Belgium

Liveblog - Minister Frank Vandenbroucke: "Moeilijke boodschap, maar we willen de mensen duidelijkheid geven"

De winkels, de musea en zwembaden mogen vanaf dinsdag weer open. Maar voor de feestdagen worden de regels nauwelijks versoepeld. "Laat ons ervoor zorgen dat kerst niet het begin is van een nieuw rampjaar", benadrukt premier Alexander De Croo. Alle updates daarover kunt u hier volgen.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

Minister Frank Vandenbroucke: "Beslissing over de kerstperiode is definitief"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft gemeld dat het Overlegcomité de beslissing voor de eindejaarsperiode niet zal aanpassen als de coronacijfers de komende weken dalen.

"De beslissing is definitief voor de kerstperiode. We willen de mensen duidelijkheid geven ook al is het geen prettige duidelijkheid. Het is beter van zeker te weten waar je naartoe gaat, dan de mensen in onzekerheid laten en we wilden absoluut geen loze beloftes doen", zegt Vandenbroucke in "Het Journaal".

"Het is een moeilijke boodschap natuurlijk. Kerstmis vieren we normaal met de grootouders en kleinkinderen. Het probleem is dat het virus enorm houdt van feesten. Dat wil niet zegen dat het met Kerstmis niet gezellig kan zijn, maar het zal in kleinere kring zijn."

Bekijk het gesprek met Vandenbroucke uit "Het Journaal" hier:

"Echte" versoepelingen kunnen ten vroegste pas vanaf midden januari, zegt premier De Croo

"De cijfers in ons land zijn beter", opent premier Alexander De Croo (Open VLD). "Het komt er nu op aan om vol te houden. Om niet in gevaar te brengen wat we de voorbije 4 weken hebben opgebouwd. Want de situatie blijft bijzonder gevaarlijk. We zitten nog altijd in alarmfase 4, wat wil zeggen dat het virus nog volop circuleert. In de meeste ziekenhuizen zitten ze nog steeds diep in het rood."

Het Overlegcomité heeft daarom beslist om "zeer voorzichtig te blijven", zegt De Croo. "We moeten ons bewust zijn van het feit dat de wintermaanden veel moeilijker zijn dan de zomermaanden." Volgens De Croo kan er maar naar de eerste echte versoepelingen gekeken worden vanaf midden januari, tenminste als de cijfers verder blijven dalen. "Onze ziekenhuizen kunnen een derde golf niet meer aan."

Deze beslissingen heeft het Overlegcomité daarom genomen:

"Laat ons met kerst proberen om een punt te zetten achter een rampzalig jaar", roept De Croo op. "En laat ons ervoor zorgen dat kerst niet het begin is van een nieuw rampjaar". 

Lees meer in ons overzichtsartikel:

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste: "Zal niet eenvoudig zijn om dit te accepteren""

"Het zal niet eenvoudig zijn voor de mensen om dit ten volle te accepteren", zegt Maarten Vansteenkiste. De UGent-psycholoog, die de federale regering adviseert over de psychologische aspecten van de corona-aanpak, pleit ervoor om mensen te confronteren met de virologische risico's die een uitzondering met zich mee zou brengen.

"We moeten blijven investeren in communicatie", zegt Vansteenkiste. "Een eenmalige versoepeling toelaten kan een sterk effect hebben op de curve", herinnert hij. In een winterperiode is dat zeker het geval, omdat mensen in tegenstelling tot de zomer vaker binnen samenkomen. 

Horeca Vlaanderen: "Voor ons is het Bloody Friday"

Foto: Belga

Het is vreemd dat een sector met dezelfde toegevoegde waarde als de farmaceutische sector niet werd vermeld." Dat zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen na de persconferentie van het Overlegcomité. "Voor onze sector is het Bloody Friday." De federatie pleit ervoor "veel strenger op te treden tegen wie de regels niet volgt"

"Ik ga ervan uit dat tot 15 januari zeker niets kan", zegt De Caluwe. Ook in de eerste lockdown gingen eerst de winkels weer open en dan pas de horeca. "De 60.000 horecaondernemers en 140.000 personeelsleden zaten op meer duidelijkheid te wachten. Als er aanpassingen moeten komen aan onze protocollen, kunnen we daarover praten."

Tot het einde van het jaar zijn we al een kleine 8 miljard euro kwijt.

De topman van Horeca Vlaanderen riep de overheid op om afspraken te maken met buurlanden over gelijke regels. "Dat zou logisch zijn en verwarring vermijden." Ook is nieuw overleg nodig over steunmaatregelen, meent hij. "Tot het einde van het jaar zijn we al een kleine 8 miljard euro kwijt. Een gigantisch verlies voor een sector die zelfs in normale tijden hele lage winstmarges heeft."

"Stabiliteit en perspectief voor een duurzame heropening is nu de 'moral duty' van de regering. Daarover is contact geweest en we gaan dan ook graag met hen in constructief overleg", zegt De Caluwe.

"De volksgezondheid en de zorg hebben nu absolute voorrang. Zorg daarom voor een goed en veilig nationaal plan waarbij iedereen gefaseerd kan opstarten, en veilig kan voortwerken tot het vaccin bij iedereen is geraakt. Een derde lockdown kan en mag niet. Dat zou het einde betekenen van zeer veel zaken, en een zware tol eisen."

Socioloog Ignace Glorieux: "Zal toch even slikken zijn voor veel mensen"

De beslissingen van het Overlegcomité zijn volgens Ignace Glorieux, professor sociologie aan de VUB, drastisch maar moedig. "Het zal vanavond toch even slikken zijn voor veel mensen", reageert hij.

"Ik kan me niet voorstellen dat het gemakkelijk is voor de premier of de andere ministers om zulke maatregelen te nemen. Hier maken ze zich ook niet populair mee", aldus de professor. "Het is duidelijk dat we opnieuw in de stroom van de virologen zitten, de tegenstemmen zijn eruit. Dat is terecht, want in september hebben we de riem niet vroeg genoeg opnieuw aangehaald. Daar betalen we nu nog de prijs voor."

Glorieux vermoedt dat veel mensen niet goed zullen zijn van de beslissingen. "Het is niet toevallig dat we in deze donkere periode Kerstmis vieren, dat we in deze donkere periode zelf gezelligheid maken. We zijn intussen ook al negen maanden bezig. Ook ik hunker naar een vol café", aldus de professor.

Hij vreest hij dat mensen Kerstmis toch zullen vieren met iets meer mensen dan toegelaten, maar "ik hoop dat er niet massaal zal worden overdreven". "Ik vrees dat daar wel een wat bredere interpretatie zal zijn", klinkt het.

CD&V-voorzitter Joachim Coens: "We hadden op iets meer versoepeling met kerstdagen gehoopt"

Joachim Coens heeft in "De afpsraak op vrijdag" de beslissing van het Overlegcomité om de regels niet te versoepelen verdedigd, maar hij gaf ook mee dat hij iets meer versoepeling tijdens de kerstperiode had gewenst.

"De eenzaamheid bij de mensen slaat toe. Er is nu een opening voor alleenstaanden en dat is goed. Op zich hadden we iets meer versoepeling voor de kerstperiode gehoopt. De mensen voelen de eenzaamheid en ze willen iets doen voor de anderen. Ik denk dat men nu vooral het signaal geeft dat er geen derde golf mag komen. Dat is evident", aldus Coens.

Bekijk het fragment uit "De afspraak op vrijdag" hier:

Ik houd mijn hart vast als ik zie wat er in Duitsland en Engeland beslist wordt over gezinnen die mogen samenkomen met de feestdagen. Als je dat optelt, is dat een miljoenenevenement. Dat is een potentiële bom

Football news:

Roma maakte een extra substitutie in de Italiaanse Cup wedstrijd. In de Italiaanse beker eindigde de club met een technische nederlaag (Roma) en verloor in de 1/8 finale in extra tijd van Spezia (2:4). De Club van Rome kan echter wachten op een technische nederlaag na de feiten voor het overschrijden van het toegestane aantal vervangingen. Het feit is dat de hoofdcoach van Roma Paulo Fonseca zes substituties maakte tijdens de wedstrijd-vier in regelmatige tijd en twee meer in extra tijd. De FIFA heeft onlangs toestemming gegeven voor een extra vervanging van overwerk, maar volgens het reglement van de Italiaanse Cup krijgt de club extra tijd voor vervanging in extra tijd, maar geen extra vervanging, waarvan het maximum aantal hetzelfde blijft-vijf. Roma wilde echt uit de beker: twee rooien in 30 seconden en een illegale vervanging in overwerk
De Premier League onderzoekt de overplaatsing van Snodgrass naar West Brom. West Ham verbood hem om tegen hen te spelen tijdens de verkoop
Football heeft ingebroken in Fortnite. Het spel zal de Pele Cup hosten, voeg de uniformen van Man City, Juventus en Milaan, en een legendarische viering
Shalimov over Miranchuk: Atalanta is een ideaal team voor hem. Ga nergens heen
Agent over Wendel in Zenit: een riskante deal, kan niet gerechtvaardigd worden
Shevchenko over Oekraïne in Euro 2020: doel-minimum-vertrek uit de groep
Tottenham is geïnteresseerd in Southampton ' s top scorers. Hij heeft 7 doelpunten in 13 wedstrijden van de Premier League.Tottenham houdt nog steeds een oogje op de aanvaller van Southampton. Spurs overwoog afgelopen zomer de 28-jarige Engelsman te tekenen, maar uiteindelijk leende hij Carlos Vinicius. Volgens Europort onderzoekt Tottenham nu de mogelijkheid om aan het eind van het seizoen een overname te doen. Verwacht werd dat de aanvaller zijn contract met Southampton in December zou verlengen, maar de partijen konden het niet eens worden. De overeenkomst is geldig tot 30 juni 2022. Het is de topscorer van de Saints en scoort 7 doelpunten en 3 assists in 13 wedstrijden in het Premier League seizoen. Meer informatie over de statistieken vindt u hier