Belgium

Kunstencentrum Vooruit: van "paleis van werkman" tot gerenommeerde cultuurtempel zonder naam (na geschil met SP.A)

Kunstencentrum Vooruit maakt volgend jaar zijn nieuwe naam bekend, omdat de partij SP.A dan "Vooruit" wordt. "Vooruit" is blijkbaar een gegeerde naam. En alleszins een oude. Waar komt "Vooruit" vandaan, een woord dat nota bene in de gevel van het Gentse kunstencentrum is ingemetseld?

Kunstencentrum Vooruit in Gent kiest in februari een nieuwe naam. Niet van harte, maar omdat de socialistische partij SP.A de naam "Vooruit" aanneemt. Uit protest stond een poosje "KOLruit" op de beroemde gevel in Gent. Nu lees je op de website een vraagteken in het woord "Voo?uit", in afwachting van de nieuwe naam. "Vooruit": een naam die progressieven ("progrès", vooruitgang) als  een handschoen past. Een naam ook met een lange voorgeschiedenis als coöperatie, krant en gebouw.

foto Amsab-ISG

foto Amsab-ISG

Coöperatie

"Vooruit" begint als een coöperatie. In het 19e-eeuwse Gent van de textielindustrie beginnen arbeiders zich te organiseren. Op die manier, als een socialistische afsplitsing van de "Vrije Bakkers", ontstaat in 1881 de Samenwerkende Maatschappij Vooruit Nr. 1. 

Krant

Edward - Eedje of vadertje - Anseele is de voortrekker van de coöperatie. Hij is in 1885 ook mede-oprichter van de BWP, de voorloper van de SP.A. In 1884 begint de coöperatie met een eigen krant Vooruit, die bijna een eeuw later, na een fusie met de Volksgazet, De Morgen wordt. Aan de overkant van het cultuurhuis Vooruit zie je nog de oude drukkerij van de krant, in een prachtig art-decopand.

Lees verder onder de foto: 

Feestlokaal

 Rond de eeuwwisseling bouwt de coöperatie Vooruit een eigen warenhuis "Ons Huis-Bond Moyson" op de Vrijdagmarkt in Gent, naar Parijs' voorbeeld.  Dezelfde architect Ferdinand Dierkens ontwerpt daarna het volkshuis dat we kennen als "de Vooruit". 

Het "Feestlokaal van Vooruit" wordt opgetrokken op een smal en hellend perceel tussen de Sint-Pietersnieuwstraat en de Schelde. Kosten noch moeite worden gespaard voor dit "paleis van de werkman" in een eclectische stijl met elementen uit de art-nouveau. In 1913 gaat het open.

Het paleis van de werkman

Het is een volkshuis, een ontmoetingsplek en een cultuurtempel voor de arbeiders met aan de straatkant een café, een volksrestaurant, een bibliotheek en aan de waterkant een concertzaal voor 1.000 toeschouwers en een theaterzaal met 1.600 zitjes. 

"Kunst veredelt" staat er op de muur te lezen en in het glasdakraam zitten de eerste noten van het strijdlied van de socialisten verwerkt, de Internationale.

Lees verder onder de foto's:

foto Amsab-ISG

foto Amsab-ISG

foto Amsab-ISG

foto Amsab-ISG

In de jaren 50 wordt er een supermarkt in het gebouw ondergebracht, de Coop. Allerlei verenigingen hebben hun stekje in de Vooruit, van harmonie tot turn- of leesclub. In 1981 is de coöperatie een eeuw oud. Op de 1-meiviering treedt onder meer de Griekse zangeres en linkse activiste Maria Farandouri op. Bekijk hier een fragment:

Vanaf de jaren zestig en zeventig verloedert het gebouw en verdwijnt allerlei moois achter valse wanden en plafonds. Gelukkig gaat het niet tegen de vlakte, zoals het Horta-Volkshuis in Brussel. In 1982 kan een groep Gentenaars het niet meer aanzien en start met een vzw het tweede leven van de Vooruit. Bekijk hier een interview met initiatiefnemer Erik Temmerman:

Er volgt een langdurige en grondige restauratie van het bijzondere gebouw. Bekijk hier een reportage die alle hoeken en kanten van de Vooruit verkent ("Tekens", 1994): 

Sinds 1983 is de Vooruit beschermd als monument. In 2000 wint de restauratie de Monumentenprijs. En anno 2020 wordt de Vooruit weer opgeknapt, een traject van 15 jaar dat dit voorjaar is gestart. 

100 jaar Vooruit

In 2013 is het feest voor eeuweling Vooruit. Actrice Pascale Platel, naar eigen zeggen vergroeid met het huis, speelt gids op een tentoonstelling over de Vooruit in het STAM in Gent (uit "Hoera cultuur" op Canvas):

In 2007 krijgt het kunstencentrum de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap. Onbegonnen werk om zelfs maar hoogtepunten op te sommen. Het kunstencentrum Vooruit is al vele jaren toonaangevend. In 1997 bijvoorbeeld met de voorstelling "Ten oorlog" van de Blauwe Maandag Compagnie. Shakespeare op tekst van Tom Lanoye, gespeeld door het kruim van de vaderlandse acteurs. 

Theater, poëzie, dans, literaire avonden met grote auteurs, congressen, tentoonstellingen en veel, veel concerten. De legendarische Amerikaanse grungeband Nirvana speelt in november 1991 in de Vooruit en Studio Brussel kan frontman Kurt Cobain ook interviewen.  

Over de eigen geschiedenis is - buiten coronatijden - in de inkomhal van Vooruit "Timewalker" te zien, met tijdlijnen vol beeldmateriaal over het gebouw, de sociale geschiedenis en de kunsten. 

Football news:

AC Milan defender Conti is naar Parma verhuisd met een verplichte overname voor 7 miljoen euro. Milan defender Andrea Conti is naar Parma verhuisd. De 26-jarige is tot het einde van het seizoen in bruikleen met een opkoopverplichting. Parma heeft tot 2025 al een contract met Conti gesloten. Er werd gemeld dat de aankoop van de defender Parma 7 miljoen euro plus bonussen zal kosten. In het huidige seizoen van de Serie A speelde de verdediger 3 wedstrijden. Hier kunt u meer te weten komen over de statistieken
UEFA over de Euro in een land: elke stad zal zijn eigen scenario hebben
De FIFA en de UEFA zullen Superliga clubs verbieden deel te nemen aan toernooien onder hun eigen auspiciën.FIFA, UEFA en vijf andere continentale confederaties hebben een verklaring afgelegd over hun houding ten aanzien van het idee van de oprichting van een Europese Superliga. In het licht van de recente speculaties in de media over de oprichting van een gesloten Europese Superliga door sommige Europese clubs, willen wij herhalen en duidelijk maken dat een dergelijk toernooi niet zal worden erkend door de FIFA of de betrokken Confederatie. Bijgevolg mag elke club of speler die aan een dergelijk toernooi deelneemt niet deelnemen aan wedstrijden die door de FIFA of de betrokken Confederatie worden georganiseerd. De FIFA erkent het wereldkampioenschap voetbal als de enige Internationale clubcompetitie. De enige continental club competities die erkend worden door de FIFA zijn toernooien die georganiseerd worden door de respectieve confederaties. De universele beginselen van atletische prestaties, solidariteit, promotie en degradatie en subsidiariteit vormen de basis van de voetbalpiramide die het wereldwijde succes van het spel garandeert. Dankzij deze principes heeft voetbal een lange en succesvolle geschiedenis. Deelname aan Internationale en continentale competities moet altijd gewonnen worden op het terrein, aldus de verklaring. Onder auspiciën van de FIFA zijn het WK, de confederations Cup en de club world Cup. De UEFA is verantwoordelijk voor het organiseren van het Europees kampioenschap, de Champions League en de Europa League. Voetbal Super League 2025: teams alleen uit de top 5, licenties voor 3 jaar, schaak, oranje kaarten. De president van La Liga verteert het idee van een Super League niet. Hij zegt dat dergelijke projecten worden geboren in een bar om 5 uur, en geeft Perez
Mikel Arteta: Ozil heeft veel gedaan voor Arsenal, maar Ik wil het team in een andere richting sturen
Gladbach forward Embolo ontsnapte van een illegale partij via een raam naar het dak en verborg zich in een nabijgelegen appartement.De politie meldde details over een illegale partij die werd bijgewoond door Borussia Monchengladbach striker Breel Embolo. In een van de restaurants in Essen, die gesloten moest worden, verzamelden 23 mensen zich, Embol was onder hen. Volgens de politie ontsnapte de 23-jarige speler na de aankomst van de politie uit het restaurant via het raam naar het dak, van waar hij in het raam van een naburig appartement klom. De politie brak de deur van het appartement in en vond Embolo daar. Hij was alleen in de kamer. Daarom nemen we aan dat de persoon die ontsnapte Embolo was zei een politiewoordvoerder. Embolo werd uitgesloten van Borussia ' s bod voor de wedstrijd van de 17de Ronde van de Bundesliga tegen Werder (1-0). De club merkte op dat de beslissing werd genomen door het feit dat de speler het anti-coronavirus protocol schond
Simeone verandert Attico: hij speelt een hybride plan, geeft spelers meer vrijheid en gelooft in Suarez. De titel van de league is al lange tijd niet meer zo dicht bij elkaar gelegen.Attletico staat voor het eerst in vijf jaar stevig aan de leiding in La Liga. Real Madrid ligt maar vier punten achter, maar Simeone ' s kant heeft nog twee wedstrijden over. In potentieAttico draagt de buren maar liefst 10 punten - zo ' n reserve was zelfs niet in het kampioenschap seizoen. Vergelijkingen zijn logisch, maar deze Letico verschilt aanzienlijk van het team-2013/14
Villa defender doet mee aan Man City 's eerste doel: Ik heb nog nooit van zo' n regel gehoord. Nonsens