Belgium

Koning weigert ontslag van preformateurs Lachaert en Rousseau

Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) hebben om 17 uur aan de koning verslag uitgebracht van hun werkzaamheden. Ze hebben daarbij hun ontslag aangeboden, maar de koning heeft dat geweigerd.

Koning Filip heeft preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau gevraagd hun werkzaamheden voort te zetten. Woensdag zullen ze opnieuw verslag uitbrengen op het Paleis. De koning vraagt de verschillende betrokken partijen zo spoedig mogelijk het vertrouwen te herstellen. Dat staat in een mededeling die het Paleis maandag heeft verstuurd na de audiëntie van de preformateurs bij de koning.

Het was de bedoeling dat Lachaert en Rousseau hun eindverslag aan de koning zouden voorstellen, waarna een formateur - en dus toekomstige premier - de fakkel zou kunnen overnemen. De gebeurtenissen van de voorbije 24 uur beslisten daar anders over. Een interview van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zette kwaad bloed bij de andere Vivaldi-partijen. Het partijbestuur van sp.a stelde maandagmiddag zelfs onomwonden dat de Vlaamse socialisten niet meer wilden onderhandelen met de MR.

Geen consensus

Wat volgde was een vergadering van liberalen, socialisten, groenen en CD&V op het Egmontpaleis, waar al snel werd overgeschakeld op een ronde bilaterale gesprekken. Nadat Lachaert en Rousseau om iets voor 17.00 uur naar het Paleis vertrokken voor hun geplande onderhoud, viel in onderhandelaarskringen te horen dat er geen consensus werd bereikt. Na hun onderhoud bij de koning legde het duo geen verklaringen af.

In elk geval heeft de koning hun ontslag geweigerd en hen gevraagd de werkzaamheden voort te zetten. ‘De koning vraagt alle betrokken partijen zo spoedig mogelijk het vertrouwen te herstellen’, luidt het. Ten laatste woensdag worden de voorzitters van Open Vld en sp.a opnieuw op het Paleis verwacht om verslag uit te brengen.

De mededeling van het Paleis expliciteert niet dat het om een eindverslag zou gaan. De blokkering zorgt er alvast voor dat de timing om een nieuwe regering in het zadel te krijgen op 1 oktober sterk in het gedrang komt. Hoe de werkzaamheden er de komende uren en dagen zullen uitzien, is voorlopig nog onzeker.

Football news:

Barcelona werkt aan het verlengen van hun contract met Fati. Mendes wil dat de speler een loonsverhoging krijgt
Hames zal de Premier League wedstrijd missen met Southampton
Goetze scoorde twee goals in zijn eerste twee wedstrijden voor PSV
Real Madrid betaalt de prijs voor een stomme verkoop aan Ronaldo. Niemand om te scoren. Calderon over de problemen van de club
Ozil plaatste een GIF van zichzelf op het werk in het kantoor: Forward, Arsenal
Het Sloveense jeugdteam wil de tiran coach verdrijven: hij is tegen warming-UPS, verbiedt slapen in vliegtuigen en het vieren van doelen
Ik steun Arsenal bij de TV. Ik wed op een 4-1 overwinning op Arsenal middenvelder Mesut Ozil, uitgesloten van het bod van de club voor de Premier League en Europa League, sprak voordat het team de opening van de Europese Cup wedstrijd dit seizoen. Aangezien ik het team op het veld vandaag niet kan helpen, zal ik ze steunen voor de TV in Londen. Wat verwacht je van de wedstrijd? Ik wed op een 4-1 overwinning. Kolasinac, El nenni, Lacazette en Pepe zullen scoren twitterde Ozil