Belgium

Jongeren plannen zondag “vreedzame samenkomst” tegen racisme op de Groenplaats

Jongeren plannen zondag een solidariteitsactie tegen racisme op de Groenplaats. Foto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

Antwerpen -

De organisatie Belgian Youth Against Racism plant aanstaande zondag een antiracisme-betoging op de Groenplaats in Antwerpen onder de naam ‘Black Lives Matter Belgium’. Op Facebook wordt de actie aangekondigd als een “vreedzame samenkomst met een zitting”.

Een goeie week geleden liet de zwarte Amerikaan George Floyd het leven bij excessief politie-ingrijpen. Niemand kon op dat moment vermoeden dat dit pijnlijke incident in Minneapolis tot enorme massaprotesten zou leiden en zelfs weerklank zou krijgen tot in België.

De voorbije dagen kwamen ook al mensen op straat in steden als Parijs en Amsterdam en aanstaande zondag 7 juni lijkt ook Antwerpen aan de beurt. “Ook hier in Vlaanderen hebben we het een en ander recht te zetten tegenover de verschillende gemeenschappen die al jaren lang discriminatie en racisme ondervinden”, zo staat te lezen bij het facebook-evenement. “Daarom deze solidariteitsactie, een vreedzame samenkomst met een zitting ter herdenking van de recente gebeurtenissen. Dit, om aandacht te vragen voor ook de problematiek hier.”

LEES OOK. Protest uit Amerika slaat over naar Europa: “Europeanen denken dat ze minder racistisch zijn, maar niets is minder waar”

Het evenement stond aanvankelijk gepland aan de Markt in Ekeren. Een symbolische plek omdat daar naast de kerk een standbeeld staat van koning Leopold II, die voor een donkere bladzijde tekende in de geschiedenisboeken omwille van zijn schrikbewind in de voormalige Belgische kolonie Congo. Het standbeeld in Ekeren werd eerder deze week besmeurd met rode verf.

LEES OOK. Leopold II alweer besmeurd: “We mogen onze geschiedenis, hoe donker ook, niet wegvagen”

Football news:

Sane slaagde voor een medische opleiding voor Bayern en ging naar de directie van de club
Neuer-in goal, Hakimi en Davies branden de flanken uit, voor Sancho, Muller en Lewandowski. Collected Dreamtime Bundesliga-19/20
Casillas staat bijna niet op de video ter ere van de Spaanse overwinning op Euro 2012. Misschien is dit te wijten aan zijn promotie tot de functie van President van de FFI
Setien ' s toekomst in Barca wordt bedreigd. De spelers steunen het niet
Ronaldo en Messi ontspannen nooit. Hoe meer je wint, hoe meer je wilt doorgaan
Conte op kritiek: val Mij aan, niet de club of mijn spelers. Er zijn mensen die het glas half leeg willen zien
Ancelotti op Everton: we willen ons graag kwalificeren voor de Europa League