Belgium

IN CIJFERS & IN KAART: De plannen van chemiereus Ineos in de haven van Antwerpen

Chemiereus Ineos heeft de nodige omgevingsvergunningen gekregen voor het zogenoemde “Project One” in de haven van Antwerpen. Dat grootschalige project omvat de bouw van twee chemische installaties in het noorden van de haven. Maar waar komen die precies, wat zal er gemaakt worden en hoeveel jobs zal dat opleveren? Een overzicht van “Project One” in kaarten en cijfers.

Ineos kennen de meeste mensen als de sponsor van de gelijknamige wielerploeg. Weinigen weten dat het verhaal van het grote chemiebedrijf vrij bescheiden begonnen is in de haven van Antwerpen, meer bepaald in Zwijndrecht. 

Ineos-baas Jim Ratcliffe maakte in de jaren 1990 namelijk deel uit van het management van het toenmalige BP Chemicals. Via een zogenoemde management-buy-out richtte hij het bedrijf Inspec op en kocht daarmee in 1998 de vroegere BP-site in Zwijndrecht, van waaruit Ineos groeide tot een multinational met een omzet van 61 miljard dollar.

Werkgelegenheid

Op dit moment heeft Ineos in België bijna 3.000 werknemers. Daarmee is het de op één na grootste werkgever in de Belgische chemiesector.

Met zo’n 4.000 werknemers stelt alleen BASF meer mensen tewerk in de chemie in ons land.

Waar?

Onder de noemer “Project One” wil Ineos in het noorden van de Antwerpse haven 2 nieuwe fabrieken bouwen, vlak bij elkaar, aan het Kanaaldok:

Op het terrein waar Ineos gaat bouwen, staat op dit moment nog 47,9 hectare bos. Als dat volgend jaar wordt gerooid, zal het bedrijf dat elders moeten aanplanten. Het bedrijf heeft gezegd dat het daarnaast zo'n 6 hectare extra bos zal aanplanten.

Wat?

Wat is "Project One" nu? Het is een combinatie van twee fabrieken waarin twee belangrijke grondstoffen worden gemaakt voor de chemische industrie: 

Aan "Project One" hangt een kostenplaatje van zo'n 3 miljard euro. Dat is de grootste investering in de Europese chemie in 20 jaar. 

Voormalig Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) heeft destijds aan Ineos-topman Ratcliffe laten weten dat zijn bedrijf in aanmerking komt voor maximaal 16 miljoen euro aan subsidies: 6 miljoen opleidingssteun, 2 miljoen ecologiesteun en 8 miljoen voor onderzoek- en ontwikkelingsprojecten.

Tijdens de bouw zal het project werk verschaffen aan duizenden mensen. Als de fabrieken af zijn, zullen er zo'n 450 mensen worden tewerkgesteld.

Wanneer?

Als alles volgens de planning van Ineos verloopt, zullen de twee fabrieken over 5 jaar worden opgestart.

Nu zit het project nog in de fase van de vergunningsaanvragen. Zo heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) net de twee omgevingsvergunningen afgeleverd, één voor elke installatie. 

Tegenstanders van het project zeggen dat ze naar Europa stappen om de vergunningen te betwisten, om de boskap nog tegen te houden.

Waarheen?

Als grondstof gebruiken de Ineos-fabrieken ethaan- en propaangas. Het ethaangas wordt in de VS gewonnen als schaliegas.

Het gas wordt met een eigen vloot van 8 schepen - de Ineos Dragons - naar de fabrieken in Europa aangevoerd. Ineos noemt dit een "virtuele pijpleiding".

(Lees verder onder de kaart)

Het ethyleen en propyleen dat Ineos in zijn fabrieken maakt, wordt grotendeels via een groot netwerk van pijpleidingen getransporteerd naar andere fabrieken, die er verder mee aan de slag gaan.

Dat pijpleidingennetwerk verbindt niet alleen bedrijven in de haven van Antwerpen, maar staat ook in verbinding met andere fabrieken in België en de buurlanden.

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach