Belgium

Liveblog: Aantal patiënten op intensieve zorg daalt opnieuw onder de 1.000, "Beslissing over kerst is definitief" 

Bemoedigende coronacijfers vandaag: alle cijfers -van besmettingen, tot ziekenhuisopnames en overlijdens- blijven in dalende lijn. Voor het eerst in een maand tijd zijn er minder dan 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

25 min

Coronacijfers: opnieuw minder dan 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg

De coronacijfers blijven over de hele lijn (van ziekenhuisopnames tot bevestigde besmettingen en overlijdens) dalen. Opvallend en bemoedigend: het aantal patiënten op intensieve zorg daalt opnieuw onder de 1.000. Dat is voor het eerst sinds 28 oktober.

*Sinds maandag is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de besmettingscijfers, maar het is nog te vroeg om daar nu al iets van te merken.

Van 21 oktober tot 22 november gold een andere teststrategie. In die periode werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

35 min

Minister Frank Vandenbroucke: "Beslissing over de kerstperiode is definitief"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei in het late "Journaal" dat het Overlegcomité de beslissing voor de eindejaarsperiode niet zal aanpassen als de coronacijfers de komende weken dalen.

"De beslissing is definitief voor de kerstperiode. We willen de mensen duidelijkheid geven ook al is het geen prettige duidelijkheid. Het is beter van zeker te weten waar je naartoe gaat, dan de mensen in onzekerheid laten en we wilden absoluut geen loze beloftes doen", zei Vandenbroucke

"Het is een moeilijke boodschap natuurlijk. Kerstmis vieren we normaal met de grootouders en kleinkinderen. Het probleem is dat het virus enorm houdt van feesten. Dat wil niet zegen dat het met Kerstmis niet gezellig kan zijn, maar het zal in kleinere kring zijn."

Bekijk het gesprek met Vandenbroucke uit "Het Journaal Laat" hier:

38 min

Goeiemorgen!

Een nieuwe dag, een nieuwe liveblog. U kan hier terecht voor alle reacties na het Overlegcomité van gisteren en voor alle andere updates van de coronacrisis. De liveblog van gisteren kan u via de link hieronder herbeleven.

Football news:

Het besluit over de schorsingsperiode van Messi zal op dinsdag worden genomen ( ' ). Het werd bekend wanneer het besluit zal worden genomen over de diskwalificatie van Barcelona forward Lionel Messi na te zijn verwijderd in de wedstrijd voor de Spaanse Super Cup (2). Indien de mededingingscommissie vindt dat het gedrag van een Argentijn die Athletic striker Asier Villalibre op de achterkant van het hoofd heeft geraakt, agressief is, dan is de minimumstraf voor de Barca-speler 4 wedstrijden en de maximum-12 wedstrijden (overeenkomstig punt 98 van de regels). De sancties die worden opgelegd aan spelers naar aanleiding van de resultaten van de Super Cup wedstrijd zijn van toepassing op alle nationale toernooien in Spanje
Vidal op het Juve logo kiss: het was een demonstratie van liefde voor Chiellini
Jurgen Klopp: het belangrijkste voor Liverpool is om in de Champions League te komen. Dit seizoen is een moeilijke strijd voor de top 4
Totale dominantie van het bedrijfsleven: Conte vernietigde Pirlo en Vidal-Rabiot
Jovic in 28 minuten. Ik hoop dat dit nog maar het begin is van de wedstrijd tussen Real Madrid en Real Madrid.Luka Jovic, wiens rechten eigendom zijn van Real Madrid, heeft commentaar geleverd op het resultaat van de Bundesliga van 16 wedstrijd tegen Schalke
Fenerbahce wil Hazard huren tot het einde van het seizoen (Ajansport)
Bruno scoorde 1 doelpunt op de penalty-plek en maakte geen assist in 6 wedstrijden met de zes grote teams in het seizoen 2020/21