Belgium

Liveblog: Meer besmettingen en ziekenhuisopnames, voor het eerst in bijna 2 maanden meer dan 200 opnames in één dag

De coronacijfers tonen dat de ziekenhuisopnames sterk aan het toenemen zijn, een van de redenen waarom het Overlegcomité beslist heeft om voorlopig nog niet te versoepelen. Op weekbasis waren er gemiddeld 138 ziekenhuisopnames, 16 procent meer dan een week geleden. Gisteren werden 204 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het is de eerste keer sinds 29 december dat het aantal opnames boven de 200 gaat. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen stijgt met 25 procent, het gemiddelde aantal overlijdens daalt wel nog sterk. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

Coronacijfers: ziekenhuisopnames nemen toe, voor het eerst sinds eind december meer dan 200 opnames in één dag

De coronacijfers tonen dat de ziekenhuisopnames sterk aan het toenemen zijn, een van de bezorgdheden waarom het Overlegcomité beslist heeft om voorlopig nog af te wachten met versoepelen. Op weekbasis waren er gemiddeld 138 ziekenhuisopnames, dat zijn er 16 procent meer dan een week geleden. Gisteren werden 204 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het is de eerste keer sinds 29 december dat het aantal opnames boven de 200 gaat. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen stijgt met 25 procent, het gemiddelde aantal overlijdens daalt wel nog sterk.

  • Van 20 tot 26 februari werden elke dag gemiddeld 138 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een sterke stijging met 16 procent in vergelijking met de week voordien. Van 12 tot 18 februari waren er gemiddeld 119 ziekenhuisopnames. Gisteren was er op weekbasis nog sprake van een gemiddelde van 126 ziekenhuisopnames per dag en een stijging van 4 procent op weekbasis.
  • Gisteren, vrijdag 26 februari, werden 204 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het is de eerste keer in bijna twee maanden tijd dat het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames boven de 200 stijgt. Op 29 december waren er 208 opnames. 126 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 1.838 (1.761) coronapatiënten in het ziekenhuis. 400 (368) onder hen liggen op intensieve zorg, 196 (181) patiënten hebben beademing nodig. Al deze cijfers nemen toe: gisteren gingen het 1.761 patiënten in het ziekenhuis, 367 op intensieve zorg en 196 aan de beademing.
  • In de week van 17 tot en met 23 februari overleden elke dag gemiddeld 26 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 34 procent minder dan de week ervoor. Tussen 10 en 16 februari overleden elke dag gemiddeld 40 coronapatiënten.
  • Tussen 17 en 23 februari werden per dag gemiddeld 2.373 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 25 procent meer dan de week ervoor (10 - 16 februari, dat was de periode van de afkoelingsweek in het secundair onderwijs en het begin van de krokusvakantie, waarin er minder testen waren). Het is de zesde dag op rij dat het aantal besmettingen stijgt.
  • Tussen 17 en 23 februari werden dagelijks gemiddeld 38.800 tests afgenomen. Dat is 3 procent minder dan de week ervoor. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) is gestegen met 1,2 procent naar 6,7 procent. Dat betekent dat iets meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief was.
  • Eergisteren, op 25 februari (de laatste dag waarvoor er cijfers zijn), hadden in totaal 461.060 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen. Dat is 5 procent van de volwassen bevolking. 296.169 inwoners kregen hun tweede dosis al.

Je kan de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens, ziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kunt u hier lezen.

33 min

Virtuele Batibouw opent vandaag de deuren

Bouw- en verbouwbeurs Batibouw opent vandaag de deuren. Er is geen fysieke editie in Brussels Expo door corona, maar wel een virtueel platform. Na registratie kunnen bezoekers via een aantal trefwoorden verduidelijken wat hun project of plan is en waar ze naar op zoek zijn. Ze zullen aan de hand van een chatbox begeleid worden door de beurs en rechtstreeks kunnen overleggen met exposanten via videocalls en chatberichten.

"Het online platform van Batibouw 2021 werkt volgens dezelfde basisprincipes als de fysieke beurs. Bezoekers en exposanten kunnen face-to-face met elkaar praten, zij het virtueel", zegt beursdirecteur Frédéric Devos. Batibouw verwacht op het virtuele platform zowat 200 exposanten en hoopt op 150.000 bezoekers. In 2020 lokte Batibouw ruim 187.000 bezoekers.

De deuren van het virtuele Batibouw zijn vanaf vandaag tot en met zondag 7 maart elke dag open van 10 tot 19 uur. Op 4 maart is er een nocturne tot 21 uur. De bouwbeurs is dit jaar gratis.

Tsjechië scherpt maatregelen nog aan wegens dramatische cijfers

Tsjechië heeft zijn coronamaatregelen nog verstrengd. Inwoners mogen vanaf maandag alleen nog maar bij hoge uitzondering hun district verlaten. Er geldt een uitzondering voor wie bijvoorbeeld naar zijn werk of naar de dokter gaat, maar er moet dan wel een passend bewijs worden voorgelegd. Wandelen of sporten in de vrije tijd mag enkel in de eigen stad of gemeente.

De beslissing is een gevolg van de dramatische coronacijfers in het land. Tsjechië heeft van alle EU-landen het hoogste besmettingspercentage, volgens de regering zit het gezondheidssysteem aan zijn limiet. Het minderheidskabinet van premier Andrej Babis riep opnieuw een uitzonderingstoestand uit. Die geldt voorlopig tot 28 maart.

De nieuwe beperkende maatregelen zijn in eerste instantie voor drie weken van kracht. Niet alleen de politie, maar ook 5.000 soldaten zien toe op de naleving ervan. Restaurants, hotels, bioscopen en niet-essentiële winkels zijn al maandenlang dicht. Daarnaast is het ook verplicht om buiten een mondmasker te dragen.

Intussen neemt het aantal besmettingen in het land met 10,7 miljoen inwoners nog steeds toe, met vrijdag 14.457 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd. In totaal heeft Tsjechië al meer dan 1,2 miljoen infecties geregistreerd, bijna 20.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Wat kunnen we over een week meer weten over de coronacijfers?

De huidige coronacijfers met een forse stijging van het aantal ziekenhuisopnames laten nog geen versoepelingen van de coronaregels toe. Volgende week komt er een nieuw Overlegcomité om de situatie te evalueren. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs is het nog te vroeg om van een derde golf te spreken. "Laat ons eerst kijken hoe de cijfers evolueren. Eerdere opflakkeringen na de tweede golf zijn daarna beginnen dalen", zegt Molenberghs in "Terzake".

Lees meer in het artikel:

Boodschap van premier De Croo na het Overlegcomité: "Een koude douche"

“We hebben met het Overlegcomité niet de beslissing genomen die we dachten te nemen”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. “De coronasituatie in ons land blijft bijzonder delicaat. Met deze cijfers kan je niet versoepelen. Dat zou ondoordacht en roekeloos zijn. Het valt mij bijzonder moeilijk om deze beslissing te nemen. Dit is een koude douche."

Herbekijk hier de boodschap van premier Alexander De Croo:

Overlegcomité: time-out van één week, niet-medische contactberoepen mogen wel open

Het Overlegcomité heeft beslist om vandaag niets te versoepelen omdat de coronacijfers weer in stijgende lijn gaan. Daarom blijft alles voorlopig bij het oude. Volgende week komt het Overlegcomité opnieuw bijeen, in de hoop dat versoepelingen dan wél mogelijk zijn.

Lees meer in het artikel:

Goeiemorgen, fijne zaterdag!

Goeiemorgen, een fijne eerste dag van het weekend gewenst! Ook vandaag kan je het belangrijkste coronanieuws bij ons volgen. Gisteren was er het Overlegcomité, waar beslist is om voorlopig niet te versoepelen omdat de huidige coronacijfers zorgen baren. De ziekenhuizen moeten opnieuw de helft van hun bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten. Dat en meer kan je herlezen in onze liveblog van gisteren.

Football news:

Fernandinho betrapt Mount ' s gezicht met zijn laars als hij lag op het gras
Ole Gunnar Solscher: de fouten van de jury zijn een test. Tijdens Manchester United training, de scheidsrechters bewust maken ze
Gasperini voor de wedstrijd met Juve: Ronaldo is een echt fenomeen, maar het zou beter zijn als Dybala een week of twee miste
Barcelona schat Dembele op 50 miljoen euro. Juve kan de prijs verlagen door Rabiot op te nemen in de deal
Flick kondigde aan dat hij aan het einde van het seizoen uit Bayern München zou vertrekken. Naar verwachting zal hij de leiding nemen van het Duitse nationale team
Thomas Tuchel: Chelsea zit in de halve finale van de FA Cup en de Champions League, en wil ook in de top 4 van de Premier League. Er zijn cruciale wedstrijden vooruit
De stad verandert in een technologisch monster: Ze nodigden een astrofysicus-tacticus uit, werken samen met IT-fabrikanten en Google