Belgium

LIVEBLOG: Forse toename overlijdens (mogelijk door hitte en ozon), Crisiscentrum waarschuwt voor reizen naar Spanje

Het aantal overlijdens van coronapatiënten is sinds begin deze week sterk gestegen. Mogelijk spelen de hitte en de verhoogde ozonconcentratie hierbij ook een rol.  Daarnaast is het een belangrijke dag voor alle schoolgaande jeugd, hun ouders en de leerkrachten: vanmiddag start het overleg tussen het onderwijsveld en de experten over welke kleurcode vanaf 1 september zal gelden. Die kleurcode bepaalt wie wanneer naar school mag. En het gaat de verkeerde kant uit met de cijfers in Frankrijk. Parijs kleurt "rood". Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Liveblog

41 min

Om 16 uur worden kleurcodes voor Europese landen aangepast: "Waarschuwen in het bijzonder voor Spanje en Roemenië"

Om 16 uur worden de kleurcodes voor de verschillende Europese landen aangepast, zo heeft viroloog Steven Van Gucht aangekondigd. Die codes bepalen of het veilig is om naar een bepaald land te reizen.

"Een aantal regio's zullen weer van kleur veranderen, we willen in het bijzonder waarschuwen voor Spanje en Roemenië", zei Van Gucht. "De besmettingsgraad is er hoog en wordt mogelijk nog hoger in de komende dagen. In Roemenië kleuren de meeste regio's rood. In Spanje is het zo dat meer en meer regio's rood of oranje kleuren, zeker in het noorden van Spanje. De situatie kan ook snel evolueren in andere delen van Spanje, let daarvoor op. Ook Malta kleurt voorlopig rood."

Reizen houdt nog steeds een risico in en de situatie in Europa kan snel veranderen. Controleer daarom steeds goed de situatie op uw bestemming. "Kies in principe groene zones en hou u ten allen tijde aan de basisregels", aldus Van Gucht.

51 min

Nieuwe cijfers: forse toename van overlijdens, mogelijk spelen hitte en ozon ook een rol

Het aantal overlijdens is sinds begin deze week sterk gestegen: maandag overleden 11 coronapatiënten, dinsdag 13 en woensdag 9.  Driekwart van hen waren rusthuisbewoners.

Viroloog Steven Van Gucht merkt op dat de toename van het overlijdens samenvalt met een periode van extreme hitte en verhoogde ozonconcentraties. Mogelijk hebben die factoren samen bijgedragen aan de sterftepiek. Ouderen worden namelijk snel het slachtoffer van de hitte en ozon. Maar het is nog te vroeg om hier sluitende uitspraken over te doen, merkt viroloog Van Gucht op.

Kijken we naar de andere tendenzen in de cijfers, dan zien we dat in de periode van 4 tot 10 augustus raakten gemiddeld 606 mensen per dag besmet werden met het coronavirus. Het gaat om een stijging met 9 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen, toen raakten er dagelijks gemiddeld 556 mensen besmet.

In de periode van 7 tot 13 augustus waren er per dag gemiddeld 33 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat is een stijging met 35 procent ten opzichte van de periode daarvoor: van 31 juli tot 6 augustus waren er gemiddeld 24 per dag. 

24 min

Wat is het standpunt van viroloog Steven Van Gucht over de start van het nieuwe schooljaar?

"Uit Belgische gegevens blijkt, net als uit andere studies, dat kinderen zelden ziek worden vanwege COVID-19", aldus Van Gucht. "Het lijkt er ook op dat kinderen minder besmettelijk zijn dan volwassenen, zeker in een schoolomgeving. Het is ook uitermate belangrijk dat kinderen naar school gaan. Dat werd recent nog bekrachtigd door pediaters. Dat moet een prioriteit blijven. Het kabinet-Weyts houdt vandaag een overleg met de onderwijskoepels, op basis van het advies van de experten van de GEES-groep, om na te gaan op welke wijze het onderwijs kan opstarten. Ik denk dat het goed is dat het onderwijs zo volledig mogelijk kan opstarten, mits voorzorgsmaatregelen (met behulp van bubbels en andere modaliteiten). Maar daar zal later nog meer over gecommuniceerd worden."

Woon, verblijf of werk je aan de kust? Voorrang op de trein

Als de treinen naar de kust te vol dreigen te raken, krijgen mensen die aan de kust wonen, werken of een langer verblijf geboekt hebben, voorrang.  Eerder deze week is afgesproken dat er dit weekend geen extra treinen naar de kust zullen rijden én dat de gewone treinen maar tot 80 procent gevuld mogen zijn. Dat moet eendagstoeristen ontmoedigen om naar de kust komen. Maar wie om essentiële redenen aan de kust moet zijn, moet zonder probleem de trein kunnen nemen. Er komen controles, laat de NMBS weten.

Lees meer in onderstaand artikel:

Parijs wordt opnieuw rode zone

De Franse regering heeft Parijs en het Bouches-du-Rhône-gebied, rond Marseille aan de Middellandse Zee, uitgeroepen tot rode zones met een hoog risico op coronavirusinfecties. Het regeringsbesluit is vandaag in het staatsblad gepubliceerd.

Het decreet geeft lokale autoriteiten de bevoegdheid om gepaste maatregelen te nemen. Het besluit volgt op een sterke toename van coronabesmettingen in de afgelopen twee weken. "Het lag in de lijn van de verwachtingen. Er is een nieuwe alarmfase ingegaan. Lokale autoriteiten kunnen de bewegingsvrijheid van mensen opnieuw inperken, restaurants sluiten en/of het openbaar vervoer aan banden leggen", legt correspondent Frank Renout uit. 

Parijs kleurde in mei ook nog rood, ondanks de versoepelingen in sommige delen van de rest van Frankrijk. Zo bleven parken en publieke tuinen gesloten. 

Gouveneur Decaluwé beraadt zich over komend weekend

Gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) van West-Vlaanderen geeft later op de dag een persconferentie over de aanpak van komend weekend aan zee. Decaluwé komt net uit vakantie, maar volgde de situatie op de voet vanuit Portugal. Hij kondigt in "De ochtend" op Radio 1 een kordate aanpak aan. "De coronaregels moeten nageleefd worden. We gaan nu bekijken hoe of wat", zegt Decaluwé.

In Nieuw-Zeeland duiken nu ook buiten Auckland besmettingen op

De nieuwe golf van het coronavirus in Nieuw-Zeeland heeft zich verspreid tot buiten Auckland, de grootste stad van het eiland. Tot nu kwamen alle nieuwe gevallen uit die stad, maar minister van Gezondheid Chris Hipkins moest vandaag aankondigen dat er in Tokoroa, 200 km ten zuiden van Auckland, twee besmettingen zijn geregistreerd. Hipkins meldde 12 nieuwe gevallen, wat het totaal aantal besmettingen van de tweede golf op een dertigtal brengt. De Nieuw-Zeelandse aanpak van het coronavirus gold als een succes: meer dan drie maanden lang werd er geen enkele besmetting gemeld.

Coronacrisis slaat hard toe op Nederlandse arbeidsmarkt

Ook in Nederland worden de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt pijnlijk zichtbaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat in het tweede kwartaal van het jaar 322.000 banen zijn verdwenen. "Een ongekende afname", concludeert het Nederlandse statistiekbureau, dat ook melding maakt van een fors opgelopen werkloosheid.

Colombia overschrijdt kaap van 14.000 doden

In Colombia zijn nu al meer dan 14.000 mensen aan COVID-19 bezweken sinds het virus op 6 maart voor het eerst opdook in het land. Dat blijkt uit de meest recente cijfers. Volgens het ministerie van Gezondheid kwamen er in de loop van de voorbije dagen 308 overlijdens bij, wat het totale aantal op 14.145 brengt.

In het 50 miljoen inwoners tellende land testten alles samen 433.805 mensen positief op het virus. Daarmee is Colombia na Brazilië, Mexico en Peru het zwaarst getroffen land in Latijns-Amerika. Zo'n 34,6 procent van het totale aantal gevallen situeert zich in Bogota. In verschillende wijken van de hoofdstad is daarom een strikte lockdown van kracht, in een poging de verdere verspreiding af te remmen.

In Bogota wordt een taxi ontsmet.

In Bogota wordt een taxi ontsmet. Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Een vooruitblik naar het onderwijsoverleg van straks: onderwijsveld verkiest fysieke lessen

Iedereen in de onderwijswereld is het erover eens dat fysieke lessen ver te verkiezen zijn boven dat afstandsonderwijs.

"We zullen op het overleg met de minister nog heel wat vragen formuleren. We willen de evoluties tijdens de zomervakantie bekijken, de toepassing van de kleurencodes, en het omgaan met lokale lockdown-maatregelen", zegt Mariane Coopman, algemeen secretaris van het Christelijke Onderwijzersverbond (COV).

"Hoofddoel van het overleg is het vastleggen van een structurele methodiek over welke kleurcode wanneer (en waar) van toepassing is en door wie dat wordt beslist", zegt Marnix Heyndrickx van VSOA-Onderwijs. "Die structurele methodiek is nodig om het onderwijsveld de nodige stabiliteit te garanderen met het oog op de praktische organisatie binnen iedere school en instelling en dit gedurende het hele schooljaar."

"De draaiboeken zijn afgeklopt op basis van de virologische inzichten die eind juni voorhanden waren", zegt Nancy Libert van Acod-Onderwijs. " We moeten op het overleg bekijken welke eventuele bijkomende inzichten er zijn en kijken of de draaiboeken op bepaalde punten niet moeten aangepast worden met bijvoorbeeld strengere regels rond mondmaskers in het middelbaar onderwijs."

"Wij zullen er als onderwijskoepel op het overleg voor pleiten om leerkrachten en leerlingen maximaal op school te laten starten, uiteraard in veilige omstandigheden, maar daar hebben de scholen sinds vorig schooljaar heel wat ervaring mee", zegt Patriek Delbaere, directeur van OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten). "We gaan specifiek aandacht vragen voor de praktijklessen voor TSO-, BSO-leerlingen (T staat voor Technisch, B voor Beroepsonderwijs, nvdr), voor het buitengewoon onderwijs en voor de overgangsjaren (bijvoorbeeld de overstap van  basis naar middelbaar). Ook de academies en het volwassenenonderwijs moeten veilig kunnen heropstarten. Onze besturen en directies vragen een duidelijke en eenduidige communicatie, zodat ze hun schooljaar kunnen voorbereiden en hierover communiceren met hun personeel, leerlingen en ouders."

Football news:

Manchester United betaalt niet meer dan 25 miljoen euro voor Teles. De speler hoopt dat de deal zal worden afgerond deze week
Morata ' s overplaatsing is afgesproken. Morgen zal hij naar Turijn vliegen en een contract tekenen.Attetico Striker Alvaro Morata is dicht bij een verhuizing naar Juventus. Volgens journalist Fabrizio Romano is de verhuizing van de 27-jarige Spanjaard naar de Italiaanse club overeengekomen. Morata vliegt morgen naar Turijn om een medisch contract te tekenen. De onderhandelingen over de overdracht van Roma-striker Edin Dzeko zijn opgeschort, aangezien de Romeinen problemen ondervinden bij het regelen van de overdracht van Arkadiusz Milik uit Napoli. Er werd gemeld dat Juventus Morata lease voor 10 miljoen euro met het recht om uit te kopen voor 45 miljoen euro
Pamakana Interessante Man UTD
Karasev staat gepland voor de wedstrijd voor jonge jongens-Tirana in de Europa League
Les Ferdinand: de beslissing om een knie te nemen was zeer krachtig, maar de impact is afgenomen. De boodschap is verloren
Vidal nam afscheid van Barca: trots om dit shirt te hebben gedragen en samen te hebben gespeeld met de grote middenvelder Arturo Vidal heeft zijn pensionering uit Barcelona aangekondigd. Vandaag neem ik afscheid van Barcelona, na twee ongelooflijke jaren in deze geweldige club te hebben doorgebracht. Ik ben erg trots dat ik dit shirt heb gedragen en naast grote spelers en zeer goede mensen heb gespeeld. Ik wil mijn familie, teamgenoten, coaches, artsen, personeel en grote fans bedanken die me altijd met liefde hebben behandeld
Sporting hernoemde de Academie ter ere van Ronaldo