Belgium

Kamer in het rusthuis? "Dat is dan (gemiddeld) 59 euro per dag a.u.b." Bekijk hier hoeveel het in uw gemeente kost

Maxime Anciaux - All rights reserved

Wie in een woonzorgcentrum verblijft, betaalde daar vorig jaar gemiddeld 59,05 euro per dag voor, omgerekend bijna 1.800 euro per maand. "Maar dat is een gemiddelde", nuanceert Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "6 op de 10 woonzorgcentra zijn goedkoper dan dat gemiddelde. Dat betekent dat er een kleine groep van woonzorgcentra is die beduidend duurder is en de gemiddelde dagprijs omhoog drijft." Hoeveel de gemiddelde dagprijs in uw gemeente is, kan u nagaan in de onderstaande kaart. 

Een verblijf in een rusthuis wordt jaarlijks duurder: vorig jaar kwam er gemiddeld bijna 1,5 euro per dag bij in vergelijking met het jaar voordien. Procentueel is dat 2,54 procent, en als je de inflatie ervan aftrekt, kom je op een reële stijging van 0,65 procent uit.  Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“De stijging van de dagprijzen valt grotendeels te verklaren door de algemene stijging van de levensduurte of inflatie”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Met andere woorden: woonzorgcentra indexeren hun prijzen. 

Extra kosten

Maar de prijsstijgingen liggen iets hoger dan de inflatie. Hoe komt dat? Daar zijn verschillende verklaringen voor, zegt Joris Moonens. "Er waren zo’n 450 voorzieningen die hun prijs mochten indexeren met meer dan 2 procent omdat ze al lange tijd geen prijswijziging hadden gedaan.” 

“Daarnaast zijn er 12 volledig nieuwe woonzorgcentra en een aantal die gerenoveerd hebben. Dat vertaalt zich in een hogere prijs", aldus Moonens. Gemiddeld bedroeg de dagprijs in nieuwe rusthuizen 66,90 euro.

Grote verschillen

Kijken naar de prijzen van de individuele woonzorgcentra, dan vallen grote prijsverschillen op. De openbare en VZW-rusthuizen blijven een pak goedkoper dan de privé-rusthuizen.

Het goedkoopste rusthuis heeft een dagprijs van zo’n 36,50 euro, terwijl het duurste (privé-)woonzorgcentrum maar liefst 157,67 euro per dag aanrekent. Beide centra bevinden zich overigens in Antwerpen. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om een gemiddelde van alle kamers, zowel eenpersoons- als tweepersoonskamers. 

Bekijk de gemiddelde dagprijzen per gemeente op deze kaart, en lees eronder verder:

Verschillen tussen provincies

Antwerpen is de op één na de duurste provincie, met een gemiddelde dagprijs van 62,80 euro. Alleen de Brusselse woonzorgcentra zijn duurder, met een gemiddelde dagprijs van 63,87 euro. De Vlaams-Brabantse rusthuizen vervolledigen de top-3 met een gemiddelde dagprijs van 60,72 euro.

Wie een goedkoper rusthuis zoekt, moet eerder in Oost- of West-Vlaanderen zijn. Daar bedragen de gemiddelde dagprijzen respectievelijk 56,56 en 56,61 euro. De Limburgse rusthuizen zitten daar maar net iets boven met een dagtarief van 56,79 euro, maar met ruim 3 procent laten ze wel de grootste prijsstijging optekenen.

Football news:

Thomas Tuchel:als beide benen intact waren, had je mijn 40 meter sprint kunnen zien
PSG redde Tuchel ' s huisdier: Choupo-moting kreeg iedereen gratis, slaagde er niet in om vanaf een centimeter te scoren, en trok Paris nu naar de halve finale van de Champions League
Gian Piero Gasperini: het ergste is dat we zo dichtbij waren. Ik kan alleen de jongens bedanken
Neymar was de speler van de wedstrijd Atalanta-PSG. Hij assisteerde
ПС PSG leed door de hele kwartfinale en draaide het om in 149 seconden. De Italiaanse vloek opgeheven en zo ver gegaan in de Champions League voor de eerste keer in 25 jaar
ПС PSG ' s pijn werd omgezet in geluk: in drie minuten, de lijdende sterren veranderden in het vieren van koningen
De club uit Italië wint de Champions League niet voor het 10de jaar op rij. Dit is een anti-record