Belgium

Kamer stemt resolutie over afbouw kernwapens weg

De plenaire Kamer heeft donderdag de resolutie weggestemd waarin werd gevraagd de kernwapens uit ons land te verwijderen en het internationaal verbodsverdrag op kernwapens, dat dateert van juli 2017, te ratificeren. De tegenstanders van de tekst benadrukten dat het geen zin om zo’n stap unilateraal te zetten.

De discussie rond de aanwezigheid van kernwapens in ons land woedt al jaren. Het is een publiek geheim dat er kernwapens van het Amerikaanse leger op de basis van Kleine Brogel in Limburg zouden liggen, maar de regering heeft dat nog nooit bevestigd of ontkend. De vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen van het Belgische leger door Amerikaanse F-35’s heeft het debat opnieuw aangezwengeld.

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde voor het kerstreces al een resolutie goed over de afbouw van de kernwapens. Dat gebeurde omwille van de afwezigheid van twee liberale Kamerleden, al ging het toen al over een afgezwakte tekst. In de plenaire Kamer werd donderdag het debat nog eens dunnetjes overgedaan. De liberalen probeerden nog amendementen goedgekeurd te krijgen, waardoor zou worden gepleit voor een afbouw in een multilateraal kader. Daardoor zou de tekst in lijn liggen met een resolutie die al in 2015 groen licht kreeg.

Maar bij de stemming kreeg geen enkel amendement een meerderheid. De resolutie zelf werd weggestemd met 66 stemmen voor van socialisten, groenen, cdH, PVDA en DéFI. Er waren 74 tegenstemmen van N-VA, CD&V, Vlaams Belang en de liberalen.

Football news:

Ferdinand op Barca fokken: slecht. Ze vertrouwen nog steeds op oudjes
Inter wil Perisic terug, zelfs als Conte in het team blijft. Bayern hoopt de speler te kopen voor minder dan 20 miljoen euro
Rudi Garcia over Lyon ' s kansen tegen city: de kwartfinales lieten zien dat de favorieten ook verslagen kunnen worden
CSKA ging akkoord met een vijfjarig contract met Fuchs. De overdracht wordt geschat op 7-10 miljoen euro
Ferdinand over Messi in Barca: wil hij blijven, gezien de resultaten en de prestaties van het team? Heeft hij tijd om te wachten?
Het zou me niet verbazen als Pochettino binnen drie dagen wordt benoemd. Ex-Barca winger Carrasco in de nieuwe coach van de club
Alaba over Mueller: we zijn blij dat Bayern zo ' n speler heeft