Belgium

Liveblog: Kijk nu naar de toespraak van de Franse president Macron over strengere coronamaatregelen

De nieuwe Vlaamse maatregelen gaan al om middernacht in. Minister van Buitenlandse Zaken en ex-premier Sophie Wilmès (MR) heeft intensieve zorg verlaten. Er liggen nu 5.554 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, 911 van hen liggen op de afdeling intensieve zorg. En ook in onze buurlanden worden de coronamaatregelen strenger en strenger. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Kijk vanaf 20 uur naar de toespraak van de Franse president Macron over strengere coronamaatregelen in zijn land (lees de liveblog onder de video):

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

Nieuwe Vlaamse coronamaatregelen gaan al in vanaf middernacht

De nieuwe Vlaamse coronamaatregelen zullen dan toch vroeger ingaan dan vrijdag. Om dat mogelijk te maken was een aanpassing nodig van het federale ministerieel besluit (MB) over de coronaregels in ons land. 

Dat MB zou normaal om 18 uur verschijnen, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei daarstraks nog in het Vlaams Parlement dat er over dat MB nog consensus werd gezocht met de andere regeringsleiders van het land, maar dat het wat hem betreft "zo rap mogelijk" in orde zou komen.

Alle regionale maatregelen die niet zijn opgenomen in het MB, zullen via lokale gouverneursbesluiten worden doorgevoerd. 

Hieronder kunt u herlezen over welke maatregelen het gaat:

02 min

ZNA-ziekenhuizen op zoek naar "zorgbuddy's"

De ZNA ziekenhuizen in Antwerpen zijn dringend op zoek naar 100 "zorgbuddy's". Die moeten verpleegkundigen bijstaan in hun niet- medische taken. "Daar verliezen zij nu te veel tijd mee", zegt Wouter De Ploey, CEO van de ZNA-ziekenhuizen. Als zorgbuddy neem je de administratieve en zorgondersteunende taken over. ZNA Middelheim, Stuivenberg en Jan Palfijn zetten daar vanaf volgende week al op in. 

Lees meer in dit artikel:

03 min

Kinepolis Hasselt ontvangt laatste bezoekers

Filmliefhebbers konden vandaag voor de laatste keer terecht in Kinepolis Hasselt. Vanaf donderdag 29 oktober sluit de keten noodgedwongen haar deuren. Een stormloop was het hoegenaamd niet. “We zaten maar met zeven in de zaal voor de Sinterklaasfilm. En dat op een woensdagnamiddag”, zegt een moeder van twee kinderen.

Lees meer in dit artikel:

04 min

Denderleeuw en Lebbeke: coronamaatregelen ook voor kinderen jonger dan 12 "om de keten te doorbreken"

Denderleeuw en Lebbeke maken de strengere coronamaatregelen die Vlaanderen gisteravond aankondigde nog drastischer. Vlaanderen legt ze op vanaf 12 jaar, de 2 Oost-Vlaamse gemeenten leggen ze voor iedereen op. “In onze regio zijn het aantal coronabesmettingen en de druk op de ziekenhuizen te hoog, en om het tij te keren moet de keten even helemaal doorbroken worden", zo luidt het. Ook kinderen kunnen het virus oplopen op een sportkamp, meebrengen naar huis of bij de grootouders die hen opvangen, en dat moeten we nu echt vermijden”, zegt schepen Sofie Renders van Denderleeuw.

Lees meer in dit artikel:

05 min

Negentien bewoners van woonzorgcentrum Heyvis in Eisden (Maasmechelen) besmet maar nauwelijks symptomen

In woonzorgcentrum Heyvis in Maasmechelen zijn 19 bewoners besmet met corona. En ook 4 personeelsleden en een stagiaire testten positief. De besmette bewoners zijn intussen afgezonderd op een gesloten afdeling. Opvallend is dat ze nauwelijks symptomen hebben. 

Lees meer in dit artikel:

13 min

Diensthoofd Intensieve Zorg van UZ Brussel Sabeth De Waele: "De tranen vloeien door de gangen"

Diensthoofd Intensieve Zorg Sabeth De Waele van het UZ Brussel beschrijft in "Het Journaal" wat je zou kunnen omschrijven als “het leven zoals het is vandaag op een dienst intensieve in ons land”: “De normale intensieve is bijna volledig ingenomen door covidpatiënten, dus de verzadiging is er bijna.” 

Het UZ Brussel heeft intensieve-zorgunits gecreëerd elders in het ziekenhuis, zegt dokter De Waele, “maar dat zijn allemaal kunstgrepen om een tragedie te bevechten die we hadden kunnen voorkomen.”

Veel patiënten in het UZ Brussel zijn er zwaar aan toe, bijna allemaal worden ze beademd, er is veel nierfalen of het hart laat het afweten. De voorbije week waren er ook zes sterfgevallen als gevolg van covid: “Dat zijn telkens weer drama’s voor de families. De tranen vloeien door de gangen.”

Dokter De Waele ziet de nabije toekomst pessimistisch tegemoet: “We dweilen ten eerste met de kraan open en dat is zeer spijtig, we hadden die veel vroeger moeten dichtdraaien. En wanneer je weet dat deze piek twee tot tweeëneenhalve maal groter zal zijn, dan weten we nu al dat het misschien of bijna zeker niet zal lukken.” 

“Het is hallucinant”, zegt Sabeth De Waele, “al die verdiepingen in het ziekenhuis die stilaan worden ingenomen door covidpatiënten. Dan is het toch zeer indrukwekkend om te zien dat ons ziekenhuis langzaam volloopt, en (dat de covidpatiënten nvdr) tegelijk de andere patiënten – die hier ook met recht en reden zijn -  beginnen te verdringen. Die twee stromen zijn eigenlijk niet meer in te dijken.”

19 min

Delhaize verplicht klanten om vanaf morgen alleen te komen winkelen

Supermarktketen Delhaize verplicht al zijn klanten om vanaf morgen opnieuw alleen te komen winkelen. "Op die manier willen we de druk op onze medewerkers verlagen en de geldende maatregelen voor de veiligheid en gezondheid van onze klanten en medewerkers nog beter handhaven", zegt woordvoerder Roel Dekelver.

De keten hanteert in al zijn 128 winkels de regel dat iedereen verplicht individueel zijn boodschappen komt doen met uitzondering van minderjarigen binnen hetzelfde gezin of personen die begeleiding en ondersteuning nodig hebben.

Ook zal Delhaize bewakingsagenten inzetten aan de ingang van haar supermarkten om de klanten en personeel te helpen om alles in goede banen te leiden. Tegelijkertijd blijft Delhaize de winkelkarren ontsmetten.

De keten gaat een stap verder dn de verstrengde coronaregels die Vlaanderen gisteren aankondigde en waarin is opgenomen dat winkelen nog maximaal met twee personen mag. In het Brussels Gewest gold al sinds maandag de regel dat winkelen enkel nog alleen mag. 

25 min

Minister Vandenbroucke ontroerd na bezoek aan ziekenhuis in Luik: "Wat ik hier zag, is erg pijnlijk, erg choquerend"

In CHC Montlégia, een ziekenhuis in Luik, is het al zo ver: alle bedden op de afdeling intensieve zorg zijn daar ingenomen door covidpatiënten, ook de extra bedden die er speciaal bijgezet zijn. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is in het ziekenhuis geweest vandaag. Hij was duidelijk zwaar onder de indruk van wat hij had gezien, toen hij achteraf met de pers sprak:

30 min

Wetstraatjournalist Bart Verhulst: "Ministerieel Besluit zal winkelen beperken tot maximaal een half uur"

Hoewel het om 18 uur was aangekondigd, blijft het vooralsnog wachten op het Ministerieel Besluit (MB) waardoor de nieuwe Vlaamse coronamaatregelen vanaf middernacht moeten gelden (in plaats van vrijdag pas). "Dat heeft allemaal te maken met overleg tussen premier Alexander De Croo (Open VLD) en de ministers-presidenten van Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Die drie gewesten hebben de voorbije dagen elk apart nieuwe maatregelen genomen en die liepen niet allemaal gelijk. Bovendien namen ze maatregelen over zaken waarvoor ze niet altijd bevoegd zijn. Zo kan Vlaanderen niet zomaar op eigen houtje theaters en bioscopen sluiten, dat moet passeren via minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) want zij moet daarover een MB schrijven."

Dat MB geldt dan ineens voor heel België. "Daarom moesten de 3 ministers-presidenten eerst onderling beslissen welke maatregelen ze van elkaar zouden gaan overnemen. Daarna moest ook nog minister Verlinden heel snel werken want de druk om de Vlaamse maatregelen zo snel mogelijk te laten ingaan, was bijzonder groot. Dat zou moeten lukken, er wordt ons gegarandeerd dat het MB vanavond nog in het Staatsblad zal verschijnen zodat de maatregelen die daarin staan om middernacht van kracht kunnen worden."

Toch blijven er een aantal verschillen tussen de drie gewesten. "Bijvoorbeeld de avondklok. De algemene regel in België is dat je tussen middernacht en 5 uur moet binnenblijven. Brussel en Wallonië gaan nog een stap verder en willen dat van 22 uur tot 6 uur. Bij hen zullen de provinciegouverneurs dat dan wettelijk moeten regelen, want daarin gaat Vlaanderen niet mee."

"Als het gaat over winkelen, dan is de algemene regel in België dat je met 2 mag gaan winkelen. Nieuw is blijkbaar dat in het MB staat dat dit beperkt wordt tot een half uur. In Brussel wordt het apart geregeld en moet je alleen gaan winkelen. Wat wél in heel België van kracht wordt, is de sluiting van de cultuursector en evenementensector. Brussel had dat al beslist en had daar ook de bevoegdheid voor. Vlaanderen heeft het gisteren beslist en nu zet ook Wallonië zich op die lijn."

Bekijk hier de toelichting van Bart Verhulst in "Het Journaal":

31 min

Sportfederaties zetten ook competities voor kinderen stop

In de sportwereld vallen zowat alle amateurcompetities stil, ook bij de jeugd. De Vlaamse regering besliste gisteren dat profsport nog kan, en ook competitiesport voor kinderen tot 12 jaar. Maar de federaties van voetbal, basketbal, volleybal en hockey hebben nu zelf beslist dat ook de competities voor kinderen worden stopgezet. Trainen, en op kamp gaan maar dan zonder overnachting, dat kan wel nog voor de min-12-jarigen.

Lees meer bij Sporza:

Football news:

Holland op vervangingen: misschien wil Favre dat ik meer scoor. Meer en sneller totdat Borussia Dortmund Forward Erling Holand werd vervangen sprak hij over zijn houding ten aanzien van het feit dat de hoofdcoach van de club Lucien Favre hem vaak vervangt aan het einde van de wedstrijden
De Egyptische club al-Ahly won de African Champions League voor de 9e keer en versloeg Zamalek in de finale in de Derby van Caïro.Egyptische club al - Ahly won de African Champions League en versloeg een ander team uit Caïro-Zamalek in de finale. De wedstrijd werd gehouden in de hoofdstad van Egypte. De beste speler werd erkend als de auteur van de winnende goal in de 86e minuut-middenvelder Mohamed Magdi. Deze titel was al-Ahly ' s negende in de geschiedenis. De club heeft zijn record voor het aantal overwinningen in het toernooi aangepast. Vroeger wonnen de Egyptenaren in 1982, 1987, 2001, 2005, 2006, 2008, 2012 en 2013
Tottenham ' s Vinicius is de Europa League speler van de week. Hij scoorde 2+1 in de wedstrijd tegen Ludogorets
Voormalig voorzitter van Barcelona Joan Laporta heeft besloten zich opnieuw kandidaat te stellen
Antonio Cabrini: Maradona zou nog leven als hij voor Juventus speelde. De liefde voor Napels was sterk, maar ongezond, Ex-Juventus speler en in 1982 sprak de Italiaanse wereldkampioen Antonio Cabrini zich uit over de dood van voormalig Argentijns voetballer Diego Maradona. Maradona was een levende legende en een mannelijke concurrent. Hij zou nog leven als hij voor Juventus speelde. Het milieu zou hem gered hebben. De liefde van Napels was sterk, oprecht, maar ongezond. Maradona was een gouden man met een groot hart. Hij droeg het lot van Napoli op zijn schouders, waardoor uitstekende resultaten werden bereikt. Maar hij droeg ook het lot van Napels op zijn schouders. Maradona groeide op in een zeer arm gezin en in Napels vond hij een omgeving die vergelijkbaar was met die waarin hij werd geboren. Hij was hartstochtelijk toegewijd aan de stad omdat hij zich verbond met al haar problemen zei Cabrini op Irpinia TV. Afscheid van Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden begraven naast hun ouders. De wedstrijd Napoli was het afscheid van Maradona: een herdenking in het stadion, een herdenkingsdienst met fakkels en Diego op alle schermen in de kom
Een prestonspeler die twee keer de genitaliën van een tegenstander aanraakte werd gediskwalificeerd voor drie wedstrijden voor agressief gedrag
Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus