijd 46 procent lager liggen dan in 2019.

Zonder financiële steun van de overheden zullen luchtvaartmaatschappijen massaal failliet gaan, klinkt het.

41 min

Zweden verstrakt aanbevelingen in sommige regio's

Inwoners van Zuid-Zweden wordt gevraagd om hun contacten te beperken en het openbaar vervoer en gesloten plaatsen te vermijden. Ook Zweden is in de greep van een opleving van het nieuwe coronavirus.

Skåne, de meest zuidelijke regio van Zweden, treedt in de voetsporen van de stad Uppsala, 70 km van Stockholm, waar bewoners sinds vorige week het advies krijgen om openbaar vervoer en fysiek contact met mensen buiten de huisgenoten te vermijden tot 3 november. De voor Skåne aangekondigde aanbevelingen blijven minimaal drie weken van kracht.

In een tijd waarin een groot deel van Europa zijn maatregelen aan het versterken is om de COVID-19-pandemie in te dammen, probeert Zweden op zijn eigen manier de maatregelen aan te passen, maar het land blijft over het algemeen zijn koers handhaven van een strategie zonder inperkingen of dwangmaatregelen.

42 min

Regering draagt bij aan vakantiegeld tijdelijk werklozen

De federale regering gaat voor een vijfde tussenkomen in de bijkomende kosten voor het vakantiegeld van wie tijdelijk werkloos is geweest door de coronacrisis. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd tijdens een videoconferentie met de Groep van Tien, waarin werkgevers- en werknemersverenigingen zijn vertegenwoordigd.

Midden september bereikten de sociale partners een akkoord om de koopkracht van werknemers tijdens de coronacrisis te beschermen. Zo beslisten ze om dagen tijdelijke werkloosheid tot het einde van het jaar gelijk te stellen voor het recht op jaarlijkse vakantie, waardoor iedereen in 2021 zijn of haar volledig vakantiegeld krijgt.

Daarnaast raakten de sociale partners het eens om de bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en de inschakelingsuitkeringen verder te verlengen tot eind dit jaar.

46 min

Gents Lichtfestival uitgesteld voor onbepaalde tijd

De stad Gent heeft beslist om de komende editie van het Lichtfestival, dat eind januari en begin februari in een alternatieve vorm zou plaatsvinden, uit te stellen naar een later te bepalen datum. Dat meldt de stad in een persbericht. Ook het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink zullen niet plaatsvinden.

Lees meer in dit artikel:

FIFA-voorzitter Gianni Infantino test positief op coronavirus

FIFA-voorzitter Gianni Infantino (50) is besmet met het coronavirus. De Zwitserse voetbalbons vertoont milde symptomen en gaat tien dagen in quarantaine. 

Lees meer in dit artikel:

Raad van State beraadslaagt vrijdag over avondklok

De Raad van State beraadslaagt nu vrijdag over de avondklok in ons land. Maandag besliste een collectief van een tiental bezorgde burgers, onder wie zes academici, om de federale maatregel aan te vechten omdat hij ongrondwettelijk zou zijn. De zaak wordt nu bij hoogdringendheid behandeld.

Het verzoekschrift van een twintigtal pagina's vertrok maandag naar de Raad van State. Daarin eisen jurist Jan De Groote en wetenschapsfilosofe Karin Verelst dat het hoogste rechtscollege van ons land zich snel uitspreekt over het gebruik van de avondklok in de strijd tegen het coronavirus. Tegelijk met het verzoekschrift lanceerden de academici een online campagne met een open brief op de website www.geenvodjepapier.be. Die is intussen al meer dan 2.000 keer ondertekend, zeggen ze.

De Raad van State heeft nu beslist de zaak in Verenigde Kamers te behandelen, nu vrijdag 30 oktober. "Niet alleen resoneert de boodschap duidelijk bij de bevolking, afgaande op het grote aantal ondertekenaars van de open brief. Maar ook en vooral: dat de Raad van State ons verzoek bij hoogdringendheid behandelt in "Verenigde Kamers", betekent dat men de zaak wel degelijk heel ernstig neemt, en hij een uitspraak met het grootst mogelijk gezag willen doen", zegt Karin Verelst.

Gehandicaptensector kampt ook met problemen

Ook de gehandicaptensector wordt getroffen door de coronacrisis en kampt daarbij met specifieke problemen. Dat zegt Elke Winne, van de instelling Rozenweelde uit Aartrijke. Na de vaststelling van enkele besmettingen moest de werking van de instelling volledig worden gereorganiseerd. Een derde van de kinderen die er verblijven, zitten in de hoogrisicogroep. Winne hoopt dat het niet opnieuw tot een volledige lockdown komt, zowel voor de instellingen zelf, als voor de ouders die hun kind na al maar een keer per week kunnen zien. 

Spaanse artsen van openbare diensten gaan in staking temidden van pandemie

Artsen van de openbare diensten die op de rand van een inzinking staan na zes maanden strijd tegen het coronavirus, zijn gestart met een nationale staking, de eerste in 25 jaar, om meer erkenning te eisen.

Als gevolg van maatregelen op het gebied van sociale afstand en de minimumdienstverlening opgelegd door de autoriteiten, waren er in Madrid slechts ongeveer vijftig medici die protesteerden voor het parlement, en dat op aansturen van de Nationale Confederatie van Medische Vakbonden (CESM).

Volgens de CESM nam ongeveer 85 procent van de 267.000 Spaanse artsen deel aan deze staking, de meesten van hen symbolisch, want ze bleven nog steeds zorgen voor hun patiënten.

Deze nationale staking is een primeur in 25 jaar Spaanse gezondheidsgeschiedenis. De acties van artsen in Spanje verlopen meestal regionaal, omdat de regio's bevoegd zijn op het gebied van gezondheid.

Volgens Sergio Casabona, een gastro-enteroloog die meedeed aan de actie voor het parlement, was de druppel die de emmer deed overlopen voor zorgverleners een decreet dat het mogelijk maakt om de artsen naar andere ziekenhuisdiensten over te plaatsen als dat nodig gevonden wordt. Het is een hervorming die werd ingegeven door de COVID-19-pandemie, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Voor de artsenvakbond CESM is deze maatregel "de belangrijkste aanval op de Spaanse volksgezondheid" sinds lang.

Nog inzake gezondheidszorg maakte de Spaanse regering dinsdag bekend dat het budget voor volksgezondheid met 151 procent wordt verhoogd, met een toewijzing van ongeveer drie miljard euro extra, waarvan 2,4 miljard uit het Europese herstelplan zal komen en bedoeld voor de aankoop van vaccins en het versterken van het openbare netwerk van huisartsen.

Drukte bij kapsalon in As: “Mensen zijn bang dat de kapsalons terug moeten sluiten”

Haasten mensen zich zo snel naar de kapper nu er wellicht strengere coronarichtlijnen op komst zijn? Radio 2 Limburg belde vanmiddag met kapsalon Silvana in As en daar is het drukker dan anders. 

Lees meer in dit artikel:

Antwerpse ziekenhuizen schrijven open brief: “Wie zich niet houdt aan maatregelen is bedreiging voor medemens”

De Antwerpse ziekenhuizen hebben een open brief geschreven, omdat het water hen aan de lippen staat. Door het stijgend aantal coronabesmettingen zijn ze bang dat de ziekenhuizen overvol komen te liggen en dat het personeel te zwaar onder druk komt te staan. Ze vragen iedereen om de coronamaatregelen te respecteren om het aantal besmettingen terug te dringen.

Lees meer in dit artikel:

81 gedetineerden in gevangenis van Gent preventief in quarantaine

In de gevangenis aan de Nieuwewandeling in Gent zitten 81 gevangenen preventief in quarantaine, nadat 30 gevangenen contact hebben gehad met een persoon die mogelijk besmet is met corona. Daardoor moeten niet alleen die 30 gevangenen in quarantaine, maar ook hun celgenoten. Het is nu wachten op de testresultaten van de mogelijke besmette persoon voor er nieuwe stappen worden ondernomen.

Ook Vlaams-Brabant vraagt strengere coronamaatregelen op Vlaams niveau

De burgemeesters van Vlaams-Brabant vragen, net zoals hun collega's uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen, strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het overleg tussen de gouverneur en zijn burgemeesters. 

Lees meer in dit artikel:

Vlaamse Jeugdraad: "We mogen jongeren niet vastzetten in onzichtbare kooien"

De Vlaamse Jeugdraad wil dat jongeren en kinderen elkaar op een veilige manier kunnen blijven ontmoeten, zelfs nu de coronacijfers erg slecht zijn. Ze moeten voldoende echt contact met elkaar kunnen hebben. De Vlaamse regering zal vanavond nog strengere maatregelen nemen in de strijd tegen het coronavirus, maar mag de jongeren daarbij niet uit het oog verliezen, vindt Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

“Onze kernboodschap is inderdaad opnieuw dat we jongeren niet mogen verliezen en dat we hen, zelfs niet met deze alarmerende cijfers, mogen vastzetten in onzichtbare kooien omdat we vooral focussen op alles wat er kan misgaan. We zijn het verplicht aan de overgrote meerderheid van de jongeren die al maanden hun best doen om te bekijken hoe ze met elkaar in contact kunnen blijven.”

De Jeugdraad doet daarom constructieve voorstellen. “We zouden bijvoorbeeld in de publieke ruimte plaatsen kunnen gaan inrichten die perfect voldoen aan de regels van social distancing en andere regels om kinderen en jongeren er op een veilige manier met elkaar in contact te laten komen. Ik denk dat jongeren vandaag niet alleen hun gezinsbubbel nodig hebben maar ook echt elkaar.”

“Heel veel kinderen en jongeren houden zich al heel lang ontzettend goed aan de maatregelen en zijn nog altijd op zoek naar perspectief. Als  er één ding is dat we uit de eerste lockdown geleerd hebben, dan was het wel het dramatische effect op het mentale welzijn van kinderen en jongeren en ik zou vooral willen oproepen om dat niet meer te laten gebeuren.”

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) beseft hoe belangrijk het contact met leeftijdsgenoten voor jongeren is en wil hen ontzien bij de nieuwe coronamaatregelen. 

Bisschoppen schrijven Allerheiligenbrief over "bijzonder gevaarlijke situatie"

De kaart van ons land kleurt opnieuw donkerrood zowel in Brussel, Wallonië als Vlaanderen. Dat schrijven de Belgische bisschoppen in een opmerkelijke Allerheiligenbrief. De bisschoppen hebben het over "een bijzonder gevaarlijke situatie".

De bisschoppen roepen alle christelijke gemeenschappen en gelovigen op om loyaal mee te werken met de verantwoordelijke overheden en de afgekondigde maatregelen nauwkeurig te onderhouden. "Deze burgerzin hebben we nu meer dan nodig", heet het.

De bisschoppen waarschuwen ervoor dat "sommigen radeloos worden of wanhopig. Ze vrezen de deuren te moeten sluiten of zien een faillissement op zich afkomen. Wij vragen onze gemeenschappen en alle gelovigen om deze personen op de beste manier te ondersteunen, om solidair met hen te zijn en hun kansen voor de toekomst open te houden. De zorg voor het mentaal welzijn van wie door de crisis worden getroffen, is een collectieve verantwoordelijkheid."

Binnen enkele dagen is het Allerheiligen en Allerzielen, zo schrijven de bisschoppen. "Door de verscherpte maatregelen zullen met Allerheiligen geen kerkdiensten met een grote gemeenschap kunnen doorgaan", aldus de bisschoppen. "Bij voorbaat danken we parochies die tijdens de komende novemberdagen families in rouw een passend teken van verbondenheid bezorgen. Personen of families die hun overledenen willen gedenken en voor hen bidden, kunnen ze ondersteunen met een symbool, een ritueel of een gebedstekst. Dat kan ook gebeuren in openlucht of bij het kerkhof."

De bisschoppen benadrukken dat ze als christenen geloven in de kracht van het gebed. "Juist in deze onzekere tijden vraagt de Heer dat we blijven getuigen van solidariteit en vertrouwen", besluiten de bisschoppen. "Het feest van Allerheiligen herinnert ons eraan dat wij geroepen zijn om 'allen heiligen' te worden. Om te leven uit Gods leven."

Geen nieuwe coronagevallen bij KV Mechelen, 10 spelers blijven in quarantaine

De laatste testronde bij KV Mechelen van maandag heeft geen nieuwe coronabesmettingen opgeleverd. Tien spelers uit de A-kern blijven uit voorzorg wel in quarantaine. Of het competitieduel van zaterdag op het veld van Club Brugge doorgaat, is nog afwachten.

Lees meer in dit artikel:

Sekswerkers vragen dringend steunmaatregelen na prosititutieverbod in Brussel

Het Belgisch sekswerkerscollectief UTSOPI toont begrip voor het prostitutieverbod dat de Brusselse regering heeft opgelegd en al zeker tot 19 november geldt. Maar er is wel dringend nood aan concrete steun voor de sekswerkers. Vooral financieel krijgen ze het nu nog moeilijker, omdat hun statuut hen vaak in de steek laat, klinkt het.

Nu de cafés en restaurants de deuren moeten sluiten en de contacten tot een minimum beperkt moeten worden, begrijpt UTSOPI dat ook prostitutie op straat en in inrichtingen die al dan niet aan deze activiteit zijn gewijd, verboden worden. De Brusselse regering legde maandag tot 19 november een prostitutieverbod op. De vraag die nu luid weerklinkt vanuit het Belgische sekswerkerscollectief is die om concrete financiële steunmaatregelen. Ze voelen aan dat sekswerkers nog te vaak vergeten worden, terwijl het vaak al om kwetsbare mensen gaat.

"We gaan opnieuw een crowdfunding opstarten om de sekswerkers te ondersteunen, maar op vlak van de overheid is er het overbruggingsrecht. Dat is enkel voor zelfstandigen en helaas zijn er weinig zelfstandigen onder de sekswerkers. Het merendeel, zeker in Brussel, zijn vrouwen zonder papieren. Voor hen is er enkel dringend medische hulp, maar de huur wordt daar niet mee betaald", zegt Daan Bauwens van UTSOPI.

Als er geen steun komt, dreigt de prostitutie toch door te gaan in achterkamers. En dat is nog gevaarlijker voor de volksgezondheid. "Sinds september zijn er zeer weinig klanten en dat maakt de situatie extra moeilijk. Als ze geen steun krijgen, zullen ze toch nog werken en dan wordt het gevaarlijk. Zowel voor de sekswerkers als voor de klanten en dus de bevolking", benadrukt Bauwens.

Aantal nieuwe besmettingen in Nederland stabiliseert boven de 10.000

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 10.315 positieve tests geregistreerd, wat iets minder is dan het aantal dat maandag werd gemeld (10.346 besmettingen). Dat meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op een week tijd werden er 67.542 positieve tests geregistreerd, tegenover 55.587 nieuwe gevallen in de week ervoor. Het aantal nieuwe meldingen stijgt daarmee minder snel.

Er is wel een duidelijke toename van het aantal sterfgevallen. De afgelopen week zijn er in Nederland 329 overlijdens door het coronavirus gemeld, terwijl er een week eerder sprake was van 185 doden. Alleen al op dinsdag werden 70 nieuwe sterfgevallen door COVID-19 bevestigd.

Het RIVM benadrukt dat er van de 329 sterfgevallen 198 in de afgelopen week zijn overleden. Bij de anderen gaat het om sterfgevallen van langer geleden, die met wat vertraging zijn doorgegeven.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 109 toegenomen. Het totale aantal patiënten met COVID-19 bedraagt nu 2.358, van wie er 529 op een afdeling intensieve zorgen liggen.

OPINIE: Is ons federalisme besmet met corona?

Grondwetspecialist Stefan Sottiaux en doctoraatsonderzoeker Karel Reybrouck stellen een verschuiving vast in het coronabeleid. De deelstaatregeringen krijgen (of claimen) onder de federale regering-De Croo meer invloed en beleidsruimte. Wat dat betekent voor onze staatsstructuur schetsen ze in deze opinie:

Half miljoen Vlaamse mondmaskers naar Zwitserland en terug

De Vlaamse woonzorgcentra krijgen een nieuwe lading van 500.000 FFP2-mondmaskers. Die waren maanden geleden afgekeurd door een ontbrekende sticker en stonden stof te vergaren in Gent. De maskers zijn nu goedgekeurd, maar daar was wel een ritje naar Zwitserland voor nodig.

Lees hier het volledige artikel:

Studenten van AP Hogeschool gaan triageposten administratief ondersteunen

Een tiental derdejaarsstudenten Health Care Management van de AP Hogeschool gaan tot eind dit jaar de triagepunten in de stad Antwerpen en omgeving administratief ondersteunen, nu die het zwaar te verduren hebben tijdens de tweede coronagolf. Eerder zette de AP Hogeschool ook al studenten verpleegkunde in om hun steentje bij te dragen in de gezondheidscrisis.

De studenten in kwestie zullen enkele dagen per week taken uitvoeren als telefonische en administratieve ondersteuning, het plannen van afspraken, het doorbellen van testresultaten, het aanmaken van formulieren en het informatie verstrekken rond quarantaine en testing. Ze zijn specifiek voor dit soort taken opgeleid, stelt de AP Hogeschool, die het heeft over een win-winsituatie voor studenten én eerstelijnszorg.

De werkervaring zal door de hogeschool als stage worden beschouwd. In principe zouden de studenten dit academiejaar deelnemen aan een stageproject in Frankrijk en Wallonië, maar door de coronacrisis werd dat afgeblazen. Nu kunnen ze dus toch nog de nodige ervaring opdoen op het terrein, klinkt het.

De studenten zullen onder meer bijspringen in de triageposten van Antwerpen-Noord, Merksem, Stabroek, Schoten en Geneeskunde voor het volk in Hoboken.

Kempense ziekenhuizen voeren strengere bezoekersregeling in

De ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) verstrengen vanaf morgen hun regelingen voor bezoekers en begeleiders. Dat meldt het netwerk in een persbericht. Bezoeken zullen pas mogelijk zijn vanaf de zesde dag van opname, begeleiders worden ook slechts zeer uitzonderlijk toegelaten.

De Kempense ziekenhuizen willen hiermee vooral hun patiënten en medewerkers zo goed mogelijk beschermen tegen het coronavirus en verdere verspreiding tegengaan. Het H. Hartziekenhuis in Mol moest afgelopen weekend een opnamestop invoeren na besmettingen op de geriatrie, die mogelijk veroorzaakt werden door onvoorzichtige bezoekers.

Vanaf morgen zal bezoek enkel nog mogelijk zijn voor kinderen onder de 18 jaar, die nog bezoek mogen krijgen van de ouders of voogd. Op materniteit is bezoek toegelaten door de partner van de moeder. Voor palliatieve patiënten worden afspraken gemaakt met de behandelende arts.

Patiënten die langer dan vijf dagen opgenomen zijn, mogen vanaf de zesde dag één bezoeker ontvangen. De Kempense ziekenhuizen benadrukken dat bezoekers of begeleiders met COVID-19-symptomen of een recent risicocontact niet naar het ziekenhuis mogen komen. Dit kan de gezondheid van de patiënten en medewerkers ernstig in gevaar brengen, heet het.

Stroobants: "Schade is zeker, hoe groot en hoelang hangt af van vanavond"

Dokter Jan Stroobants, de voorzitter van de vereniging van spoedartsen, windt er geen doekjes op. De maatregelen die mogelijk vanavond door de Vlaamse regering worden aangekondigd komen volgens hem te laat, al kunnen ze wel nog een impact hebben op de grootte van de schade. "De duurtijd van de crisis wordt bepaald door de maatregelen die vanavond genomen worden. Er zal sowieso schade aangericht zijn."

Stroobants zegt dat ze het al lang van ver zagen aankomen dat het zo zou lopen. "Als we de grote tanker niet bijsturen, lopen we sowieso op de klippen", zegt hij. "We gaan sowieso averij oplopen. Of het een totale crash zal zijn, zullen de volgende dagen moeten uitwijzen."

Directeur Europa Ziekenhuizen waarschuwt: "We worden gedwongen om keuzes te maken"

Peter Fontaine, algemeen directeur van de Brusselse Europa Ziekenhuizen trekt aan de alarmbel. De curve van de Brusselse ziekenhuisopnames blijft de slechte richting opgaan en hij ziet binnenkort ook Vlaanderen verzadigd raken. "Dan gaan we inderdaad gedwongen worden om keuzes te maken, niet alleen op de COVID-afdelingen", aldus Fontaine.

Toen de eerste lockdown afgekondigd werd, vingen ze in de Europa Ziekenhuizen 22 COVID-19-patiënten op. Dat aantal is in de daaropvolgende weken gestegen tot een maximum van 85 patiënten tijdens de piek, een verviervoudiging.

"Vandaag hebben we al meer dan 110 COVID-19-patiënten liggen in onze ziekenhuizen", verduidelijkt Fontaine. "Er is geen beslissing genomen om de sociale mobiliteit, die nog altijd enorm is, stil te leggen. Ter illustratie: we zien geen enkel effect van de beslissing die op 7 oktober is genomen om in Brussel de cafés te sluiten. Dat hadden we eigenlijk al moeten zien."

De vrees groeit dat indien Vlaanderen, net zoals Wallonië en Brussel, met overvolle ziekenhuizen komt te zitten en de transferpolitiek vanuit Brussel stil komt te liggen, terwijl die nu net de ziekenhuizen in de hoofdstad verlicht.

"Deze week heb ik de opdracht gegeven om zoveel mogelijk patiënten te spreiden en te transfereren, maar als er geen grondige ingrepen komen, dan zit binnen een week Vlaanderen ook vol en dan stopt de transfermogelijkheid. Dan gaan we inderdaad gedwongen worden om keuzes te maken, niet alleen op de COVID-afdelingen", waarschuwt Fontaine.

Corona-alarm bij Lazio? Amper 12 spelers tekenen present op training

Een dag voor de Champions League-wedstrijd tegen Club Brugge is er mogelijk wat aan de hand bij Lazio. Volgens de Italiaanse media bestaat de mogelijkheid dat een aantal spelers besmet is met het coronavirus.

Lees meer in dit artikel:

Brusselse museumsector niet te spreken over plotse sluiting: "Musea zijn geen coronabroeihaarden"

Brussels Museums vzw, die de 115 Brusselse musea vertegenwoordigt, reageert vol onbegrip op de beslissing die de Brusselse provinciale crisiscel zaterdag nam om alle culturele instellingen te sluiten. "Onze sector is op geen enkel moment verwittigd dat de Brusselse regering een eventuele sluiting overwoog. We betreuren dat ten zeerste", laat Pieter Van der Gheynst, directeur van Brussels Museums, verstaan.

Lees meer in dit artikel:

West-Vlaamse instellingen voor mensen met beperking zijn extra voorzichtig met bezoek

Ook in de West-Vlaamse instellingen voor mensen met een beperking neemt het aantal besmettingen toe. "De Vleugels" in Klerken besloot daarom al om voorlopig geen bezoek meer toe te laten. In Dominiek Savio in Gits kan dat wel nog, maar onder strikte voorwaarden. 

Lees meer in dit artikel:

Overlegcomité komt vrijdagnamiddag opnieuw bijeen

De federale en deelstaatregeringen steken vrijdagnamiddag opnieuw de koppen bijeen in het Overlegcomité. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Op de agenda staat onder meer de evaluatie van de sluiting van de horeca.

De federale en deelstaatregeringen beslisten half oktober restaurants en cafés een maand lang te sluiten. Dat ging gepaard met een nachtklok van middernacht tot 5 uur 's morgens. De maatregelen zouden na twee weken, komende vrijdag dus, geëvalueerd worden.

Het Overlegcomité komt daarom vrijdagnamiddag samen, bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dinsdag in de Kamercommissie Gezondheid. Het kabinet van premier Alexander De Croo bevestigt.

Intussen trof het Overlegcomité vorige week extra maatregelen op het gebied van sport en cultuur én gingen Wallonië en Brussel op eigen houtje nog stapje verder, met onder meer een langere avondklok en strengere regels rond vrijetijdsbesteding. Vlaanderen volgt wellicht dinsdagavond/vanavond.

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach