Belgium

Liveblog - Minister Vandenbroucke: "Aantal besmettingen moet onder de 800 blijven en ziekenhuisopnames onder de 75"

We moeten onder de 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames blijven vooraleer er over versoepelingen kan worden gesproken. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gezegd. Intusssen blijven alle coronacijfers in ons land dalen. In Nederland wordt bekeken of er extra afspraken moeten komen over de vele Belgische dagjestoeristen. En farmabedrijf Moderna dient een aanvraag in voor de goedkeuring van een coronavaccin.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

01 min

WHO maant aan tot "extreme voorzichtigheid" tijdens feestdagen

Het totale aantal nieuwe coronabesmettingen wereldwijd is voor het eerst sinds september gedaald, maar tijdens de feestdagen moet erover gewaakt worden dat deze vooruitgang niet teniet wordt gedaan. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard.

"Dit is niet het moment voor zelfgenoegzaamheid. Zeker niet met de feestdagen die er in vele landen en culturen zitten aan te komen", zo klonk het tijdens een persconferentie in Genève.

De feestelijkheden zouden best binnen het eigen huishouden plaatsvinden, deelde Tedros mee. Bijeenkomsten met verschillende andere families moeten worden vermeden. Het afspraken met familieleden of vrienden "is het niet waard om hen, of jezelf, in gevaar te brengen".

De WHO sprak zich niet uit over het komende wintersportseizoen in Europa. Tedros beklemtoonde wel dat mensen zo veel mogelijk moeten proberen om drukke plaatsen te vermijden. "De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is: 'moet ik wel reizen? '", verklaarde hij.

19 min

Wanneer zal het Overlegcomité over versoepelingen praten?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft in “Terzake” uitgelegd wanneer het Overlegcomité over versoepelingen gaat praten. 

Vorige week is op dat overleg met de verschillende regering afgesproken dat daarvoor de komende tijd drie indicatoren in de gaten worden gehouden.

Bekijk hier de uitleg van de minister in "Terzake" en lees eronder verder:

De eerste indicator is het dagelijkse aantal besmettingen: dat moet eerst 14 dagen onder de 800. “En dat moet je daarna drie weken volhouden”, aldus Vandenbroucke. Nu zitten we op een kleine 2.400. Geen eenvoudige opgave dus.

De tweede indicator, zo legde de minister uit, is het aantal ziekenhuisopnames. Dat moet onder de 75 per dag blijven, terwijl we nu gemiddeld maar net onder de 230 zitten.

En de derde indicator is dat beide voorgaande indicatoren samen een dalende tendens moeten hebben. De minister heeft er goede hoop op dat dit ons op termijn zal lukken.

15 min

SP.A-voorzitter Conner Rousseau behoudt volste vertrouwen in minister Vandenbroucke

SP.A-voorzitter Conner Rousseau behoudt het volste vertrouwen in zijn partijgenoot en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Dat heeft hij maandag gezegd in "Terzake", nadat er kritiek was ontstaan op de uitspraak van Vandenbroucke dat de sluiting van de niet-essentiële winkels een schokeffect moest creëren.

Lees het volledige artikel hier:

30 min

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde wordt uitgesteld naar zondag 29 mei 2022

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde wordt uitgesteld naar zondag 29 mei 2022, dat heeft het organiserende Ros Beiaardcomité beslist na een grondige evaluatie van de huidige coronasituatie.

Het  Ros  Beiaardcomité  heeft  dit  voorjaaral  een  eerste  keer beslist om de prestigieuze tienjaarlijkse ommegang van 2020 uit te stellen. Op dat moment was de algemene  verwachtingdat  de  Covid-crisis snel  opgelost zou zijn en het  "normale  leven" opnieuw kon hervatten. Vanuit dat perspectief werd gevraagd omeen jaartje extra geduld te oefenen. 

De impact van de huidige coronasituatie maakt het onmogelijk om tegen mei 2021 een Ros Beiaardommegang te organiseren die voldoet aan alle verwachtingen van het Ros Beiaardcomité en het publiek, met name een veilig, kwalitatief en belevingsvol evenement voor jong en oud. De kaarten voor de Ros Beiaardommegang blijven geldig.

48 min

Eind volgende week geen nertsen meer in Nederland

Vanaf eind volgende week zullen er in principe geen nertsen meer in Nederland zijn, zo heeft minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) meegedeeld. Op dit moment zijn nog maar op vier Nederlandse bedrijven nertsen aanwezig, maar de verwachting is dat deze dieren uiterlijk eind volgende week worden afgemaakt om hun vacht, verklaart de minister.

Het verbod op het fokken van nertsen is in Nederland met verschillende jaren vervroegd omdat de dieren besmet kunnen worden met het coronavirus. De angst is dat het virus onder nertsen blijft bestaan, ook als er voor mensen bijvoorbeeld een vaccin is gevonden. In Denemarken is het virus ook in nertsen gemuteerd naar een andere vorm, waar een vaccin minder vat op lijkt te hebben.

Meer dan de helft van de Nederlandse nertsenkwekerijen is al geruimd, omdat het coronavirus op die bedrijven is aangetroffen. De pelsperiode loopt bijna af, dus ook de nertsen op gezonde bedrijven zijn inmiddels vrijwel allemaal gedood.

52 min

Nog niet alle musea openen morgen de deuren: "Wel groot enthousiasme om het zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen"

Vanaf morgen mogen de musea in ons land weer opengaan, maar niet alle musea zullen onmiddellijk weer de deuren openen. Dat heeft vooral te maken met praktische zaken, zoals personeel dat ergens anders ingezet is, kwetsbare collecties die opnieuw moeten opgesteld worden of werkzaamheden in het museum. 

Welke musea er klaar voor zijn en welke er nog wat meer tijd nodig hebben, staat in het volledige artikel:

Turkije in weekends helemaal op slot, doordeweeks avondklok

In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus gaat Turkije in de weekends helemaal op slot, zo heeft president Recep Tayyip Erdogan maandag aangekondigd. Van vrijdag 21.00 tot maandag 05.00 uur mag niemand zonder goede reden naar buiten. Supermarkten zijn echter op welbepaalde tijdstippen open.

Doordeweeks zal een avondklok gelden van 21.00 tot 05.00 uur. De maatregelen gelden vanaf dinsdag. Mensen ouder dan 65 en jongeren onder de 20 mogen geen openbaar vervoer meer gebruiken. Nieuwjaarsfeesten zullen er niet zijn, op begrafenissen mogen maximum dertig mensen aanwezig zijn.

Momenteel zijn er in Turkije dagelijks ongeveer 30.000 nieuwe besmettingen. Zondag overleden 185 mensen aan COVID-19.

Sluiting niet-essentiële winkels was advies van experten

De sluiting van de niet-essentiële winkels stond expliciet in de aanbevelingen van het adviesorgaan Celeval en werd gesteund door een overgroot deel van zijn leden. 

Dat blijkt uit een Celeval-advies van 29 oktober, dat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft bekendgemaakt. Ter herinnering: een dag later besliste het Overlegcomité een verstrengde lockdown in te voeren, met daarin de sluiting van die winkels.

"De toestand is bijzonder ernstig, en de meest strenge noodmaatregelen zijn nu noodzakelijk geworden", staat te lezen in het advies. Celeval somt daarop een reeks maatregelen op in aanloop naar de vergadering van het Overlegcomité op 30 oktober, waarin alle regeringen van ons land vertegenwoordigd zijn.

Vijfduizend reservaties op eerste dag voor zwembaden Sportoase

Voor de zwembaden van Sportoase hebben 4.950 mensen reeds een tijdslot gereserveerd om op een van de komende veertien dagen te gaan zwemmen. Dat meldt Michaël Schouwaerts, algemeen directeur van groep Sportoase. Op de eerste dag van de heropening, morgen, zullen er al zeker 1.620 mensen gaan zwemmen.

Vrijdag besliste het Overlegcomité dat zwembaden opnieuw mogen openen. Recreatiezones daarentegen moeten wel gesloten blijven. Vanaf morgen/dinsdag kunnen zwemmers dus opnieuw baantjes trekken en kunnen kinderen weer naar de zwemles.

Intensivist Geert Meyfroidt: "Remdesivir is geen wondermiddel of middel dat niet werkt, het beperkt de ziekenhuisopname van beperkte groep patiënten"

De professor en intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven heeft in "De wereld vandaag" de bestelling van het geneesmiddel Remdesivir begin dit jaar verdedigd. Uit de voorlopige resultaten van een nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat er geen bewijs is dat het middel een effect heeft op een verkort ziekenhuisverblijf voor Covid-19-patiënten.

"Het is altijd moeilijk wanneer onderzoeksresultaten die normaal onder vakgenoten worden besproken in de gewone pers komen. Dan wordt dat ofwel een wondermiddel of een middel dat niet werkt. De waarheid zit zoals altijd tussen de twee. Het is nooit een wondermiddel geweest, maar het is een medicijn dat we voor een beperkte groep patiënten kunnen gebruiken om het ziekenhuis van de patiënten in te korten met vijf dagen. Dat is gebaseerd op een grote Engelse studie", zegt Geert Meyfroidt.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een eigen onderzoek gestart. "Op basis van voorlopige resultaten is het effect op verkort op ziekenhuisverblijf bewezen. De WHO meldt nu dat er verdere studies moeten gebruiken."

Achteraf bekeken had België niet moeten intekenen op extra dosissen, maar toen de bestelling werd geplaatst, was er nog geen volledige duidelijkheid over het nut van Remdesivir. "Op het moment zelf onder het bewind van de vorige minister van Volksgezondheid, moesten er beslissingen worden genomen op basis van onvolledige wetenschappelijke gegevens. Dat is ook het geval bij de vaccins. Het farmabedrijf dat Remdesivir produceert, heeft er wel veel geld aan verdiend."

Football news:

Torino heeft Giampaolo ontslagen als hoofdcoach ... Torino heeft coach Marco Giampaolo ontslagen. De directie van de club besloot de 53-jarige specialist te ontslaan na een gelijkspel in de wedstrijd met Spezia (0:0), die vanaf de 8e minuut tien speelde. Na 18 rondes staat Torino op de 18e plaats in de Serie A standings, met slechts 13 punten. Davide Nicola, bekend om zijn werk met Crotone, Genua en andere teams, kan de nieuwe hoofdcoach van Torino worden
Gary Neville: Manchester United zal geen kampioen worden tenzij Pogba een paar maanden van briljant spel geeft.Voormalig Manchester United verdediger Gary Neville heeft de kansen van het team beoordeeld om dit seizoen het Engelse kampioenschap te winnen. Ik denk dat Manchester United een kleine kans heeft om de Premier League te winnen. Liverpool en Manchester City zijn nog steeds de sterkste teams in de competitie. Maar die kansen hangen af van de vraag of Paul Pogba een paar maanden briljant spel levert. Hij is daartoe in staat. Hij heeft vertrouwen, er is een goede gonor in de zin dat hij vertrouwen heeft in zichzelf. Hij gelooft dat hij moet spelen in belangrijke wedstrijden en titels nemen, hij heeft een positieve instelling, omdat zichzelf beschouwen de sterkste is de beste manier om te winnen. In de laatste 20 minuten van de wedstrijd tegen Liverpool had ik het gevoel dat Manchester United dat vertrouwen bijna miste. Ze zijn ergens in de buurt, maar dit is wat het team niet zal toestaan om het kampioenschap te winnen zei Neville
Mohamed Salah: Ik wil zo lang mogelijk in Liverpool blijven, maar alles is in handen van de club
De Eintracht kapitein beëindigde zijn carrière in het midden van het seizoen voor zijn zoon. Hij nam afscheid van voetbal door T-shirts uit te wisselen met scheidsrechter David Abraham keert terug naar Argentinië
Leicester doet mee aan de RPL kampioenschap. Ik wil niet zeggen of Chelsea betrokken is of niet ... Chelsea manager Frank Lampard heeft zijn verwachtingen gedeeld voor de Ronde 18 Premier League wedstrijd tegen Leicester. Leicester zit natuurlijk in de Premier League titelwedstrijd, gezien de manier waarop ze spelen, hun resultaten, hun positie in de league. Aan het eind van het vorige seizoen zijn we erin geslaagd om hen in de tafel te verslaan, maar het was een grote uitdaging voor ons omdat ze een zeer sterk team met sterke performers en een zeer goede coach. Ze zijn in de race, evenals een aantal andere teams, maar we moeten nu niet aan de kampioenschapsrace denken, we moeten aan onszelf denken, en als we winnen, zullen we terugkeren naar de posities waar we zouden moeten zijn. De kampioenschapsrace is geopend, vooral tegen de achtergrond van de recente seizoenen. Maar Ik wil nu niet te ver gaan en zeggen of we eraan deelnemen of niet. Onze standpunten zijn niet slecht. Ja, Het was een slechte serie, maar we kunnen alles veranderen met een paar positieve resultaten zei Lampard
Mancini over Pirlo: moeilijkheden in het begin-het is normaal, zelfs als je speelde op het hoogste niveau
Phil Neville nam Inter Beckham